BASIN AÇIKLAMASI - 12.09.2017 (12.09.2017)

12.09.2017

Bilindiği üzere 37 yıl önce bugün 12 Eylül 1980'de “ülkede huzur ve barışı tesis edecek, demokrasiyi getireceğiz” denilerek askerlerce yönetime el konulmuştu. Sonradan bu el koymanın huzur, barış ve demokrasi kaygılarından öte, aslında ABD tarafından Türkiye’yi kaybetmemek için dışarıda planlandığı ortaya çıkmıştı. 1960 yılı ve sonrasında gelişen, 68 rüzgârı ile özgür bir toplum hedefine doğru hızla ilerleyen birey hareketini tehlikeli bir gidiş olarak saptayan ABD, önce ülkedeki sağ ve sol kampları derinleştirdi, sonra da sağ ve solu birbirine kırdırarak darbenin alt koşullarını oluşturdu. Bizzat ABD’li yetkililerce “Bizim Çocuklar” diye nitelendirilen generaller de gerekeni(!) yapıp Anayasal düzeni sonlandırdılar. Aynı askeri yönetim, darbe öncesinde sıkıyönetim komutanlıkları sıfatıyla asayişi sağlaması gerekirken, artarak devam eden sağ-sol çatışmaları darbe sonrasında bıçakla kesilmiş gibi durdu. 11 Eylül günü akan kan darbe yapıldıktan sonra nasıl oldu da birden durabildi? Çatışmayı bitirebilecek istihbarat ve güç 12 Eylül’e gelinen süreçte neden bu kanlı olayların meydana gelmesine göz yumdu? Bu ve benzeri sorular asla yanıt bulamadı. Aynı şekilde onca gencin ölümüne neden engel olunamadığı sorusu da yanıtsız kaldı.

Bu sorular yıllar yılı tek başına 12 Eylül Darbesini yapanların yargı önüne çıkarılmasına yeterli nedenler idi. Demokrasi adına bunu başaran bir siyasi iktidar da olmadı, olamadı. Yıllar sonra Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 12 Eylül askeri darbesini gerçekleştiren ve darbe sonrasında görev alan ve şüpheliler arasında dönemin genelkurmay başkanı Kenan Evren’in yanı sıra Mili Güvenlik Konseyi üyeleri ile çoğu hayatta olmayan isimlerden oluşan 610 kişi hakkında “anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme suçundan” yürütülen soruşturma da ne yazık ki “ Darbeye ilişkin 30 yıllık olağanüstü zaman aşımı süresinin geçtiği” gerekçe gösterilerek takipsizlik kararı ile sonlandırıldı. Oysa darbe insanlığa karşı işlenmiş bir suç olup zamanaşımına tabi değildir. Bağımsız yargı için bu soruşturma kapsamında dava açılıp sorumlular hakkında hakettikleri cezaya çarptırmak en temel görevdir. Kamu vicdanını rahatlamak adına sorumlulardan hayatını kaybetmiş olanların da en azından rütbelerinin sökülmesi gereklidir. Darbecilerin cezasız bırakılması dünya çapında bir demokrasi ayıbıdır.

Ancak bu ayıbı taşıyanlar dün 12 Eylül’ün darbeci askerleri ile hiç ilgisi bulunmayan Türk Silahlı Kuvvetleri’ne ve Cumhuriyetçilere karşı “Ergenekon, Balyoz vb davalarla” darbe suçlamasında bulunmuş ve sahte delil, gizli tanık vb hukuka aykırı kararlarla tutuklanmalarını sağlamışlar, demokratik olmayan yöntem ve uygulamalarla uzun süre yargıç karşısına çıkarmaksızın onları ceza ve tutukevlerinde tutmuşlardır. Günümüzdeki tehdit sadece askeri darbe tehdidi değil aynı zamanda 15 Temmuz darbesinde de etkilerini derinden hissettiğimiz sivil darbe tehdididir. Bugün ülke olarak hala 12 Eylül generallerini yargılayamıyorsak, yargılanan dönemin genelkurmay başkanı Evren ve hava kuvvetleri komutanı Şahinkaya hakkında ölümleri nedeniyle davayı düşürüyor ve fakat rütbelerini dahi sökemiyorsak bu salt Anayasanın ve siyasetin değil aynı zamanda demokrasi ve toplumun da ayıbıdır. 12 Eylül’ün darbeci faşist yönetimi tarih önünde sorgulanmalı ve hesap vermelidir. Çünkü 12 Eylül yönetimi, salt bir darbe yapmamış; aynı zamanda koca bir kuşağın birçok bireyinin hayatını kaybetmesine neden olmuş, kalanları da uzun yıllar cezaevlerinde çürütmüş, toplumu ağır bir baskı ve korku altında sindirmek suretiyle insanlık suçu işlemiştir. İşledikleri bu insanlık suçunun hesabını vermelidirler. 12 Eylül faşizmini kınarken; sivil olsun askeri olsun tüm darbelere karşı olduğumuzu bir kez daha kamuoyu ile paylaşıyoruz.

Av. Gürkan ALTUN
Bursa Barosu Başkanı