BURSA BAROSU

BASIN AÇIKLAMASI - 28 TEMMUZ 2017 (28.07.2017)


Bu Haberi

Bu Haberi

Tweetle




BASIN AÇIKLAMASI
28 Temmuz 2017


Basın ve kamuoyuna;

Kısa bir süre önce Nüfus Hizmetleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı'na sunuldu. Tasarının içeriğinde il ve ilçe müftülüklerine de evlendirme memurluğu yetkisi verilmesi, sağlık personelinin takibi dışında doğan çocukların doğum bildirimlerinin, nüfus müdürlüklerine sözlü beyanla yapılacak olması gibi vahim değişiklikler de yer almakta...

Söz konusu tasarı, 2016 yılında geri çekilen ve kız çocuklarıyla evlenmeleri halinde istismarcılarının cezalandırılmamalarına yönelik çağdışı teklifin farklı bir versiyonundan ibaret olup; en az o tasarı kadar gerici, tehlikeli ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş ilkelerine ters düşer niteliktedir.

Anayasamızın 2. maddesi Türkiye Cumhuriyeti’ni ‘laik’ bir devlet olarak tanımlar ve laiklik başta kadınlar olmak üzere bu ülke vatandaşlarının en büyük güvencesidir. Herhangi bir ihtiyaç olmamasına rağmen; ‘vatandaşlarımızın evlenme işlemlerini kolaylaştırmak ve daha seri hale getirmek’ sözde sebebiyle; müftülere evlendirme memurluğu yetkisi verilmesine yönelik bu değişiklik; Anayasamızın "evlilik akdinin evlendirme memuru önünde yapılacağı" hükmüne aykırıdır. Laiklik ilkesinin de çiğnenmesine yol açacak değişiklik, belediyede kıyılan nikah, müftülükte kıyılan nikah gibi sebepsizce ikiye bölünmüş bir uygulamayla hukuk birliği ortadan kalkacaktır.

Sağlık personelinin takibi dışında doğan çocukların doğum bildirimlerinin nüfus müdürlüklerine sözlü beyanla yapılmasına ilişkin değişiklik ise aynı tasarının bir başka maddesi… Bu uygulamaya göre kız çocuklarının yaptıkları doğumların bildirimine ilişkin zorunluluk ortadan kalkıyor. Resmi makamlarca takibi yapılmayan bu doğumlar, çocuk istismarcılarının yakalanmasını ve cezalandırılmasını zorlaştıracaktır, zira evlilik adı altında yapılan istismarların çoğu, doğum amacıyla hastaneye gidildiğinde ortaya çıkmaktadır. Böylece kız çocuklarını hamile bırakan istismarcılar tespit edilemeyecek ve dava açılmayacak. Yani çocuk istismarcılarına ‘örtülü af’ geliyor.

Anayasa’nın laiklik ve eşitlik ilkelerine aykırı olan değişiklik taleplerinin toplumda ayrışmaya sebep olacağı, kadın ve çocuklara yönelik taciz ve istismar vakalarını artırıp, mevcut vakaların ise tespit edilmesini zorlaştıracağı ortadadır. Bu nedenle Bursa Barosu Kadın Hakları Komisyonu olarak; söz konusu kanun değişikliği teklifini kabul edilemez bulduğumuzu ve şiddetle reddettiğimizi belirtiyor; söz konusu değişikliğin Meclisten geri çekilmesi için hükümete ve tüm siyasi partilere çağrı yapıyoruz.

Bursa Barosu Kadın Hakları Komisyonu


 
 

BURSA BAROSU BAŞKANLIĞI - İLETİŞİM BİLGİLERİ - 444 50 99
Adres: Kıbrıs Şehitleri Caddesi Adalet Sarayı G-Blok Kat:1 Osmangazi / BURSA
Telefon (0224) 251 66 06
Faks (0224) 251 62 49
E-Posta baro@bursabarosu.org.tr
CMK Servisi - Telefon (0 224) 272 50 44 – 272 50 67
Adli Yardım Servisi - Telefon (0 224) 223 28 23