19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı nedeniyle Çelenk Sunma Töreni 19 Mayıs 2017 Cuma günü Adliye Sarayı bahçesinde gerçekleşti. (19.05.2017)

Bursa Barosu Yönetimi ve avukatlar, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı nedeniyle Adalet Sarayı önündeki Atatürk Anıtına çelenk koydu, saygı duruşunda bulunup, İstiklal Marşı okudu. Bursa Barosu Başkanı Altun, anıta çelenk bırakmadan önce, kısa bir konuşma yaptı.

Bursa Barosu Başkanı Altun, törene katılan meslektaşlarına seslenirken, “Bundan tam 98 yıl önce 19 Mayıs 1919'da Mustafa Kemal Atatürk ve yanındaki 47 vatan evladı, Bandırma Vapuru ile Samsun'a ayak bastı. Mustafa Kemal Paşa'nın hatıralarında da belirttiği üzere bu 48 kişinin 23'ü Mustafa Kemal Paşa gibi muvazzaf subaylar, devlet memurları, ama Türkiye Cumhuriyeti Devleti kurulduğunda mebusluk yapacak, yine Mustafa Kemal Paşa'nın yanında olmaya devam edecek devletin üst düzey kademelerinde devlet organlarının kurulmasında ve yerleşmesinde görevler alacak olan isimlerdi” dedi. Altun, hem kurmay kadrosunu, hem de bu kadroyu koruyacak vatan evlatlarının isimlerini tek tek saydı. Avukatlar, isimler okundukça “burada” diye seslendi.

Gürkan Altun, daha sonra, “Mustafa Kemal Paşa'nın askeri dehası yanında siyasi bir deha olduğunu da hepimiz kuşkusuz biliriz. Siyasi deha olduğunun en önemli kanıtlarından biri de aslında 19 Mayıs 1919'un öncesindeki hazırlık hareketleridir. Mustafa Kemal Paşa gerek komuta kademesine, gerekse padişaha ve sonrasında da İstanbul'u işgal altında tutan İngiliz kuvvetlerine padişah adına Anadolu’ya gitmesi gerektiğini anlatmış, ikna etmiştir. Hatta yanında götüreceği subay, astsubay, memur ve askerleri de kendi belirlemiş ve hiç kimseyi şüphelendirmeden, kimsenin dikkatini çekmeden gerekli bütün izinleri alarak Bandırma vapuruna binmiş İstanbul'dan 16 Mayıs 1919'da ayrılmıştır” diye konuştu. Avukatlar, törenin ardından birlikte kahvaltı yaptı.