BURSA BAROSU

Uluslararası Sağlık Turizmi ve Hukuki Boyutu konulu Panel 20 Mart 2015 Cuma günü Marigold Thermal & Spa Hotel de gerçekleştirildi. (25.03.2015)


Bu Haberi

Bu Haberi

Tweetle




BURSA BAROSU VE BUSAT, ULUSLAR ARASI SAĞLIK TURİZMİ VE HUKUKİ BOYUTU KONULU PANEL DÜZENLEDİ…

Bursa Barosu ile Bursa Sağlık Turizmi Derneği (BUSAT) ortaklaşa “Uluslararası Sağlık Turizmi ve Hukuki Boyutu” konulu panele 20.03.2015 tarihinde ev sahipliği yaptılar.

Marigold Termal & Spa Hotel’de yapılan toplantıya; Bursa Vali Yardımcısı Ahmet Hamdi Usta, Bursa Barosu Genel Sekreteri Avukat Hüseyin Bulun, Bursa Sağlık İl müdür Yardımcısı, BUSAT Başkanı Metin Yurdakoş’un yanı sıra çok sayıda avukat ve hastane yöneticileri, Turizm Acente Temsilcileri ile çok sayıda davetli katıldı.

Panelde, dünyada 200 milyar doları aşan sağlık turizminin Türkiye’deki yansımaları ve ülkemizin uluslararası sağlık turizmindeki yeri ve uluslararası sağlık turizminin hukuki boyutlarını ele alındı.

Panelin oturum başkanlığını yapan BUSAT Başkanı Metin Yudakoş, “Sağlık turizmi mevzuatı açısından Türkiye’de bir takım eksikliklerin olduğunu söyledi. Yurdakoş, “Bu husus, Türkiye’nin uluslararası sağlık turizmindeki hak ettiği yere ulaşmasına engel oluyor. Sağlık turisti ve sağlık poliçesi gibi bir çok mevzuatta çağdaş hukuka paralel düzenlemeler yapılamadığı için, sağlık turizmimiz dünyada yeterli yeri edinemedi. 200 milyar dolarlık bu pastada Türkiye 2023 vizyonunda 20 milyar dolara taliptir. Bunun için yapılması gereken alt yapı çalışmalarının en önemlisi hukuki mevzuat çalışmasıdır” diye konuştu.

Barosu Sağlık Hukuku Komisyonu Başkanı Av. Okan Dursun da, sektörün bileşenlerinin Sağlık Turizmindeki beklenti içinde oldukları paydan kayıplara uğramamak için, sağlık hizmeti sunucularının, doktorların dikkat etmeleri gereken yasal sorumluluklarını hatırlattı. Av. Okan DURSUN, doktorların maddi ve manevi tazminatlar ile karşılaşmamaları için teşhis ve tedavide özenli davranmaları gerektiğini belirterek, mesleki bilgi ve becerilerinin sınandığı anlarda tıbbi standart uygulamaların dışına çıkmamaları gerektiğini vurguladı. Ayrıca, doktorların kusurlu davranışları nedeni ile ceza sorumlulukları olduğunu, komplikasyon ile malpraktis arasındaki ayrımın her olay için ayrı değerlendirilmesi gerektiğini örnekleri ile açıkladı.

Medyanın tıbbi konulara olan ilgisinin gün geçtikçe arttığını vurgulayan Dursun, bunun da hastaların tedavi beklentilerini ve daha önce sorgulanmayan geleneksel ilişkilerin artık yargıya taşındığının altını çizdi.Sağlık turizmin yeni gelişen bir sektör olduğunu söyleyen Koç Üniversitesi Milletlerarası Hukuk öğretim üyesi Doç. Dr. Ayfer Uyanık, sağlık turizminin hukuki boyutları hakkında bugüne kadar yeterli bir çalışmanın yapılmadığına dikkat çekti. Yabancılık unsuru içeren tıbbi müdahalelerde karşılaşılan hukuki sorunlarda hangi ülke hukukunun uygulanacağı konusu, sağlık için ülkemize gelenlerin sayısı arttıkça gündemdeki yerini korumaya devam edecektir dedi.

Hukukçuların, bu konuya daha fazla eğilmesi gerektiğini belirten Uyanık, sağlık turizminin hukuki açıdan doğru yönetilmesi gerektiğini, bu konuya farkındalık oluşturmak adına bu seminerin önemli olduğunu vurguladı.

Panel soru-cevap kısmı ile sona erdi.
















 
 

BURSA BAROSU BAŞKANLIĞI - İLETİŞİM BİLGİLERİ - 444 50 99
Adres: Kıbrıs Şehitleri Caddesi Adalet Sarayı G-Blok Kat:1 Osmangazi / BURSA
Telefon (0224) 251 66 06
Faks (0224) 251 62 49
E-Posta baro@bursabarosu.org.tr
CMK Servisi - Telefon (0 224) 272 50 44 – 272 50 67
Adli Yardım Servisi - Telefon (0 224) 223 28 23