BASIN AÇIKLAMASI - 05.03.2017 - 15 MART DÜNYA TÜKETİCİLER GÜNÜ (15.03.2017)

BASIN AÇIKLAMASI
15 MART DÜNYA TÜKETİCİLER GÜNÜ

15 Mart Dünya Tüketici Hakları Günü olarak kutlanmaktadır. 15 Mart 1962 yılında o dönemin ABD Başkanı John F Kennedy'nin Temsilciler Meclisinde ilk kez tüketici hakları kavramını kullanması ile 15 Mart Dünya Tüketici Hakları Günü tarihte yerini almıştır.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda 1985 yılında kabul edilen, Türkiye'nin de imza atmış olduğu, tüketicilerin uluslararası anayasası niteliğindeki Tüketici Hakları Evrensel Beyannamesi ile evrensel tüketici hakları tanımlanmıştır. Buna göre; tüketicilerin temel ihtiyaçlarının karşılanması hakkı, sağlık ve güvenliğin korunması hakkı, ekonomik çıkarların korunması hakkı, bilgi edinme hakkı, eğitilme hakkı, zararın karşılanması hakkı, temsil edilme hakkı ve sağlıklı bir çevrede yaşama hakkı evrensel tüketici hakları olarak kabul görmektedir.

Anayasamızın 172. maddesi “Devlet, tüketicileri koruyucu ve aydınlatıcı tedbirler alır, tüketicilerin kendilerini koruyucu girişimlerini teşvik eder.” şeklindedir. Ayrıca Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun ve farklı yasal düzenlemelerle de tüketici hakları koruma altına alınmıştır. Gelişen ekonomik ortam içerisinde büyük ticari işletmeler karşısında tüketicinin korunması gerekliliği gündeme gelmiştir. Bu kapsamda tüketicinin verdiği hukuk mücadelesinde hukuk insanlarının yol gösterici olması önem kazanmıştır.

Sağlıklı bir ekonomik ortamın oluşması ancak bilinçli tüketici kitlelerinin var olması ile mümkündür. Bilinçli bir tüketim refleksi geliştirmek için bireyin bu konuda aydınlatılması gerekmektedir. Önemli olan, tüketicinin sahip olduğu hakları kullanabilmesi ve aktif bir tutumla haklarını savunabilmesidir. Bu amaçla, tüketicinin yaşadığı hukuki sorunlarda meslektaşlarımız tarafından gerekli hukuki destek özveri ile sağlanmaktadır.

Bursa Barosu Tüketici Hakları Komisyonu olarak, haklarını bilen, savunan ve piyasayı etkileme gücünün farkında olan birer tüketici olabilmek dileğiyle 15 Mart Dünya Tüketici Hakları Günü’nü kutluyoruz.

Bursa Barosu Tüketici Hakları Komisyonu