BURSA BAROSU

BASIN AÇIKLAMASI: 26 MART 2008 (26.03.2008)


Bu Haberi

Bu Haberi

Tweetle


 
 
 
B A S I N   A Ç I K L A M A S I
 
 
26 Mart 2008
 
 
Anayasada demokratik, laik, sosyal hukuk devleti olarak tanımlanan ancak toplum yaşamında hukuk devleti olma koşullarının gerçekleşmediğine tanık olduğumuz ülkemizde son yılların öncelikli tartışma konusunu “hukuk” oluşturmaktadır.
 
Ancak, ne yazık ki, bu tartışmalar demokratik, laik hukuk devletinin gelişip, olgunlaşmasına yarar sağlamamakta, tam tersine, vatandaşlarımızın devletin adaletine olan güvenini zedelemekte, hukukun siyasallaştığı görünümünü vererek, yargı organlarına kuşku duyulması sonucunu doğurmaktadır.
 
Yargının çalışması, siyasi bakış açısıyla değerlendirilmekte, hatta siyasi hedefler doğrultusunda kullanılmaya çalışılmaktadır.
 
Kısa vadeli, siyasi yarar kaygısıyla yapılanlar ve yaşananlar ülkemizin geleceği açısından çok büyük tehlikeler taşımaktadır.
 
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi ve Şemdinli davaları, Danıştay Baskını Davası, Hrant Dink’in ve onu öldürenlerin yargılanmalarından sonra Anayasa değişikliği tasarısı ve şimdi AKP’nin kapatılması davası ile Ergenekon soruşturması çerçevesinde yaşananlar, hukuku ve yargı organlarını yıprattığı gibi toplumda gerilime ve kamplaşmaya neden olmaktadır.
 
Ülkemiz ve insanlarımızın telafisi imkânsız ve geri dönülmez bir noktaya gelmemesi için, her birey ve kurumun önemli görev ve sorumlulukları bulunmaktadır. Ve elbette ki, bu konuda öncülük yapmak yasama ve yürütmenin üyelerine düşmekte, yargı sürecinin saygı ve sükûnetle beklenmesi için örnek olmak durumundadırlar.
 
Bu arada yargı faaliyetini sürdürenlerin de duyarlı olması gereken konularda özen ve dikkati ihmal etmemeleri şarttır.
 
Devletin güvenlik güçlerinin gözü önünde bulunan ve her istendiğinde ifadesi alınabilecek kişilerin gece yarısı operasyonuyla gözaltına alınması kaçınılmaz bir mevzuat gereği olmadığı gibi kamuoyunu da rencide edici nitelik taşımaktadır.
 
Ceza sistemimizin çağdaşlaştırılmasına yönelik değişiklik çalışmalarına paralel olarak kişilerin özgürlükleri sınırlandırılmadan ve yargısız suçlu ilan edilircesine, adeta bir işkence niteliği taşır şekilde uygulamalar yerine, normal çağrı ile ifadesine başvurularak da soruşturmalar sağlıklı bir şekilde sürdürülebilir.
 
Millet ve devlet adına yetki kullanan her görevlinin uymak zorunda olduğu kurallar vardır. Bu kurallar tüm kişisel iradelerin üstünde olan hukuk’tur.
 
Görevi, konumu ne olursa olsun herkes demokratik hukuk devleti kurallarına uymakla yükümlüdür.
Yasama organı üyeleri de hukuk kuralları ve devletin temel nitelikleri ile bağlı olarak görevlerini yerine getirmek zorundadır.
 
Çağdaş demokrasiler, özgür seçimlerle belirlenen halk iradesi ile oluşan yasama ve yürütme organlarının yargı organı ile dengeli biçimde işbirliği içinde olduğu, temel hak ve özgürlüklerin sağlandığı ve güvence altına alındığı, seçimi kazananın her istediğini yapamayacağı, kendi değerlerini ve doğrularını topluma dayatamayacağı, istediğini alıp istediğine veremeyeceği, yönetimin halkın katılımına açık ve şeffaf olduğu, uzlaşma ve hoşgörüye dayalı bir sistemin kurulması, çalışması ve kurumsallaşmasıdır.
 
Oysa, ülkemizde olup bitenlerle bu özellikler birleşmemektedir.
 
AKP’nin, hakkındaki kapatılma davasını etkileyebilmek amacıyla bir mini paketle Anayasa değişikliği yapmaya çalışması, hukuken bir anlam taşımamaktadır. TBMM’deki çoğunluğa dayanarak yapılacak böyle bir değişiklik geriye doğru hüküm ifade etmeyeceği için AKP’nin amaçladığı şekilde işine yaramayacaktır. Ancak daha önemlisi bu tavır kişisel ve siyasal nedenlerle hukukun kullanılmaya çalışılmasının çarpıcı bir örneğini oluşturmaktadır.
 
Bir başka örnek ise, TBMM’de görüşülmekte olan, “Toprak Koruma ve Kullanımı Kanunu”ndaki değişiklik çalışmalarında kendini göstermektedir.
 
Amerikan Cargill şirketinin hukuk mevzuatımız ve çevre değerlerine aykırı kuruluşuna karşı açtığımız davaların tümünün mahkemeler tarafından kabul edilmesi ve yürütmenin durdurulması kararlarına rağmen yürütme organı mahkeme kararlarını uygulamamakta, yasama organı ise bu kararları etkisiz bırakabilmek amacıyla yasada değişiklik yapabilmektedir.
 
Yargı kararlarına saygı duymak, uygulamak ve değiştirecek her tür düzenlemeden kaçınmakla yükümlü olan yürütme ve yasama organı üyeleri, Cargill için yapılanlarla açıkça Anayasaya aykırılık suçu işlemekte ve tüm uyarılarımıza rağmen bu konuda ısrarlı davranmaktadırlar.
 
Bursa Akademik Odalar Birliği olarak bugün TBMM’ndeki yasa değişikliği görüşmeleri henüz sonuçlanmadan tüm milletvekillerine bir kez daha anayasaya aykırılık suçu işlememeleri ve milletin vekili olduklarını unutmamaları için kamuoyu ve tarih önünde uyarıda bulunuyoruz.
 
Üstün olan, kalıcı olan, hukuktur.  
 
Avukat Asude Şenol
Bursa Barosu Başkanı
Bursa Akademik Odalar Birliği
Dönem Sözcüsü
 
 

 KATILIMCILAR:
 
 
Dr.Metin Bozkurt
Bursa Diş Hekimleri Odası Başkanı
Ecz.Kıvanç Atmaca
Bursa Eczacı Odası Başkanı
Prof.Dr.Yılmaz Özen
Bursa Tabip Odası Başkan
 
 
 
Yrd.Doç.Dr.Cem Şen
Bursa Veteriner Hekimler Odası Başkanı
Erdal Aktuğ
MMOB Elektrik Müh. Odası
Bursa Şubesi Başkanı
Serkan Durmuş
TMMOB Gıda Mühendisleri Odası
Bursa Şubesi Başkanı
 
 
 
Celil İnce
TMMOB Harita Mühendisleri Odası
Bursa Şubesi Başkanı
Levent Yazıcı
TMMOB İç Mimarlar Odası
Bursa Temsilcisi
Güngör Armutlu
TMMOB Jeofizik Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı
 
 
 
Mustafa Arık
TMMOB Jeoloji Müh. Odası
Bursa İl Temsilcisi
Ayşe Dolar
TMMOB Kimya Mühendisleri Odası
Bursa Şubesi Başkanı
Kadir Atlıhan Öge
TMMOB Maden Müh.Odası
Bursa İl Temsilcisi
 
 
 
Nedret Yayla
TMMOB Makina Müh. Odası
Bursa Şubesi Başkanı
İmdat Demir
TMMOB Orman Mühendisleri Odası
Bursa Şubesi Başkanı
Gül Sayan Atanur
TMMOB Peyzaj Mimarları Odası
Bursa Temsilcisi
 
 
 
Füsun Uyanık
TMMOB Şehir Plancıları Odası 
Bursa ŞubesiBaşkanı
İlhan Demiröz
TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası
Bursa Şubesi Başkanı
 
 
 

BURSA BAROSU BAŞKANLIĞI - İLETİŞİM BİLGİLERİ - 444 50 99
Adres: Kıbrıs Şehitleri Caddesi Adalet Sarayı G-Blok Kat:1 Osmangazi / BURSA
Telefon (0224) 251 66 06
Faks (0224) 251 62 49
E-Posta baro@bursabarosu.org.tr
CMK Servisi - Telefon (0 224) 272 50 44 – 272 50 67
Adli Yardım Servisi - Telefon (0 224) 223 28 23