BURSA BAROSU

Bursa Barosu Başkanı Gürkan Altun, Uludağ Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğrenci Topluluğu tarafından, Gemlik’teki Asım Kocabıyık Kültür Merkezi’nde düzenlenen söyleşide öğrencilerle tecrübelerini paylaştı. (03.05.2017)


Bu Haberi

Bu Haberi

Tweetle


Altun, hukuk öğrencileriyle tecrübelerini paylaştı

Bursa Barosu Başkanı Gürkan Altun, Uludağ Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencileriyle tecrübelerini paylaştı.

Uludağ Hukuk Öğrenci Topluluğu tarafından, Gemlik’teki Asım Kocabıyık Kültür Merkezi’nde düzenlenen söyleşide Altun, öğrencilerin sorularını yanıtladı. Hukuk fakültesine girişi, öğrenim hayatı ve mesleğe başladığı yıllara ilişkin anılarını anlatarak başlayan Altuna, “Daha önce savunduğunuz birinin daha sonra suçlu olduğunu öğrendiğiniz oldu mu?” sorusu yöneltildi. Kriminolojinin bir bilim olduğunu ifade eden Altun, masum ve mağdurlar kadar faillerin de savunmaya ihtiyacı olduğunu belirterek, “Vicdani süzgeçten geçirerek bir suçlunun savunmasını üstlenmek avukatın inisiyatifindedir” dedi.

Doktorların Hipokrat yeminini bir tarafa bırakırsanız avukatlık dışında hukuk, ahlak ve vicdan üzerine yemin edilen başka bir meslek olmadığını anlatan Altun, Anayasa değişikliği referandumu süresince Bursa Barosu olarak yaptıkları çalışmaları anlattı. Bu çalışmalar nedeniyle tarafsız davranmamakla suçlandıklarını ifade eden Altun, “Oysa futbolcular bile anayasa değişikliği ile ilgili görüş açıklarken, biz avukatlara cübbenizi çıkarın siyaset yapın diyenler de iktidar partisinin yöneticileriydiler. Ben bu yaşıma kadar hiçbir siyasi partiye üye olmadım. Benim tek derdim hukuk, adalet ve avukatlık mesleğinin geleceği…” dedi. Adaletin toplumun vicdanında başladığına vurgu yapan Altun, saraylar inşa ederek adalet sağlanamayacağına dikkat çekti.

Avukatlığın istenerek yapıldığında iyi bir meslek olduğunu belirten Gürkan Altun, “Pek çok kişinin, hiçbir şey olamayacaksam avukat olayım düşüncesi, haksız rekabetle birleşince avukatlar için gelecek daha da karanlık görünüyor. Stajyerlerin ucuz işgücü olarak görülmesi de son derece rahatsız olduğumuz bir konu. Stajyer çalışmaz, çalıştırılamaz. Ne emeği sömürülür, ne de yüksek ücret verilir. İcra yoğunluklu çalışan bürolar var stajyerlere ücret veren… Stajyerleri katip gibi çalıştırıyorlar. İyi yetişmiş katip en az 3 bin lira alırken, hukuk fakültesi mezunu ve hata yapmamak için çırpınan bir genç avukat adayına bin 500 lira veriliyor. Bu stajyere iyilik değil, emeğini sömürmektir. Oysa işveren avukat bu iş için daha yüksek bedel ödemek durumunda… Aileleriniz 4 yıl okuttu sizi, bir yıl daha katlanır bu duruma. Zaten stajyerlik süresince sağlık güvenceniz, Barolar Birliği’nin de 2 yıl ödemesiz kredisi var. Emeğinizi sömürttürmeyin” diye konuştu.

Bir bölümünü Uludağ Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Halit Aker’in de izlediği söyleşinin sonunda Öğrenci Topluluğu, Bursa Barosu Başkanı Gürkan Altun’a plaket verdi.











 
 

BURSA BAROSU BAŞKANLIĞI - İLETİŞİM BİLGİLERİ - 444 50 99
Adres: Kıbrıs Şehitleri Caddesi Adalet Sarayı G-Blok Kat:1 Osmangazi / BURSA
Telefon (0224) 251 66 06
Faks (0224) 251 62 49
E-Posta baro@bursabarosu.org.tr
CMK Servisi - Telefon (0 224) 272 50 44 – 272 50 67
Adli Yardım Servisi - Telefon (0 224) 223 28 23