HMK 340 gereği mahkemelerden gelen adli yardım taleplerinde görev almak isteyen meslektaşlarımızın Adli Yardım Bürosu'na müracaat etmeleri gerekmektedir. (16.12.2011)

DUYURU

6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanununun 01.10.2011 tarihinde yürürlüğe girmesi ile birlikte kanunun 334 -340 maddelerinde düzenlenen adli yardım ile 1136 sayılı Avukatlık Kanununun adli yardıma ilişkin hükümlerinin uygulanmasına ilişkin olarak Türkiye Barolar Birliği Başkanlığı 2011/76 sayılı duyurusu yayınlanmıştır.

Buna göre;
01 Ekim 2011 tarihi itibariyle yürürlüğe giren ve uygulamaya geçilen 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 334- 340 maddelerinde düzenlenen “adli yardım” hükümleri ile 1136 sayılı Avukatlık Kanun’unun “Adli Müzaharet” başlığı altında düzenlenmiş bulunan adli yardıma ilişkin hükümleri, düzenledikleri alan, amaç, usul ve adli yardımın karşılanacağı kaynaklar bakımından birbirinden tamamen farklı olması ve yine HMK’ unda, Avukatlık Kanunundaki adli yardıma ilişkin hükümlerin kaldırıldığına ilişkin açık bir hüküm bulunmaması sebebiyle;
1086 sayılı Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanununun yürürlükte bulunduğu sırada kanunun adli yardıma ilişkin hükümleri nasıl 1136 sayılı Avukatlık Kanunu hükümleri ile birlikte, birbiriyle bağlantılı ama iki ayrı uygulama şeklinde uygulanıyor idiyse, bundan sonra da iki ayrı Kanunda düzenlenen hükümlerin birlikte uygulanmasına devam edilecektir.

Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanununun 335 ve 340. maddeleri gereğince mahkemelerce adli yardım talebinin kabulü halinde adli yardım kapsamı içinde Barolardan avukat görevlendirilmesi talep edilecek, barolar aracılığı ile avukat görevlendirilmesi yapılacak ancak görevlendirilen avukatın ücreti Hazineden ödenecektir.

Oysa 1136 sayılı Avukatlık Kanunu uyarınca adli yardım talebinde bulunan kişilerin barolara başvurması ve başvurunun barolar tarafından değerlendirilerek kabul edilmesi halinde avukat görevlendirilmesi yapılacak ve avukatların ücretleri ise barolar tarafından ödenecektir.

Bu çerçevede mahkemelerden gelen adli yardım talepleri için görevlendirilecek avukatların ayrı bir listede düzenlenerek kayıtlarının ayrı tutulması gerekmektedir.

Bu sebeple mahkemelerden gelen avukat taleplerinde görev almak isteyen meslektaşlarımızın konu ile ilgili bilgilendirilmeleri için Baromuzun internet sitesinde konunun açıklanması ve görev almak meslektaşlarımızın bir dilekçe ile Bursa Barosu Başkanlığı Adli Yardım Bürosu’na müracaat etmesi gerekmektedir.

BURSA BAROSU BAŞKANLIĞI