BURSA BAROSU

BASIN AÇIKLAMASI: 27.02.2008 (27.02.2008)


Bu Haberi

Bu Haberi

Tweetle


 

BASIN AÇIKLAMASI

27 Şubat 2008

Bursa kamuoyunun bildiği ve takip ettiği gibi Orhangazi İlçemizde birinci sınıf tarım alanı üzerinde kurulu bulunan Amerikan şirketi Cargill’in tesis kuruluşu ve faaliyetlerinin bulunduğu çevre açısından yarattığı zararlar ve kuruluşundaki Türk Hukuk Mevzuatına aykırılıklar nedeniyle, bu faaliyete izin veren idari işlemin iptali için çok sayıda dava açılmış ve davaların tümünde verilen kararlarla işlemlerin öncelikle yürütmesinin durdurulması, nihai olarak da iptali hükme bağlanmıştır. Ancak bu kararlar İdarece ısrarla uygulanmamaktadır. Cargill A.Ş. lehine ise tek bir karar bile bulunmamaktadır.

Bu durumun sonucu olarak, Bursa’da yaşayan herkesin bireysel ve kamusal haklarının, yaşadığı doğal çevrenin korunması, hukukun üstünlüğü ilkesinin istisnasız her zaman geçerli olması konusunda duyarlı olan meslek odaları olarak, kentimizde yıllardır tüm bu değerlerin, Cargill firmasının istemleri ve çıkarları doğrultusunda yok sayıldığına tanık oluyoruz.

Ülkemizde şimdiki ve geçmiş yönetimlerin demokratik hukuk devleti olma iddiaları ile tam anlamıyla çelişen bu durum tarih içinde de bir ibret sayfası olarak yer alacaktır.

OYSA, ANAYASANIN 138. MADDESİNDE YASAMA VE YÜRÜTME ORGANLARI İLE İDARENİN MAHKEME KARARLARINA UYMAK ZORUNDA OLDUĞU; BU ORGANLAR VE İDARENİN MAHKEME KARARLARINI HİÇBİR SURETLE DEĞİŞTİREMEYECEĞİ VE BUNLARIN YERİNE GETİRİLMESİNİ GECİKTİREMEYECEĞİ HÜKME BAĞLANMIŞTIR.

2577 sayılı yasanın 28. maddesinin 1. fıkrasında ise Danıştay, Bölge İdare Mahkemeleri, İdare ve Vergi Mahkemelerinin esasa ve yürütmenin durdurulmasına ilişkin kararlarının icaplarına göre İdarenin gecikmeksizin işlem tesis etmeye veya eylemde bulunmaya mecbur olduğu, bu sürenin hiçbir şekilde kararın İdareye tebliğinden başlayarak otuz günü geçemeyeceği hükmüne yer verilmiştir.

Tüm bu açık yasal düzenlemelere karşın verilen mahkeme kararları İdare tarafından uygulanmamıştır.

Ayrıca Anayasanın 138. maddesinin mahkeme kararlarına uygun hareket etme ve hiçbir suretle değiştirememe sorumluluğu yüklediği organlar arasında Yasama da bulunmaktadır.

Oysa, İdare gibi Yasama organının bir kısım üyeleri de Anayasanın bu hükmüne aykırı olarak mahkeme kararını uygulanmaz hale getirecek yasa çalışmaları yapmakta bir sakınca görmemektedir.

Bursa Milletvekili Altan Karapaşaoğlu’nun öncülüğünde, geçen dönem yapılmış olan 5578 sayılı Toprak Koruma Kanunu’ndaki değişikliğin Anayasa Mahkemesince yürürlüğünün 19.02.2007’de durdurulmasından sonra, bu kez yine Altan Karapaşaoğlu’nun öncülüğünde ve teklifiyle yeni bir düzenleme ve geçen defa kaçırılan fırsatın bu kez yakalanmasıyla Cargill’i kurtarma operasyonunun tamamlanmasına çalışılmaktadır.

Ancak, tüm bu gayret, Bursa halkının yararına olmadığı gibi hukuk düzenimiz ve Anayasaya açıkça aykırıdır.

Daha önceki yasa değişikliği çalışmaları sırasında Meclis Kürsüsünde Bursa Barosu ve avukatlarını hedef alan Bursa Milletvekili Altan Karapaşaoğlu bu kez de mahkemelerin verdiği her kararın yasal olmadığını söyleyerek devletin yargı organını TCK 301/2 fıkrasında belirttiği şekilde alenen aşağılamıştır.

Yasama faaliyeti içinde Cargill’i kurtarma işlevi ağır basan Altan Karapaşaoğlu’nun çabalarına bakıldığında, komisyon çalışmaları sırasında sarf ettiği “çok istiyorsanız bu kanundan Cargill yararlanamaz diye bir madde koyun, benim Cargill sorunu yok” sözleri, hiçbir anlam ifade etmemektedir. Yasama faaliyetinde bulunan ve yasa önerileri veren bir parlamenterin kanun önünde herkesin eşit olduğunu, istisna uygulanamayacağını bilmesi gerekir. Kaldı ki, Cargill’i kurtarma gayretini gölgelemek için 22.000 işletme bahanesi bu kural gereğince kullanılmaktadır.

Bu arada, Altan Karapaşaoğlu’nu Cargill dolayısıyla hukuka aykırı yasama faaliyetiyle izlemekteyken, Sosyal Güvenlik Yasa Tasarısı’nda kendi partisinin de bilgisi dışında kimi arkadaşlarıyla “korsan değişiklik” yoluyla milletvekillerinin aylıklarında büyük artışlar sağlamaya çalıştığı haberleri bizim için hiç şaşırtıcı olmamıştır.

Mahkeme kararlarının uygulanması için İdare’ye Anayasanın 138. maddesindeki emredici hükme aykırı yasa çıkartılmaması için TBMM’nin tüm üyelerine bir kez daha çağrıda bulunuyoruz.

Hukuk devleti ve hukukun üstünlüğü kuralı herkes için güvencedir. Yasalara aykırılık ise herkes için yaptırım gerektirir.

Saygılarımızla.

 

Katılımcı Odalar

Bursa Barosu Başkanlığı
Bursa Diş Hekimleri Odası
Bursa Eczacı Odası
Bursa Tabip Odası
TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası Bursa Şubesi
TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Bursa Şubesi
TMMOB İç Mimarlar Odası Bursa Temsilciliği
TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi
TMMOB Jeofizik Mühendisleri Odası Bursa Şubesi
TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası İl Temsilciliği
TMMOB Kimya Mühendisleri Odası Bursa Şubesi
TMMOB Maden Mühendisleri Odası Bursa Şubesi
TMMOB Makina Mühendisleri Odası Bursa Şubesi
TMMOB Orman Mühendisleri Odası Bursa Şubesi
TMMOB Şehir Plancıları Odası Bursa Şubesi
TMMOB Tekstil Mühendisleri Odası Bursa Şubesi
TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi

 
 

BURSA BAROSU BAŞKANLIĞI - İLETİŞİM BİLGİLERİ - 444 50 99
Adres: Kıbrıs Şehitleri Caddesi Adalet Sarayı G-Blok Kat:1 Osmangazi / BURSA
Telefon (0224) 251 66 06
Faks (0224) 251 62 49
E-Posta baro@bursabarosu.org.tr
CMK Servisi - Telefon (0 224) 272 50 44 – 272 50 67
Adli Yardım Servisi - Telefon (0 224) 223 28 23