Kamu avukatlarının ihale vb. komisyonlarda görevlendirilemeyeceği hakkındaki Baromuzun görüşü. (20.01.2014)

1136 sayılı Avukatlık Kanunun 2. Maddesine göre; avukatlığın amacı, hukuki münasebetlerin düzenlenmesini, her türlü hukuki mesele ve anlaşmazlıkların adalet ve hakkaniyete uygun olarak çözümlenmesini ve hukuk kurallarının tam olarak uygulanmasını her derecede yargı organları, hakemler, resmi ve özel kişi, kurul ve kurumlar nezdinde sağlamaktır.

Avukat bu amaçla hukuki bilgi ve tecrübelerini adalet hizmetine ve kişilerin yararlanmasına tahsis eder.

Avukatlık Kanunun 12. Maddesine göre; avukatlık mesleği ile birleşen işler açıklanmış ve tanımlanmıştır. Avukatlık kanunun 12. Maddesine göre; milletvekilliği, il genel meclisi ve belediye meclisi üyeliği,hukuk alanında profesör ve doçentlik,özel hukuk tüzelkişilerinin hukuk müşavirliği ve sürekli avukatlığı ile bir avukat yazıhanesinde ücret karşılığında avukatlık,Hakemlik, arabuluculuk, tasfiye memurluğu, yargı mercilerinin veya adli bir dairenin verdiği herhangi bir görev veya hizmet,kamu iktisadi Teşebbüsleri Hakkında 233 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede başka iş veya hizmetle uğraşmaları yasaklanmamış bulunmak şartıyla; bu Kanun Hükmünde Kararnamenin kapsamına giren İktisadi Devlet Teşekkülleri, kamu iktisadi kuruluşları ve bunların müesseseleri, bağlı ortaklıkları ve iştirakleri ve iktisadi Devlet Teşekkülleri ile Kamu İktisadi kuruluşları dışında kalıp sermayesi Devlete ve diğer kamu tüzelkişilerine ait bulunan kuruluşların yönetim kurulu başkanlığı, üyeliği, denetçiliği,Anonim, limited, kooperatif şirketlerin ortaklığı, yönetim kurulu başkanlığı, üyeliği ve denetçiliği ve komandit şirketlerde komanditer ortaklık,Hayri, ilmi ve siyasi kuruluşların yönetim kurulu başkanlığı, üyeliği ve denetçiliği,Gazete ve dergi sahipliği veya bunların yayım müdürlüğü’ dür.

4734 sayılı kamu İhale Kanunun 6. Maddesine göre; ihale komisyonları, ihale yetkilisi, biri başkan olmak üzere, ikisinin ihale konusu işin uzmanı olması şartıyla, ilgili idare personelinden en az dört kişinin, ve muhasebe veya malî işlerden sorumlu bir personelin katılımıyla kurulur.

Avukatlık Kanunun 2 ve 12 maddeleri dikkate alındığında; avukatlık mesleğinin asli unsuru hukuki uyuşmazlıkların çözümünde yardımcı olmaktır. Yine 4734 sayılı yasanın 6. Maddesi dikkate alındığında ihale komisyonunda görev yapanların ihale konusunda uzman olması gerekmektedir.

Avukatlık Kanunun 2,12 ve 4734 sayılı yasanın 6. Maddesi dikkate alındığında kamu avukatlarının ihale komisyonlarında görevlendirilemeyeceği kanaatine varılmışır.