BURSA BAROSU

Adli Bilişim Uygulamaları ve Hukuki Süreç konulu panel 3 Şubat 2017 Cuma günü Adalet Sarayı Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi. (06.02.2017)


Bu Haberi

Bu Haberi

Tweetle




AVUKATLARDAN BİLİŞİM SUÇLARI PANELİNE YOĞUN İLGİ…
BİLİŞİM UZMANI SANSAR: ADLİ BİLİŞİMİN, SUÇUN İSPATLANMASINDA ÖNEMLİ ROLÜ VAR.
BİLİŞİM UZMANI EKİN: DELİLİ PAS GEÇMEMEK ADINA DİKKATLİ OLUN
AVUKAT TAŞKIN: ADLİ BİLİŞİMDEKİ KAVRAMLAR CİDDİ MANADA YOL GÖSTERİCİ OLUYOR


Bursa Barosu Başkanlığı’nın BAMER işbirliği ile düzenlenen Bilişim Suçları Paneli’ne avukatlar yoğun katılım gösterdi.

Bursa Adalet Sarayı Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen panelde; BAMER’den Ahmet Ekin, Mustafa Sansar ve Bursa Barosu’ndan Avukat Cankat Taşkın konu ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Bursa Barosu Başkanı Avukat Gürkan Altun ile Baro Yönetim Kurulu üyelerinin de hazır bulunduğu panelde konuşan Adli Bilişim Uzmanı Mustafa Sansar, adli bilişimin, suçun ispatlanmasında önemli rol oynadığını söyledi.  Adli bilişime bu açıdan bakılması gerektiğinin altını çizen Sansar, soruşturma ve kovuşturmadaki tarafların dijital dünyadan uzak kaldığını hatırlatarak şunları söyledi:

“Bilmediğiniz şeyi yönetemezsiniz, yönetemediğiniz şeyden zarar görürsünüz. Başınıza bir şey geldiğinde ilk avukatınıza gidersiniz. Şu anki suçlar kolay suçlar. Örneğin, boşanma davasında silinen whatsapp bilgilerinin geri getirilmesi… Yavaş yavaş duyuyoruz. Bir gün bir kişi, Ahmet bey, benim buzdolabım cumhurbaşkanlığının web sayfasına saldırmış diyecek. Bunun bağlantısı olabilecek mi? Artık akıllı ev dediğimiz sistemler devreye giriyor. Artık her cihaza internet verebiliyorsunuz. Teknolojinin en iyisini kullanalım ama bunun tedbirini almak lazım. Suçla her zaman mücadele için teknoloji takip edilmeli. Buzdolabı olmaz, evin güvenlik kamerası olur. Saldırı sistemleri giderek artıyor. Bu geleceğin suçu da değil. 3 ay önce Amerikan sistemlerine saldırı oldu.”

Hash değerinin, bilgisayar kriminolojisinde parmak izi olarak adlandırılabileceğini söyleyen Sansar, bu değerin bir diğer adının dijital mühür olduğunu ifade etti.

DELİLİ PAS GEÇMEMEK ADINA DİKKATLİ OLUN

Olay yerlerinde karşılaşılan dijital materyallerin çok farklı şekillerde olabileceğine dikkat çeken Adli Bilişim Uzmanı Ahmet Ekin de, “Olay yerinde karşılaşan bilgisayarlar çok farklı şekilde karşımıza çıkabiliyor. Bu noktada bunların bilgisayar olup olmadığını tespit edemezseniz delili pas geçmiş olabilirsiniz. Disklerin özelliklerinin bilinmesi gerekiyor. Ve olay yerinde en sık karşılaşılanlardan birisi de cep telefonları. Bir diğeri USB bellekler. Standart bir USB beklerken günümüzde çok farklı USB’ler var. Bunlar da gözden kaçmamalı” diye konuştu.

FARADAY BAG İLE DELİLLER GÜVENDE

Delillerin korunması konusunda da açıklamalarda bulunan Ekin, “Deliler anti-statik ambalajlarla paketlenmeli. Uyarı etiketi yapıştırılmalı. Saydam statik kutular kullanın. Taşıma esnasında güvenli çantalar kullanılmalı, soğuk ve nemsiz şekilde taşınmalı, saklanmalı, çarpılmamalıdır” dedi.

“Faraday Bag” olarak bilinen elektriksel iletken metal ile kaplanmış veya iletkenler ile ağ biçiminde örülmüş içteki hacmi dışardaki elektrik alanlardan koruyan çantalardan bahseden Ekin, “Telefon ve interneti açıkken bir kişi bu telefona uzaktan bağlanabilir ve tüm datayı silebilir. Böyle bir olasılığı ortadan kaldırmak bu çantalarla mümkün. Şahsın telefonu ele geçirildi ve kapanmasını istemiyorsanız, bu çanta içinde baz istasyonuyla erişimi kesiliyor. Bu şekilde delil güvenliği sağlanbiliyor” şeklinde konuştu.

KAVRAMLAR İYİ BİLİNMELİ

Bursa Barosu avukatlarından Dr. Cankat Taşkın da, adli bilişimde kabul gören kavramların önemine değindi. Taşkın, bu kavramların hukukçulara ciddi manada yol gösterici olduğunu ifade etti. Taşkın, “Müdafi olduğum bir davada kişi, çocuk pornosu gibi ciddi bir suçtan yargılanıyordu. Aslında görüntüler geçici klasörde tutuluyor. Yani, internet üzerinde izlemiş geçmiş. O verileri bilinçli bir şekilde depolama sözkonusu değil. Hakim savunmamızı kabul etti. Suçun maddi unsurları oluşmamıştı. Süreklilik kastı taşımadığına kanaat getirildi” dedi.

Sunumların ardından Bursa Barosu Başkanı Avukat Gürkan Altun, panelistlere teşekkür plaketi verdi.



















 
 

BURSA BAROSU BAŞKANLIĞI - İLETİŞİM BİLGİLERİ - 444 50 99
Adres: Kıbrıs Şehitleri Caddesi Adalet Sarayı G-Blok Kat:1 Osmangazi / BURSA
Telefon (0224) 251 66 06
Faks (0224) 251 62 49
E-Posta baro@bursabarosu.org.tr
CMK Servisi - Telefon (0 224) 272 50 44 – 272 50 67
Adli Yardım Servisi - Telefon (0 224) 223 28 23