BURSA BAROSU

DİSK Bursa Bölge Temsilciliği, KESK Bursa Şubeler Platformu, TMMOB Bursa İl Koordinasyon Kurulu, Bursa Tabip Odası ve Bursa Barosu tarafından gerçekleştirilen 'Halk Oylaması / Türkiye'nin Geleceği' paneli BAOB Oditoryumu’nda yapıldı. (21.03.2017)


Bu Haberi

Bu Haberi

Tweetle




"Türkiye iki dudak demokrasisinden kurtulmak zorundadır"

Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu ve Av. Ertuğrul Yalçınbayır'ın konuşmacı olduğu, Bursa Milletvekili Anayasa Komisyonu Üyesi Av. Nurhayat Altaca Kayışoğlu'nun moderatörlüğünü yaptığı, DİSK Bursa Bölge Temsilciliği, KESK Bursa Şubeler Platformu, TMMOB Bursa İl Koordinasyon Kurulu, Bursa Tabip Odası ve Bursa Barosu tarafından gerçekleştirilen "Halk Oylaması / Türkiye'nin Geleceği" paneli BAOB Oditoryumu’nda yapıldı.

Açılış konuşmasını yapan MMO Bursa Şube Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Mart, umutları büyütmek için bir arada olmanın önemine vurgu yaparak tüm katılımcılara teşekkür etti.

Anayasa Komisyonu Eski Başkanı / 58. Dönem Milletvekili Avukat Ertuğrul Yalçınbayır konuşmasında, "Bundan sonra Türkiye'de kurumsal yapılar olmadıkça, bu mekanizmalar kurulmadıkça, bir kişiye verilecek yetki ki burada bu mekanizmalar yok; hem milli güvenlik siyasetini takip edecek mekanizması yok, hem Anayasaya uygunluğunu temin edecek mekanizması yok.

İki dudak demokrasisinden Türkiye kurtulmak zorundadır. İki dudak arasına giremeyiz biz, ne anamızın, ne babamızın, ne patronumuzun, ne liderimizin.

Süreç demokrasi süreci, süreç kötülükleri iyilikle ortadan kaldırarak, elimizin tersi ile itmek, mücadele etmek sürecidir. "Hayır"lısı olsun" ifadelerini kullandı.

Anayasa Hukuku Araştırma Derneği (ANASAYADER) Başkanı, Sorbonne Nouvelle (Paris 3) Konuk Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu konuşmasında 16 Nisan'ın tarihimizin en büyük sınav günü olduğunu belirterek "Bu yalnızca Cumhuriyet tarihinin değil, Osmanlı modernleşmesi Türkiye tarihinin en büyük sınav günüdür. Her iki sonuçta da en büyük sınav günü" dedi. Prof. Dr. Kaboğlu şu ifadeleri kullandı:

"Benim görevim uzman olarak bilgilendirmektir. Bu metin ne getiriyor? Elden geldiğince çıplak olarak ortaya koymaktır.

Bu metin, 1876'dan 1982'ye kadar yapılan bütün Anayasal gelişmeleri, değişimleri alt üst etmeye müsait bir metin. Anayasalar belli toplumsal ihtiyaçları karşılamak için yapılır, geliştirilir.

Anayasa konusunda iki temel yanlış var bunlar; "Anayasa günah keçisidir", tüm toplumsal sorunların suçlusu Anayasa'dır. Bunun tersi ise Anayasa bütün sorunları çözebilecek metindir, buna da Anayasa fetişizmi denir her ikisi de yanlıştır. 15 Temmuz'un sorumlusu Anayasa mıdır? Yoksa Anasayanın hükümlerinin sürekli olarak ihlal edilmesi midir? Bunun darbe teşebbüsü ile bir ilişkisi yok, tam tersine Anayasanın sürekli ihlal edilmesi nedeniyle 15 Temmuz darbe ortamına sürüklenildi.

Şimdi yargı zamanı değil, demokrasi zamanıdır. En büyük fren, 16 Nisan'daki demokrasi freni olacaktır.

Bu metin Osmanlı'dan Cumhuriyet'e geçişteki kırılmanın benzeri değil, çok daha büyük tersi yönde bir kırılma yaratacak bir metindir".

Bursa Milletvekili Av. Nurhayat Altaca Kayışoğlu, Seçsis sistemine güvensizlikle ilgili yoğun bir kaygıyla karşı karşıya kaldıklarını ifade etti ve bu konuda herkesi müsterih olmaya davet etti. Altaca Kayışoğlu "Sandıklarla ilgili olarak kesinlikle kafanızda herhangi bir kuşku olmasın. Çünkü; bizim kendi kurduğumuz bir sistem var o sistemde tüm sandıklarda görevlilerimiz var. Meslek Odaları'nın, Baro'nun mensupları, gönüller sahalarda, sandık başlarında gönüllü oluyorlar. Biz bütün sandıklardaki ıslak imzaları, tutanakları takip ediyoruz. Tutanaklara, torbalara sahip çıkıyoruz" dedi.

Paneli, Bursa Barosu Yönetim Kurulu üyeleri Ebru Piri Kaya ile Burcu Ergün izledi.















 
 

BURSA BAROSU BAŞKANLIĞI - İLETİŞİM BİLGİLERİ - 444 50 99
Adres: Kıbrıs Şehitleri Caddesi Adalet Sarayı G-Blok Kat:1 Osmangazi / BURSA
Telefon (0224) 251 66 06
Faks (0224) 251 62 49
E-Posta baro@bursabarosu.org.tr
CMK Servisi - Telefon (0 224) 272 50 44 – 272 50 67
Adli Yardım Servisi - Telefon (0 224) 223 28 23