BASINA VE KAMUOYUNA - 11.10.2015 (11.10.2015)

BASINA VE KAMUOYUNA

11 Ekim günü Türkiye, Peru ve Kanada’nın önerileri ile , Birleşmiş Milletler tarafından alınan kararla 2012 yılından itibaren “11 Ekim  Dünya Kız Çocukları Günü”   olarak kutlanmaya başlanmıştır. Kız çocuklarının güçlendirilmesi, desteklenmesi ve onların eğitimine yatırım yapılmasını hedef alan bu günde ülkemizdeki kız çocuklarının yaşadığı olumsuzluk ve istismarlar hızla artış göstermektedir. Kız çocuklarının yaşadığı bu sorunlar önce bireysel sonra da toplumsal erozyonları beraberinde getirmektedir.

Çocuk yaşta evlenme Afrika’da yaygın olmasına rağmen Avrupa’da da sıklıkla görülmektedir. Türkiye’nin çocuk gelin oranı %35-40 olup, evliliklerin üçte biri çocuk yaşta yapılmıştır. Avrupa’da çocuk gelin sıralamasında 2.sırada yer alan ülkemizde problem bölgesel sorun olmaktan çıkmış istismar, şiddet, ihlal ülkenin her bölgesinde kız çocukların ortak yarası olarak kanamaya devam etmektedir.

Çocuk evliliklerine karşı kız çocuklarını korumanın en iyi yolu; Birleşmiş Milletlerin de 2015 teması olan eğitimden geçmektedir. Kız çocukları okula gidebildiklerinde ve evliliğe zorlanmadıklarında hem kendileri hem de aileleri için daha iyi bir yaşamın temellerini atma imkânına sahip oluyorlar. Avrupa komisyonunun Avrupa’da eğitimi erken terk durumu Kasım 2014 raporu Türkiye’de kız öğrencilerin %40’nın eğitimi erken bıraktığını göstermektedir. Bu oran Avrupa’da en yüksek orandır.

Çocukluk çağında yaşanan istismar ve ihmalin yaygınlığına ilişkin yapılan araştırmalarda da Türkiye’nin notu günden güne düşmekte… Son 10 yılda cinsel istismara uğrayan çocuk sayısı Türkiye’de 300.000’i aşkın iken bunların %65’i kız çocuğudur.

Kız çocuklarının eğitim hakkı için… Çocuk yaşta evlilikler olmasın diye… Daha doğmadan başlayan cinsiyet ayrımcılığına karşı…Bugün tüm toplumu kız çocuklarını fark etmeye çağırıyoruz. Unutmayın ki 18 yaşını doldurmamış her birey çocuktur. Tüm dünya da başta çocuklar arasında ki toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması gerektiğini ve çocukların geleceğimizin teminatı olduğunu vurgulamak isteriz. 11/10/2015

Bursa Barosu Çocuk Hakları Komisyon Başkanı
AV.BİLGE ARICIOĞLU