SİGORTALI OLARAK ÇALIŞAN CMK MÜDAFİ/VEKİLLERİNİN DİKKATİNE (26.04.2012)

CMK uygulamasında çok sayıda sigortalı çalışan meslektaşımız müdafi ve vekil olarak görev almaktadır. Söz konusu meslektaşların almayı hak ettikleri ücretleri CMK Yönetmeliğinin 11/4. Maddesi hükmü gereği yanında sigortalı olarak çalıştığı avukatın, avukatlık bürosu/ortaklığının serbest makbuzu kullanılarak ödenmektedir.

Ancak Başkanlığımız tarafından Bursa Cumhuriyet Başsavcılığına teslim edilen son CMK ödemelerine ilişkin evraklardan, sigortalı çalışan meslektaşlara ait olanların Bursa Defterdarlığınca, mevzuata aykırı olduğu gerekçesi ile Bursa Cumhuriyet Başsavcılığına iade edilmiş ve bundan sonra sigortalı çalışan avukatların almayı hak ettikleri ücretlerinin hesaplarına yatırılabilmesi için makbuz sahibinin noterden muvafakatname vermesi gerektiği aksi halde ödemelerin makbuz sahibinin banka hesabına yatırılacağı bildirilmiştir.

Bunun üzerine Baro Başkanlığımızca, Bursa Defterdarlığı ile yapılan görüşmeler neticesinde; söz konusu uygulamanın mevzuata aykırı olmadığı yasal gerekçeleri ile açıklanmış ve mevcut uygulamanın aynı şekilde devamı sağlanmıştır. Bursa Defterdarlığı tarafından Bursa Cumhuriyet Başsavcılığına iade edilen sigortalı çalışan meslektaşlarımıza ait evraklar tekrar Defterdarlığa teslim edilmiş olup, ödemeleri kendi bildirmiş oldukları banka hesaplarına aktarılacaktır.