BURSA BAROSU

Bursa Barosu, SİVİLAY’ın Atatürk Stadı’nın korunmasıyla ilgili mücadeleye verilen ödülüne ortak oldu. (13.04.2017)


Bu Haberi

Bu Haberi

Tweetle


Bursa Barosu, SİVİLAY’ın Atatürk Stadı Ödülü’ne ortak oldu.

Bursa Sivil Toplum Derneği (SİVİLAY)’ın geleneksel hale getirdiği “Kente Katkı Ödülleri” Nilüfer Dernekler Yerlekeşi'nde sahiplerine verildi. Bursa Barosu da, Atatürk Stadı’nın korunmasıyla ilgili mücadeleye verilen ödüle ortak oldu. Ödül töreninde Bursa Barosu Başkanı Gürkan Altun ve Çevre Hukuku Komisyonu Başkanı Eralp Atabek bulundu. Atabek, Atatürk Stadı Çalışma Grubu sözcüsü olarak süreci anlatan kısa bir konuşma yaptı.

Ödül töreninden önce de UÜ Tıp Fakültesi Çocuk Allerji Bilim Dalı Öğretim Üyesi, Bursa Sivilay Sivil Toplum Örgütü Kurucu Üyesi ve 5. Dönem Başkanı Prof. Dr. Nihat Sapan, hava kirliliği konusunda çarpıcı bir sunum yaptı.
Siviley’ın ödülleri, sahipleri, gerekçeleri ve sırasıyla şöyle:

Faik Kaplan (Sosyal Sorumlulukta Farkındalık Katkısı) - Kaplanlar Soğutma’nın kurucu ortaklarından Faik Kaplan, sanayideki başarısı ile birlikte, iflah olmaz bir fotoğraf aşığıydı. Objektifini, sosyal sorumluluk projeleri üzerine de odaklayan Kaplan, ülkemizin kanayan yarası kabul edilen ‘Çocuk Gelinler’ çalışması ile dikkatleri çekti.

Ülkemizde olduğu kadar, uluslararası arenada da bilinen eserleri ve konferans katılımları gerçekleştiren Faik Kaplan, yaygın medyada Ayşe Arman’a geniş bir yelpazade bu konuyla ilgili ses getiren röportajlar verdi. Basılı ve görsel medyanın yanı sıra dijital dünyada da, hem fotoğraf hem de kısa film destekleri ile dikkat çeken sanatçımız, bir Bursalı olarak Türkiye üzerine farkındalık yaratmaya devam ediyor.

Prof.Dr. Sinan Çavun ve Doç.Dr. M.Sertaç Yılmaz (UÜ Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji ABD- Sağlık Dünyasına Bilimsel Katı Ödülü) - Çavun ve Yılmaz liderliğinde yürütülen araştırmada, depresyonu yenen molekül bulundu. Buluş, depresyon tedavisinde çok önemli gelişimlere yol açacak... Ekip, çalışmasıyla Avrupa Patenti alırken, bu belge aynı zamanda Uludağ Üniversitesi tarihinde bir ilk olma özelliği taşıyor. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, 2020 yılında kalp hastalıklarından sonra, en sık yıkıma yol açacak ikinci hastalık, ne yazık ki depresyon. Mevcut depresyonun, halen var olan tedavi seçeneklerinde, sıkıntıların olduğu biliniyor. Nitekim etkin bir tedavi yöntemi de yok. Üstelik mevcut ilaçların yan etkileri de tedaviyi ne yazık ki kısıtlayabiliyor. ‘Mutluluk hormonu’ olarak bilinen ve B-endorfin yıkımı sırasında ortaya çıkan; vücutta sentez edilebilmesi nedeniyle de yan etkisi olmayan Gly-Gln molekolü, sağlık dünyası için çok önemli bir gelişme...

Atatürk Stadyumu Çalışma Grubu (Kent Değerlerine Sahip Çıkma Katkısı) - Atatürk Stadyumu ve çevresini ticari alan olmaktan çıkarmayı başaran öncüleri unutmamak, kentimize olan katkılarını bilmek gerekir. Bursa Atatürk Stadyumu ve Çevresini Koruma Derneği (BASKOD), Mimarlar Odası, Bursa Barosu, Şehir Plancıları Odası ile Ali Arabacı ve Niyazi Aşır’ın ayrıca kişisel yasal başvuruları, kamuoyunun da ilgisini çekti. Uzun soluklu mücadele sonrasında Atatürk Stadyumu’nun, bilirkişi raporları doğrultusunda, çevrede garabet olarak görünen tehlikeli bölümleri kaldırıldı. Mustafa Kemal Atatürk’ün bizzat bağışladığı 1.000 lira ile inşaatı başlayan bu cumhuriyet dönemi yapının; kapalı tribün kısmı da yıkılarak, yeniden aslına uygun biçimde inşa edilecek olması çok önemli. Bölge; kentin en önemli ve yeşili bol yeni bir meydanı olarak yaşamaya devam edecek. Nitekim tribünleri, çim sahası ve atletizm pisti ile pek çok spor ve kültürel etkinliklerin adresi burası olacak.

Nilüfer Antika Pazarı (Sosyo Kültürel ve Nostaljik Katkı) – Sivilay Yönetim Kurulu üyesi Hamide Erdem’in batı dünyasında gördüğü benzer örnekleri, Bursa ölçeğine taşımak istemesi, çok büyük destek aldı... Önce Hanlar Bölgesi’nde destek gören Antika Pazarı için, çok önemli girişimler yapılarak, projeler dizayn edildi. Ancak, bölgenin yer konusundaki sıkıntıları ve beraberindeki çevresel doku bozulmasında yaşanan darboğaz aşılamadı... Bursa ve Türkiye ölçeğinde, önemini gördüğü Antika Pazarı için, tam destek veren Nilüfer Belediyesi, her ayın 3. pazarında Agora Çarşısı’nı bu etkinliğe tahsis ederek, iç turizmin yanında dış turizme de destek vererek farklı bir cazibe merkezi yarattı. Nilüfer Antika Pazarı; hızla, ülkemizin önemli antika değişimlerinin olduğu platform olarak dikkat çekiyor.

 

 

 

 

 

 
 

BURSA BAROSU BAŞKANLIĞI - İLETİŞİM BİLGİLERİ - 444 50 99
Adres: Kıbrıs Şehitleri Caddesi Adalet Sarayı G-Blok Kat:1 Osmangazi / BURSA
Telefon (0224) 251 66 06
Faks (0224) 251 62 49
E-Posta baro@bursabarosu.org.tr
CMK Servisi - Telefon (0 224) 272 50 44 – 272 50 67
Adli Yardım Servisi - Telefon (0 224) 223 28 23