12’si tutuklu 17 çalışanın 24 Temmuz günü ilk kez hakim karşısına çıktığı Cumhuriyet Gazetesi Davası’nı Bursa Barosu da takip ediyor. (28.07.2017)

Cumhuriyet Davası, Bursa Barosu’nun da takibinde

İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın ilk duruşmasını Bursa Barosu Başkanı Gürkan Altun, yönetim kurulu üyeleri Aslı Evke Yetkin, Buket Gülçin Özel, Sefer Bülent Yaylalı ve Bursa Barosu Avukat Hakları Merkezi Başkanı Birkan Özey de izledi.

Cumhuriyet Gazetesi yönetici ve yazarlarının FETÖ/PDY, PKK/KCK ve DHKP/C terör örgütlerinin savunucusu ve kollayıcısı olduğu savunulan iddianamede şöyle deniliyor:

“Basın özgürlüğü ve evrensel hukukun sağladığı ağır eleştiri içeren haber ve yorum yapma hakkının çok ötesine geçmiş, kayıt dışı illegal siyasete zemin hazırlayarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ve Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı asimetrik savaş yöntemleriyle hedef tahtası haline getirmek üzere yoğun bir algı operasyonu başlatmıştır.”

Cumhuriyet Davası’nın ilk duruşmasına, 267 gündür tutuklu bulunan Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu, İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay, Kitap Eki Yayın Yönetmeni Turhan Günay, Yayın Danışmanı ve Yazar Kadri Gürsel, Okur Temsilcisi Güray Öz, Çizer Musa Kart, Yazar Hakan Kara, gazetenin avukatları Bülent Utku ve Mustafa Kemal Güngör, Yöneticisi Önder Çelik ve 206 gündür tutuklu olan Muhabir Ahmet Şık ile tutuksuz sanıklar Cumhuriyet Gazetesi İmtiyaz Sahibi Orhan Erinç, yazarlar Aydın Engin, Hikmet Çetinkaya, muhasebe çalışanı Günseli Özaltay ve eski çalışan Bülent Yener katıldı.

Davanın tutuklu sanıklarından Avukat Bülent Utku, çarpıcı bir savunma yaptı. “Bu operasyonu düzenleyenlerin ne hukuk birikimi ne de yaşam pratikleri beni darbecilikle suçlamaya elverir” diyen Utku şöyle devam etti:

“Heyetinizce düzenlenen tensip zaptı, heyetinizin iddianameye hemen inandığını gösteriyor. 33 yıllık meslek yaşantımda, heyetinizin düzenlediği tensip zaptı gibi bir metinle, yasaların, Anayasa'nın, AİHS'in, hukukun temel prensiplerinin böylesine ihlal edildiğine 12 Eylül Askeri Darbesi sonrası katıldığım sıkıyönetim mahkemelerindeki metinler dışında pek az rastladım. Böyle bir tensip zaptı kanımca ancak üç halde yazılabilir. Siyasal iktidar heyetinize ya baskı yapmaktadır ya baskı yapacağı yönünde kuşku vardır ya da heyetiniz kraldan, yani siyasal iktidardan çok kralcıdır. Hepsi aynı kapıya çıkar.”

Cumhuriyet Gazetesi İcra Kurulu Başkanı Avukat Akın Atalay, 41 sayfalık bir savunma sundu. Atalay, özellikle “Cumhuriyet'in FETÖ irtibatlı şirketlerle ilişkisi olduğu” iddiasına madde madde yanıt verdi. Atalay'ın savunmasındaki detaylar iddianame için “bu kadar da olmaz” dedirtti.

Cumhuriyet Gazetesi davasını izleyen Bursa Barosu Başkanı Gürkan Altun, Sakarya Barosu Başkanı Zafer Kazan, Antalya Barosu Başkanı Polat Balkan ve Adana Barosu Genel Sekreteri Semih Gökayaz ile İstanbul Barosu Başkanı Mehmet Durakoğlu’nu ziyaret ettiler.