BASIN AÇIKLAMASI (05.10.2015) - Dünya Çocuk Günü (05.10.2015)

BASINA VE KOMUOYUNA

“Zamanın bütün yaraların ilacı olduğu büyük bir yalan. Zaman öldürülmüş bir çocuğun yaralarını iyileştiremez”
Yaşar Kemal

Ekim ayının ilk pazartesi günü Dünya Çocuk Günü’dür. Çocukların iyi yetiştirilmesi ulusların ortak sorunudur. Bu ortak sorun için ilk çalışmalar 1923 yılında başlamasına rağmen tüm dünyada çocukların karşı karşıya kaldıkları hak ihlalleri ne yazık ki devam ediyor.

Dünyanın pek çok yerinde yaşanan kötü koşullardan, yetişkinler kadar çocuklar da etkileniyor ve ayrımcı uygulamalar çocukları da mağdur ediyor.

Dünyanın pek çok yerinde çocuklar işkence ve kötü muameleyle karşı karşıya  kalıyor, kötü koşullarda alıkonuluyor, ölüm cezasına mahkum ediliyor,  savaşlar ve silahlı çatışmalarda kendileri ve yakınları öldürülüyor, tecavüz ve işkence gibi korkunç savaş suçlarında mağdur oluyorlar.

Ayrıca savaşların en önemli sonuçlarından biri olarak, çocuklar çatışmalarda asker olarak kullanılıyor ve yerlerinden edilip mülteci konumuna düşürülüyorlar.

Milyonlarca çocuk yoksulluk yüzünden ihmal ve istismara uğruyor, sokaklarda yaşamak zorunda bırakılıyor.

Türkiye’deki çocuklar da ne yazık ki dünyadaki tüm çocuklarla birlikte aynı sorunlarla, ihlallerle ve suistimallerle karşı karşıyalar.

Başta hükümet temsilcileri olmak üzere tüm yetişkinlere çocuk haklarının bilincinde olarak BM Çocuk Haklarına Dair Sözleşme’den Kaynaklanan Temel dört ilkeyi Hatırlatmak İstiyoruz!

• çocuklara karşı her türlü ayrımcılığın önlenmesi,
  • çocuğun yaşama ve gelişmesi
  • çocuğun öncelikli yararı ve korunması ve
  • çocuğun katılımına ilişkin kalıcı politikalar oluşturmak, tüm uygulamaları bu yönde geliştirmek,

Türkiye toplumunun Devletin; operasyon yürütülen yerlerde sivillerin ve çocukların yaşama ve korunma hakları başta olmak üzere haklarını ve güvenliklerini teminat altına almak üzere almış olduğu tedbirler ile çatışma ortamında zarar gören, çatışmalar sırasında ebeveynlerini yitiren bütün çocukların beden ve ruh sağlığını korumak ve bundan sonraki yaşamlarında bu sürecin olumsuz etkilerini en aza indirmek için alınan tedbirleri bilmeye ihtiyacı vardır.

Devletler silahlı çatışma ortamlarında sivilleri ve özellikle çocukları korumak ve her tür işleminde çocuğun yararına öncelik vermekle yükümlüdür.