BURSA BAROSU BAŞKANI ALTUN: BURSA'DA HUKUK TERÖRÜ YAŞANIYOR (25.08.2017)

Altun: Bursa’da hukuk terörü yaşanıyor

Bursa Barosu Başkanı Gürkan Altun, “Herkesin gizli ajandasının olduğu yerde Bursa Barosu’nun açık ajandası olacak. O savcıyı da, o hakimi de unutmayacağız, Bursa Barosu’nu da unutturmayacağız” dedi.

Bursa Barosu Başkanı Gürkan Altun, Bursa’da son günlerde verilen birkaç kararla hakim ve savcıların hukuk terörü yarattığını söyledi. Altun, “Bu terörü yaratan hakim ve savcıları unutmayacağız, Bursa Barosu’nu ve Barolar Birliği’ni de unutturmayacağız. Bundan sonra herkesin gizli ajandasının olduğu yerde Bursa Barosu’nun da açık bir ajandası olacak” dedi.

Av. Gürkan Altun, iki yeni avukat için Bursa Barosu’nun Bursa Akademik Odalar Birliği’nde bulunan Av. Özgür Aksoy Konferans Salonu’nda düzenlenen ruhsat töreninde konuştu. Gemlik’te silahlı saldırı sonucu şehit olan Özgür Aksoy’un kanı kurumadan Mustafakemalpaşa ilçesinde bir meslektaşlarına yapılan pompalı tüfekli saldırının faillerinin tutuklanmamasını eleştirdi. Olay sonrası mahkemeye adli kontrolle sevki yapan savcıyı da, soruşturma derinleştirilip diğer savcı tarafından tutuklu sevke rağmen serbest bırakma kararını veren hakimi de unutmayacaklarını söyleyen Altun, “Ancak olaydan sonra Mustafakemalpaşa’ya gittiğimizde görüştüğümüz ve mesleğindeki ilk gününü yaşayan genç savcıya itirazımızı, avukatlık haklarını, olayın adam öldürmeye teşebbüs olayı olduğunu anlatmaya başlayacaktık ki, gerek kalmadı bizi utandırdı. ‘Başkan bey, ben konuyu inceledim, müsterih olun, taleplerinizde haklısınız. Ben suçun nitelemesini adam öldürmeye teşebbüs olarak değil, kasten yaralamaya teşebbüs olarak görüyorum. Tutuklamayı gerektiren bir eylemdir’ dedi. Ve yürekli genç savcı dediğini yaparak, şüphelileri tutuklama talebiyle sulh ceza hakimliğine sevk etti. Fakat daha önce adli kontrol şartı dahi koymayan sulh ceza hakimi aynı gerekçelerle her iki şahsı yine serbest bıraktı” dedi.

“BU EYLEMLER HUKUK TERÖRÜDÜR”
Gürkan Altun, başka bir olayda da, suçun faili olmayan ve kesinlikle tutuklanmaması gereken bir şüphelinin tutuklandığını belirterek, “Haksız tutuklama olduğunu iddia ediyoruz. Diyoruz ki eylemi gerçekleştiren bu şahıs değil. Eylem suç içermemektedir. Eylemi gerçekleştiren kişi makamınıza gönüllü olarak ifade vermeye gelmiş kişidir ve ifadesi dosyadadır. İşlenmeyen bir suçtan ötürü kimseyi tutuklayamazsınız diyoruz. Tutuklamaya itiraz reddediliyor. Ne yazık ki, ortaya hukuki değil, konjonktür gereği kararlar çıkıyor. Adeta ders niteliğinde…” diye konuştu.

Farklı zamanlarda böyle kararlarla çok karşılaştıklarını iade eden Bursa Barosu Başkanı Altun şöyle konuştu:
“Eşzamanlı olarak sırf hukukun, savunmanın, insan haklarının, bize öğretilen ve genç arkadaşlarımıza öğrettiğimiz her şeyin yıkılması adına yapılan bu eylemlerin hukuk terörü olduğuna inanıyoruz. Sizlerin ve meslektaşlarım önünde söz veriyorum ki, ne Mustafakemalpaşa’da ilk aşamada tutuklama talep etmeyen savcıyı, ne de meslektaşımıza silahla saldıranları tutuklamayan yargıçları unutacağız. Ve ne Bursa Barosu’nu ne de Barolar Birliği’ni unutturacağız. Bundan sonra herkesin gizli ajandasının olduğu yerde Bursa Barosu’nun da açık bir ajandası olacak. Avukata ve hukuka karşı bu kadar net açık tavrı olan hiçbir hakim, hiçbir savcı Bursa Barosu veya başka bir barodan ruhsat alamayacak. Bu cübbeyi giyemeyecek, bu ruhsatı taşıyamayacak.”