BASIN AÇIKLAMASI - 16.05.2016 (16.05.2016)

BASINA VE KAMUOYUNA
16.05.2016

Gün geçmiyor ki çocuk istismarı haberi ile karşılaşmayalım. Toplumsal travmaya yol açan bu olaylar giderek normalleşmeye ve olağanlaşmaya başladı. Bir defadan bir şey olmazdan, bu tür olayların dinen caiz olduğunu söyleme saçmalığı ile olayları örtbas etmeye çalışan bir siyasal zihniyetle karşı karşıyayız. Ne yazık ki cinsel istismara maruz kalan çocuklar yapayalnız. Anne babaları yanında değil, devlet yanlarında değil ve biz de yanlarında değiliz. En son Bursa’da iki küçük çocuğun başına gelenler de bu duyarsızlığımızın ve ilgisizliğimizin ürünüdür. Ancak bu konuda barolarımız yaptıkları çalışmalarla farkındalık yaratmaya çalışıyorlar. Hiçbir sivil toplum örgütünde olmayan bir yapılanmaya sahibiz. Bu yapılanma Çocuk Hakları Komisyonlarımızdır. Çocukların başına gelen kötü şeylerden ilk haberdar olanlar avukatlardır, işte bu komisyonlar bu duyarlılığın eseridir.

Bu nedenle tüm barolar olarak uzun zamandan beri TBMM’de Çocuk Hakları Komisyonu kurulmasını talep ediyoruz. Barolar olarak tüm bilgi ve birikimi ve çözüm önerilerini toplumun hizmetine vermeye hazırız. Ancak bu devletin olanaklarını harekete geçirmesiyle mümkündür. Sonuç olarak çocuklarımızın başına gelen tek şey cinsel istismar ve tecavüz değildir. Aile içi şiddete maruz kalan, suça sürüklenen, çatışmalı bölgelerde travma yaşayan ve uyuşturucuya bulaştırılmış çocukları unutmayalım.

Bu tür suçlarda gizlilik kararı alınması çocuğun korunmasını amaçlıyor olsa da çocuğa yönelik suçların açığa çıkarılmasın da hukuksal girişimleri de engellemektedir. Bu durumun düzelmesi ve yargısal sürecin savunmanlara açık tutulması öncelikli talebimizdir.

Yapılması gereken ilk şey topumun dikkatini çocuklara çekmektir. Bu çocuklara başkalarının çocukları diye bakmak ve kendi çocuklarımıza sunduğumuz dünyanın yeterli olduğunu sanmak en büyük açmazımızdır.

Kimse unutmasın ki o çocuklar yarın bizim çocuklarımızla birlikte yaşayacaklar.

Bursa Barosu olarak çocuklara yönelik tüm istismarların ve hak ihlallerinin takipçisi olacağımızı saygıyla kamuoyuna duyururuz.