Özel Mavi Deniz Anadolu Lisesi öğrencilerini konuk eden Bursa Barosu Başkanı Gürkan Altun, okul televizyonu için öğrencilerin sorularını yanıtladı. (13.04.2017)

Bursa Barosu Başkanı Altun:
“Kendini belli fikre adayanlar bize göre hukukçu değildir”

Bursa Barosu Başkanı Gürkan Altun, “kanuni olmak”la “hukuki olmak” arasındaki farkın iyi anlaşılması gerektiğini söyleyerek, avukatların, kendisini değil herkesin bireysel hak ve özgürlüklerini sonuna kadar savunan mesleğin mensupları olduğunu ifade etti.

Özel Mavi Deniz Anadolu Lisesi öğrencilerini konuk eden Bursa Barosu Başkanı Gürkan Altun, okul televizyonu için öğrencilerin sorularını yanıtladı. Altun, hukukun yaşamın her alanında var olduğunu, davranış biçimlerinin bile hukuk gerektirdiğini söyledi. Hukukçu olmak için hukuk fakültesi okumak gerektiğini, ama hukuk fakültesi bitiren herkesin de hukukçu olamayacağını belirten Altun, şöyle konuştu:

“Bazıları kendilerini devlete, kanuna veya belli bir fikre adarlar. Evrensel düşünmezler. Perspektifleri geniş değildir, dar bakarlar. Dar bakan arkadaşlar bize göre hukukçu değillerdir. Kanunu uygulayabilirler, kanun adamı olabilirler ama kanunlar hukukun sadece bir alanıdır. Evrensel olanlar bizim için önem taşır. Kişinin hak ve özgürlüklerini tanımlayan düzenlemelerdir bizim genel anlamda sahip çıkacaklarımız. Hukukçu, yaşayan her bireyin, doğanın da koruyucusudur. Hukuk zaten hak kavramından doğar. Avukat da bu anlamda halkın imdada çağırdığı kişidir.”

Röportajdan sonra Bursa Barosu Başkanı Altun bir öğrenciye sembolik olarak avukatlık yemini ettirip, cübbe giydirdi ve öğrencilere hediye verdi.