2016-2017 ADLİ YILI AÇILIŞ TÖRENİ 1 EYLÜL 2016 PERŞEMBE GÜNÜ ADALET SARAYI BAHÇESİNDE GERÇEKLEŞTİ. (01.09.2016)

2016-2017 ADLİ YILI AÇILIŞ TÖRENİ ADALET SARAYI BAHÇESİNDE GERÇEKLEŞTİ.

Yeni adli yıl açılışı için düzenlenen törende konuşan Bursa Barosu Başkanı Avukat Ekrem Demiröz, “Vallahi bence hiçbir sakıncası yok. Tabi ki adli yıl açılışı sarayda yapılabilir ama sadece adalet sarayında yapılabilir” dedi.

Yeni adli yıl açılış törenine; Bursa Valisi İzzettin Küçük, AK Parti Bursa Milletvekili ve aynı zamanda AK Parti Genel Sekreter Yardımcısı Zekeriya Birkan, Bursa Garnizon Komutanı Tuğg. Ahmet Hacıoğlu, Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Adbülkadir Karlık, Cumhuriyet Başsavcısı Abdulkadir Şahin, Adli Yargı ve Adalet Komisyonu Başkanı Ali Rıza Bir, Baro Başkanı Ekrem Demiröz’ün yanı sıra diğer mülki erkan, avukatlar, hakim ve çok sayıda savcı katıldı.

Bursa Adalet Sarayı önündeki Atatürk Anıtı’na çelenk sunumuyla başladı. Çelenklerin sunulmasının ardından tören Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile devam etti.  İstiklal Marşı’nın ardından protokol konuşmalarına geçilirken, törene katılanlara ilk olarak Bursa Barosu Başkanı Avukat Ekrem Demiröz hitap etti.

Demiröz, “Darbelerin panzehri demokrasidir”
Konuşmasına yeni adli yılın hayırlı olmasını dileyerek başlayan Ekrem Demiröz, 15 Temmuz’daki darbe girişimi hakkında açıklamalarda bulundu. 15 Temmuz gecesi Türkiye’nin büyük bir tehlike atlattığını hatırlatan Demiröz, şunları söyledi:
“Türkiye çok büyük bir tehlike atlattı. Kanlı ve çirkin bir girişim elbirliği ile yok edildi, durduruldu. Bu, bugüne dek parçalanmışlığın, kutuplaşmanın tam tersine bir birliktelik ve dayanışmaya yol açtı. Şunu da gördük liyakate göre değil, tarikata göre devlet yapılanmalarının yaratacağı sonuçlarını da görmüş olduk. Biz, neden darbelere karşıyız? Demokrasi ve hukuk için duyduğumuz kaygılardan ötürü. Hiç şüphe yok ki kaygı duyacağımız demokrasi ve hukuk bırakılmazsa darbelere karşı oluşumuzun kültürel altyapısı da yok edilmiş olur. Tarihin karanlıklarına gömülmesi gereken darbelerin panzehri yalnızca ama yalnızca demokrasidir.”

Demiröz, “Süreç hukuk zeminine çekilmeli”
Kısaca darbe sonrası gelişen süreçteki gelişmelere de değinen Ekrem Demiröz, “Biz, adil yargılanma hakkının ihlaline ve savunma hakkının kısıtlanmasına ilişkin bazı kaygılar taşıyoruz. Darbe başarılı olsaydı, yapacağı ilk şey hukuku ve demokrasiyi ortadan kaldırmak olacaktı. Biz, bunun tam tersine bir sürece öncülük etmeliyiz. Ve bu süreç hukuk zeminine çekilmeli” diye konuştu.

Demiröz, “Korkudan ötürü sırt çevirmek olmaz”
Avukat meslektaşlarına seslenen Baro Başkanı Demiröz, “Elbette ki bir avukatın davayı reddetme hakkı vardır. Bunun birçok nedeni olabilir ama bu sebepler arasında asla bir korku, asla bir kaygı olmamalı. Eğer bir avukat korkuları ve kaygıları yüzünden savunma hakkına sırtını dönüyorsa, bu kabul edilmez. Bu olduğu takdirde ne savunmanın kutsallığından ne de suçu sabit olana kadar herkesin masum olduğunu ilkesini de söyleme hakkını da kaybetmiş oluruz” ifadelerini kullandı.