BASIN AÇIKLAMASI: 29.02.2008 (03.03.2008)

BURSA AKADEMİK ODALAR BİRLİĞİ

BASIN AÇIKLAMASI

29 Şubat 2008

Bursa Akademik Odalar Birliği, öğrencilerin dini simgelerle üniversitelere girmesini sağlamak amacıyla Şubat ayı başında yapılan anayasa değişikliği hakkındaki kaygı ve uyarılarını kamuoyuna iletmişti.

Cumhuriyetin temel ilkelerini umursamaksızın, Meclisteki çoğunluğa dayanarak, acemice yapılan anayasa değişikliğinin, laik hukuk devletine karşı bir düzenleme olması bir yana, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Anayasa Mahkemesi ve Danıştay’ın kesinleşmiş kararları nedeniyle uygulama olanağı bulunmamaktadır.

Kaldı ki, bu durumda Yüksek Öğretim Kurumu Kanununun, üniversitelerde öğrenci giysilerini hüküm altına alan Ek 17. maddesinin değiştirilse bile dini simge olarak kabul edilen kisvelerle okullara girilmesi mümkün olmayacaktır.

Bu gerçeklere karşın, Yüksek Öğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya ÖZCAN’ın diğer yasal düzenlemeleri beklemeden yalnızca anayasa değişikliğini gerekçe göstererek dini simgelerle üniversitelere girilmesine izin verilmesi yolunda, Rektörlere gönderdiği genelge, kanunsuz emir olmaktan öte, Türkiye Cumhuriyetinin bilim kurumunun başına, dolayısıyla Türkiye Cumhuriyetinin bilimsel kimliğine yakışmayan bir tutumdur.

Bu nedenle,
Cumhuriyetin Temel İlkelerini koruma ve kollama ödeviyle yükümlü, Akademik Meslek Örgütleri ve laik hukuk devleti Türkiye Cumhuriyeti ile yurttaşlık sözleşmesi bulunan bireyleri olarak, YÖK başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya ÖZCAN’ı Cumhuriyet ve hukuk karşıtı bu tutumundan dolayı kınıyoruz.

Saygılarımızla

Katılımcı Odalar