BASINA VE KAMUOYUNA - 22 NİSAN 2015 (23.04.2015)

BASINA VE KAMUOYUNA
22 NİSAN 2015

Afyonkarahisar Barosu'na kayıtlı meslektaşımız Avukat Umut Kılıç, Adli Yargı Hakim ve Savcılık sınavının yazılı aşamasından sonra, 21.04.2015 Tarihinde mülakat sınavına katılmak üzere Ankara'ya gitmiş; mülakat esnasında dile getirdiği iddia edilen sözler nedeniyle savcı tarafından Özel Yetkili Mahkemelerin yerine kurulduğunu bir kez daha kanıtlamış olan Ankara 4. Sulh Ceza Hakimliği'ne sevk edilerek, 'Cumhurbaşkanı'na hakaret ve kurul halinde çalışan kamu görevlilerine görevlerinden dolayı hakaret' suçlarından tutuklanmıştır.

Ülkemizin adalete olan ihtiyacı gün geçtikte artmakta ve buna dair baromuzun da içinde olduğu birçok Baro ve Barolar Birliği tarafından başlatılan "Türkiye Adaletini Arıyor" hareketi, işte bu adalet ihtiyacının meslektaşımızın tutuklanması nedeniyle daha da acil olduğunu ortaya koymuştur.

İktidar eliyle yargıya, özellikle savunma mesleğine yönelik saldırı ve tahakküm isteği, basına, medyaya yönelik susturma politikaları, yaklaşan seçimler nedeniyle provokasyonlara açık siyaset alanının iktidar tarafından sabote edilmesi toplum açısından katlanılmaz bir boyuta varmıştır. Meslektaşımız Avukat Umut KILIÇ, bir önceki dönemde girdiği yazılı sınavı 85 notla kazanmış olmasına rağmen beyanına göre; keyfi olarak mülakatta elenmesi durumunu bu yılki mülakat görüşmesinde dile getirmiştir. Bürokrat olarak görev yapan heyet tarafından yine meslektaşımızın beyanına göre tamamen sübjektif iddialarla ve somut bir suç şüphesi olmaksızın hakkında tutanak düzenlemiştir. Öğrendiğimiz kadarıyla karşılıklı konuşma durumu varken ve meslektaşımızın birikmiş öfkesi kontrol edilebilir iken, doğrudan muhataplarının tuttuğu tutanakla Özel Yetkili Mahkemelerin halefi olduğunu kararlarıyla bir kez daha ortaya koyan Sulh Ceza Hâkimliği'ne sevk edilerek tutuklanması adalete ve savunma mesleğine açık bir saldırıdır.

Geçtiğimiz günlerde İstanbul Çağlayan Adliyesi'nde Savcı Mehmet Selim KİRAZ'ın şehit edilmesi sonrasında bu elim olayı bahane ederek avukatlara ve avukatlık mesleğine yönelik saldırıların bir uzantısı olan meslektaşımızın tutuklanması hem avukatlık mesleğinin itibarsızlaştırılması, halk nezdinde terörize edilmesi hem de adaletin derinden yaralanması sonucunu doğurmuştur.

Gelinen son noktada meslektaşımız Avukat Umut KILIÇ'ın gerekçesiz ve keyfi olarak tutuklanmasını kınıyor; Sürecin takipçisi olacağımızı bildirerek, yargıya, adalete, mesleğe ve meslektaşa yönelik tüm saldırılara karşı her zaman olduğu gibi dimdik durarak direneceğimizi kamuoyuna duyururuz.