BASIN AÇIKLAMASI - 11 EKİM 2017 (11.10.2017)

11 Ekim 2017

Sevgili basın emekçileri; sevgili meslektaşlarım;

Bugünkü basın açıklamamıza “Yeter artık” diye haykırarak başlamak istiyoruz. Zira dün Kocaeli’de yine bir avukat uğradığı silahlı saldırıda şehit oldu. Şanlıurfa’da saldırıya uğrayan bir meslektaşımız da nefsi müdafaa sonucu saldırganı öldürdüğü iddiasıyla tutuklandı. Antalya’nın Korkuteli İlçesi savcımız da makamında kurşun yağmuruna tutuldu ve ağır yaralandı.

İki meslektaşımız ve bir savcımız, 4 Temmuz 2017 günü Gemlik’te pompalı tüfekli saldırıda şehit verdiğimiz Avukat Özgür Aksoy gibi, 11 Ağustos günü Mustafakemalpaşa İlçesi’nde yine pompalı tüfekle saldırıya uğrayan fakat ne mutlu ki yaralanmadan kurtulan Avukat Seyfi Budak gibi, görevlerinden dolayı saldırıya uğramışlardır.

Öncelikle Kocaeli’deki olayın ayrıntısına baktığımızda, Avukat Mehmet Samim Geredeli’yi ofisinde 3 kurşunla öldüren katil zanlısının daha önce çete liderliği suçundan ötürü cezaevinde yattığını görüyoruz. Henüz olayın ayrıntılarını bilmemekle birlikte, zanlının kendi sosyal medya hesabının duvarına “Mapus soğuk, duvar yaş, belki biraz üşürüz. Hele başım zindandan çıksın da görüşürüz” yazması, Avukat Geredeli’yi, hapis cezası aldığı davanın tarafı gibi gördüğünü, ayrıca hukuk bürosuna silahlı iki kişiyle birlikte gelmesinin planlı bir cinayet olduğunu göstermektedir.

Keza Şanlıurfa’da da alacak davası ve haciz işlemleri nedeniyle avukatlık bürosunda yaşanan silahlı kavgada 1 kişi hayatını kaybetmiş 3 kişi de yaralanmıştır. 4 Ekim’de meydana gelen bu olayın soruşturmasının sonunda ne yazık ki saldırıya uğrayan meslektaşımız nefsi müdafaa sonucu ölüme sebep olduğu için tutuklanmıştır.

Bursa Barosu olarak, Kocaelili şehidimiz Mehmet Samim Geredeli’ye Tanrı’dan rahmet, kederli ailesine, yakınlarına ve hukuk camiasına başsağlığı diliyoruz. Şanlıurfalı meslektaşımıza da geçmiş olsun dileklerimizi iletiyor kısa zamanda özgürlüğüne kavuşacağını ümit ediyoruz.

Yargının vazgeçilmez unsuru olan avukatlara sıkılan kurşunların adalet kurumuna sıkılmış olduğunu bir kez daha vurgulamak isteriz. Avukatların, müdafi olarak katıldıkları davalara ve işleme koydukları icra takiplerine konu olan uyuşmazlıkların tarafı olmadıklarını hiç kimse unutmamalıdır. Avukatlara, baktıkları dosyalarla özdeşleştirilerek yapılan sözlü, fili ve silahlı saldırılar asla kabul edilemez.

Meslektaşlarımızın görevi başında uğradığı saldırıları şiddetle kınıyor, bu tür saldırıların avukatlık mesleğini yürütmemize engel olmayacağını, savunmanın susmayacağını bir kez daha haykırıyoruz.

Avukatlara yönelik silahlı saldırıların şokunu yaşarken, Antalya’nın Korkuteli İlçesi Cumhuriyet Savcısı Kadir Küçüköner’in makamında, görevi başında silahlı saldırıya uğrayarak ağır yaralandığı haberini aldık. Savcı Küçüköner, izin talebine olumsuz yanıt verdiği adliye personelinin polis eşi tarafından kurşun yağmuruna tutulmuştur.

Saldırıyı kınarken, 26 yaşındaki genç savcımıza acil şifa diliyor, yargı camiasına geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz.

Ayrıca; silahsızlanma çağrısı yapıyoruz. Elma, armut, çekirdek gibi satılan, av tüfeği görünümündeki pompalı tüfeklerin, cinayet aletlerinin bir an önce satışının yasaklanmasını, pazardan kaldırılmasını diliyoruz. Aksi halde bu haberleri her gün alırız. Böyle basın açıklamalarını da her gün yaparız. Toplumun bir an önce kavga ortamından barış ortamına geçmesini diliyor ve herkese silahlarını terketmeye davet ediyoruz.

Av. Gürkan ALTUN
Bursa Barosu Başkanı