Bursa Barosu Başkanı Gürkan Altun, 1 Ocak 2017 tarihinden itibaren geçerli olan 'Ceza Muhakemesi Kanunu (CMK) Gereğince Görevlendirilen Müdafi ve Vekillere Yapılacak Ödemelere İlişkin 2017 yılı Tarifesi' nin iptali istemiyle dava açtı. (01.02.2017)

Bursa Barosu Başkanı Altun’dan CMK Tarifesi’ne iptal davası

Altun, “Tarifeye bakıldığında Türkiye Barolar Birliği’nin görüşünün hiç dikkate alınmadığı görülmektedir. Adalet ve Maliye bakanlıklarının, belirlediği rakamlarla, TBB önerisindeki rakamlar arasında ciddi fark var” dedi.

Bursa Barosu Başkanı Gürkan Altun, 1 Ocak 2017 tarihinden itibaren geçerli olan “Ceza Muhakemesi Kanunu (CMK) Gereğince Görevlendirilen Müdafi ve Vekillere Yapılacak Ödemelere İlişkin 2017 yılı Tarifesi”nin iptali istemiyle dava açtı.

Tarifedeki ücretlerin oldukça düşük olması nedeniyle Danıştay’da dava açtıklarını söyleyen Bursa Barosu Başkanı Altun, öncelikle yürütmenin durdurulmasını istediklerini söyledi. “CMK tarifesindeki ücretlerin, Türkiye Barolar Birliği’nin de (TBB) görüşü alınarak Adalet ve Maliye bakanlıkları tarafından birlikte tespit edileceği” yolundaki kanun hükmüne karşın aksine hareket edildiğini belirten Altun, “Tarifeye bakıldığında Türkiye Barolar Birliği’nin bu görüşünün hiç dikkate alınmadığı görülmektedir. Kanunda yer alan ‘görüş alınarak birlikte tespit edilmesi’ şeklindeki ifade, sadece şeklen yazı ile görüş istenmesi anlamında değil, istenilen görüşün ‘dikkate alınması’ anlamındadır. Adalet ve Maliye bakanlıklarının, Türkiye Barolar Birliği’nin görüşünü dikkate almadan belirlediği rakamlarla, TBB önerisindeki rakamlar arasında ciddi fark var” dedi.

Avukatın sunduğu hukuki yardımın karşılığı olan ücretin, esasen taraflar arasında serbestçe belirlendiğine dikkat çeken Altun, “Avukat ile iş sahibi arasında Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi’nin altında olmayan bir avukatlık ücretinin kararlaştırılması asıldır. Avukatlık ücreti herhangi bir malın değeri gibi ölçülemez. Bu ücreti tüm avukatlık mesleğine ilişkin vakardan ve avukatın kişiliğinden ayırmak da mümkün değildir” dedi.

Altun, CMK görevi sonucunda verilecek ücretin avukatları onore edecek bir niteliği olduğunu, iki tarife arasındaki ciddi farkın eşitlik ilkesine de aykırı olduğunu kaydetti.

Bursa Barosu Başkanı Altun son olarak “Adaletin sağlıklı işlemesi, adil yargılanma ilkesinin tam olarak uygulanabilmesi, avukatlık mesleğinin niteliği ve görevi ifa ederken alınan ağır sorumluluklar, harcanan mesai ve emek düşünüldüğünde kamu hizmetinin daha iyi yürümesi için müdafilik hizmeti sonucunda alınan ücretin de bu emeğe denk olması hukuk ve hakkaniyet gereğidir” diye konuştu.