Geçtiğimiz günlerde Bursa Barosu Kadın Hukuk Komisyonu Başkanı Avukat Nevin Canbaz’a yönelik yapılan silahlı saldırı, Bursa Adliyesi önünde toplanan avukatlar tarafından yapılan basın açıklamasıyla kınandı. (29.06.2015)

AVUKATLAR, MESLEKTAŞINA DESTEK İÇİN BİRARAYA GELDİ…
BURSA BAROSU BAŞKANI AVUKAT EKREM DEMİRÖZ: ŞİDDETİN VARACAĞI BİR YER YOK
EVİNE ATEŞ AÇILAN AVUKAT NEVİN CANBAZ: BU EYLEM HİÇBİR DAVAMDAN ÇEKİLMEME NEDEN OLMAYACAK

Bursa Barosu’na kayıtlı avukatlar, meslektaşı Nevin Canbaz’a destek için Bursa Adliyesi önünde biraraya geldi.
Basın açıklamasına katılan ve olaya ilişkin bir değerlendirmede Bursa Barosu Başkanı Avukat Ekrem Demiröz, “Kadın hukuku Komisyonu Başkanımız Avukat Nevin Canbaz’a yönelen tehditler ve silahlı saldırı, savunma mesleğine yapılmıştır. Saldırıyı kınıyoruz. Mevcut olayların tetikçileri ile azmettirenler kimler ise, durum açıklığa kavuşana ve şüpheliler hüküm giyene kadar sürecin takipçisi olacağız” dedi.

Kötü bir örnek

Yaşanan bu olayın, başta avukatlar, doktorlar ve diğer meslek gruplarının yanı sıra kadına ve çocuklara yönelik şiddette yaşanan artışın kötü bir örneği olarak değerlendiren Ekrem Demiröz, “Nevin Canbaz, mağdurlara ve mağdurelere yönelik avukatlık yapmaktadır Bu saldırının amacı, korunmaya muhtaç insanların, yargısal haklarını ve savunma haklarını kısıtlamak ve hatta yok etmektir. Bundan kimsenin korkusu ve kaygısı yok. Bunu kamuoyuna duyurmak ya da şiddetten beslenen, o yargının itibarsızlaşmasını ve savunma mesleğine yönelik yarattığı bu duyguların sonuç yaratmayacağını göstermek için bir aradayız” şeklinde konuştu.
Meslektaşlarına yapılan saldırının, savunma mesleğini icra eden herkese yapıldığına işaret eden Demiröz, kamuoyunu Bursa Barosu’nun şiddete karşı sergilediği tavra destek olmaya davet etti.

Şiddetin varacağı bir yer yok

Şüphelilerin yargı önüne çıkıp, hak ettikleri cezaları alana kadar konunun takipçisi olmayı sürdüreceklerini belirten Demiröz, “Biz bu saldırı kim yapmış olursa olsun ve tetikçileri ve azmettiricileri kimler olursa olsun, o şüphelilerin yargı önüne çıkması ve hak ettikleri cezayı almaları konusunda sürecin sonuna kadar takipçisi olacağız. Bunun herkes tarafından bilinmesini istiyoruz. Bizim açımızdan şiddetin varacağı hiçbir yer yoktur. Biz sonuna kadar yaptığımız görevin ve savunma mesleğinin bedeli ne olursa olsun gereklerini yapmayı sürdüreceğiz. Yapanlar ya da bu tür bir eylemden umar içinde olanlara sesleniyorum; kesinlikle sonuç alamazlar, sonuç almaları da mümkün değil” diye konuştu.

Öncelik adaletin tecellisi

Olayın, kendisi evde yokken meydana geldiğini söyleyen Avukat Nevin Canbaz ise, “Önce zarf içerisinde tehdit içerisinde içinde iki mermi bulunan zarfla, ‘Bu senin ve kız için’ diye tehditle başladı. Ertesi günde evimin bulunduğu daire ve üst katını taradılar. İki dairede de kimsenin olmaması tesellimiz. Adalet için bu görevi yapıyoruz. Önceliğimiz adaletin tecellisini sağlamak, Bu yoldan dönmemiz söz konusu değil” dedi.
Nevin Canbaz, söz konusu saldırının, adaletin tecellisi için verdiği mücadeleden alıkoyamayacağını dile getirdi. Canbaz, mesleğini bu temeller üzerinde icra ettiğini söyledi.

Davadan çekilme yok

Yapan ve yaptıranların, bundan bir fayda elde edemeyeceğini anlaması gerektiğini söyleyen Canbaz, “Hepimiz avukat olarak görevlerini yerine getirirken adaletin tecellisi için çalışıyoruz, asla bu yoldan dönmeyeceğiz. Tabi ki böyle bir şey yaşadığım için üzgünüm. Böyle bir şeyi yaşamak, hem savunmaya hem bana karşı yapılan bir saldırı, keşke olmasaydı. Ama bu eylem hiçbir davamdan çekilmeme neden olmayacak, mücadeleden geri adım atmayacağım. İnşallah daha fazla bir şey yaşanmadan herkes kendi durumunu ölçer tartar, savunmaya yönelik bu tür eylemlerden vazgeçerler” açıklamasında bulundu.