ASGARİ ÜCRET: Çalıştıran avukatın çalışan avukata ödeyeceği ücretin asgari tutarını neden 1.600TL olarak belirledik. (17.02.2016)

ASGARİ ÜCRET

Popülist davranıp doğması muhtemel sakıncaları göz ardı eder, asgari ücreti yüksek belirler ve alkışları hak edebilirdik. Ama yönetim kurulu olarak eleştirilere ve tepkilere maruz kalacağımızı bile bile farklı bir yolu tercih ettik. Bu konuya ilişkin çalışmalarımız yaklaşık bir ay sürdü. Araştırmalarımız, belirlenecek asgari ücretin, çalışan ve çalıştıran avukat ilişkisini aşacak bir etkiye yol açması olasılığını ortaya çıkardı. Bu ihtimallerden biri serbest çalışan meslektaşlarımızın Bağ-Kur prim tutarlarını yükseltmesi ihtimalidir. Sonuç olarak resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren bir yönetmelik söz konusudur. Bu yönetmelik çalışan avukata ödenecek asgari ücretin baro yönetimlerince belirlenmesi zorunluluğunu getirmektedir. Bu durumda belirlediğimiz asgari üretin, Bağ-Kur pirim tutarının belirlenmesinde baz alınacağı güçlü bir ihtimaldir. Üstelik meslektaşlarımızın bu haliyle bile Bağ-Kur primlerini ödemekte zorlandıkları hepimizin bilgisindedir.

Ayrıca birbirinin yanında sigortalı olarak görünen çok sayıda meslektaşımız söz konusudur. Eşleri, kardeşleri ve yakınları bu kapsamda sayabiliriz. Asgari ücret tutarının yüksek belirlenmesinin bu kişileri de etkileyeceği açıktır.

Tüm bunların yanı sıra en önemli endişelerimizden biri de asgari ücretin yüksek belirlenmesinin genç meslektaşlarımızdan kaçışa sebep olabileceği ve muvazaalı ilişkilere yol açabileceğidir.
Muvazaalı ilişkiden kastımız çalıştıran avukatın çalışan avukata vergi kaydı dayatmasıdır. Her ne kadar yönetmelik bu tür davranışın disiplin suçu oluşturacağı hükmünü taşısa da bu kötü gelişmeleri engelleyecek bir nitelik taşımamaktadır. Bu nedenle söz konusu sürecin öngörülemeyen hukuksal ihtilaflara yol açacağı ve doğacak bedellerin çalışan avukatların üzerine yüklenebileceği kuşkusunu taşıyoruz.

1.600 TL asgari olarak belirlenmiş ücrettir. Bağıtlanacak sözleşmeye ilişkin ücreti reel kılacak olan baro yönetim kurulunun kararı değil, serbest piyasa koşullarıdır. Bu nedenle belirlediğimiz asgari ücreti “avukatlara layık görülen miktar bu mu” diye değerlendirmek adil bir değerlendirme değildir.

Kaldı ki avukatlık kamu görevinin yanı sıra serbest bir meslektir. Avukatlıkta asıl olan bağımsızlıktır. Çalışan, çalıştıran avukat sistemini tartışmasız kabul eden hatta bu sistemi tahkim edip beslemeye çalışan zihniyetleri ise ayrıca sorgulamak gerekir.

Bütün bu gelişmelerden kendimize de pay ayırıyoruz. Süreci meslektaşlarımızla tartışıp karar almak yerine -zaman darlığı bahanesine sığınmadan­- baro yönetimi olarak tüm sorumluluğu üstlenmiş olmamız kendimize yönelttiğimiz öz eleştirimizdir.

Hiç kuşku yok ki verdiğimiz karar meslektaşlarımızca sorgulanabilir ve tartışabilir. Baro yönetimi olarak bu tür girişimlere açık olduğumuzu saygıyla bildiririz

Bursa Barosu Başkanı
Ekrem Demiröz