BURSA BAROSU

Sağlık Hukukunda Güncel Yaklaşımlar konulu panel 25 Mart 2016 Cuma Baro Evi Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. (27.03.2016)


Bu Haberi

Bu Haberi

Tweetle




25 Mart 2016 tarihinde Bursa Barosu Baro evinde Sağlık Hukuku’nda Güncel Gelişmeler konulu aralarında Avukat, Doktor, Hastahane Yöneticisi Başhekimler ve Eczacıların bulunduğu yüksek katılımlı panel gerçekleştirdik. Panelin açılışını Baro Genel Sekreteri Av. Hüseyin Bulun Sağlık Hukuku’nun önemini belirten noktalara değinerek yaptı.

Bursa Barosu Sağlık Hukuku Komisyonu Başkanı Av. Okan Dursun, 6325 sayılı Arabuluculuk kanunun hukuk alanına getirdiklerini, uygulama yerlerini, kimlerin arabulucu olabileceğini ve arabulucunun çatışan tafralar arasında rolünün ne olduğunu anlattı. Devamında Sağlıkta Arabuluculuğun hasta – hekim ilişkisinde, hasta diğer sağlık çalışanları arasında ve sağlık çalışanlarının kendi aralarında mobbing uygulamalarında yararına değindi. Hasta hakları ile hekim haklarının öz olarak birbirleriyle çatışmadığını ve her iki tarafın aslında aynı şeyi istediğini örnekleriyle açıkladı. Hastanın iyileşmek, hekimin de iyileştirmek istediğini ancak, sistemdeki hatalı organizasyonun tarafları hasta- hekim yerine müşteri- tacir konumuna sürekliğini belirtti. Sağlıkta Arabuluculuk uygulaması ile arabuluculuğun en önemli üç ilkesinden biri olan gizlilik ilkesi ile tüm tarafların mahremiyetini yargı süreci dışında tutularak korunabileceğine vurgu yaptı. Gizliliğin hastane ve hekimler için ifşa olma riskini ortadan kaldırdığını, hasta içinde hekimlerin kendisinden çekinilen kişi olmaktan kurtaracağını belirtti.

İstanbul Barosu Sağlık Hukuk Merkezi Başkanı Av. Ümit Erdem konuşmasında, sağlıkta tam yargı davarlında ödeme, itiraz ve rücu uygulamalarını anlattı. Dava açılırken yetkili mahkemenin doğru belirlenmesi gerektiğini, zarar görenin zarara katkısının Mahkemelerce gözetilmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, hekimlerin iş yoğunluğunu ve hekimlerin meslek içi eğitimlerinin kusurda etkili olduğunu vurguladı. İstanbul Barosu tarafından düzenlenen panel ve konferanslarıyla ilgili konu başlıklarını sundu.

SAHUMER Müdürü Biruni Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Nezih Varol, sağlık davalarında delillerin nasıl toplandığını ve tahlilin nasıl yapıldığını açıkladı. ZMSS’nin hangi tedavileri ne kadar karşıladığını sigortada avans sistemini, uzlaşmanın önemini, hastanın yüksek menfaatinin her iki taraf için de gözetilmesi gerektiğini vurguladı. Uzlaşma olmadığı takdirde hastanın hekimden, hekiminde hastadan kaçındığını ve sonuçta zarar görenin hasta olduğunu örnekleriyle anlattı. Özen yükümlülüğünü hekim için neyi ifade ettiğini Dünya Sağlık Örgütü’nün sağlık için koyduğu ilkelerin ülkemiz yasalarında yer aldığını ancak bunların uygulanmadığını sağlık, yasa ve toplum arasında bağ kurulması gerektiğinin önemini vurguladı.

Panel bitiminde bol bol soru cevaplı ve çözüm önerilerinin olduğu geçmiş bilgilerin hatırlanıp yeni bilgilerin eklendiği çok verimli ve en kısa sürede yenilerini yapmak dilek ve temennisiyle panele son verildi.










 
 

BURSA BAROSU BAŞKANLIĞI - İLETİŞİM BİLGİLERİ - 444 50 99
Adres: Kıbrıs Şehitleri Caddesi Adalet Sarayı G-Blok Kat:1 Osmangazi / BURSA
Telefon (0224) 251 66 06
Faks (0224) 251 62 49
E-Posta baro@bursabarosu.org.tr
CMK Servisi - Telefon (0 224) 272 50 44 – 272 50 67
Adli Yardım Servisi - Telefon (0 224) 223 28 23