Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından, ülke genelindeki bir uygulamayla meslektaşlarımıza gönderilen yazılar incelenmiş, Bursa Vergi Dairesi Başkanlığı'na bilgilendirme yazısı gönderilmiştir. (26.03.2008)

Tarih : 26 Mart 2008
Sayı  : 1045

VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI’NA

BURSA

Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından, ülke genelindeki bir uygulamayla meslektaşlarımıza gönderilen yazıların incelenmesinde hukuka ve avukatlık mesleğinin gereklerine uygun olmayan kriterlerle matrah artırımına yönelik ifadeler kullanıldığı görülmüştür.

Öncelikle, 213 sayılı vergi usul kanununun 151/3 maddesinde “avukatlardan ve dava vekillerinden kendilerine tevdi olunan işler veya görevleri dolayısıyla muttali oldukları ahval ve hususların bildirilmesi istenemez, şu kadar ki bu yasak müvekkil adlarıyla vekalet ücretlerine ve giderlerine şamil değildir” denilerek, avukatların müvekkillerinin vakıf olduğu bilgiler konusunda sır saklama yükümlülüğü doğrultusunda hüküm kurulmuştur.

Ancak, meslektaşlarımıza gönderilen yazılarda banka hesaplarındaki kayıtlara göre hesaba yatan nakit tutarları, senet-çek suretiyle yapılan tahsilat tutarları ve hesaba gelen havale tutarları toplamı ile 2006 yılı gelir vergisi beyannamesindeki hasılat tutarları arasında 100.000.- YTL fark bulunması ve 2007 yılı KDV beyannamelerinde yer alan terkin ve hizmet bedelleri toplamı ile banka bilgileri arasında değişen miktarlarda fark olduğu ileri sürülerek, verilecek beyannamenin bir kez daha gözden geçirilmesi istenmiştir.

Avukatların, işleri gereği müvekkilleri adına yaptıkları tahsilat veya havalelerin, banka hesaplarında görülebileceği ve hesap içeriğinin avukatın gelirini göstermediği gerçeği karşısında, gönderilen yazıya göre işlem yapılması halinde avukatın meslek sırrı olmasına ve yukarıda belirtilen yasa hükmüne göre açıklama zorunluluğu olmamasına karşın bu konuda bilgi vermesi veya meslek kuralı ve yasalar gereği bunu yapmamak için matrahını arttırması durumu ortaya çıkmaktadır.

Bu nedenle meslektaşlarımıza gönderilen ve ima yollu matrah artırımı istenen yazı hukuka ve yasaya uygun değildir.

Meslektaşlarımızdan meslek sırrını ihlal etmesi veya daha fazla vergi vermesi istenemez.

Bilgilerinize.

Avukat Asude Şenol