Bursa Barosu, Cumhuriyetin kuruluşunun 94. yıldönümünü Podyum Davet Salon'da 29 Ekim 2017 Pazar akşamı düzenlediği Cumhuriyet Balosuyla kutladı. (31.10.2017)

–BURSA BAROSU’NDAN CUMHURİYET’İN 94. YILINA COŞKULU KUTLAMA

–BAŞKAN ALTUN:

“HAKARETE TUTUKLAMA VAR, AVUKATI BIÇAKLAYANA, VURANA YOK! ÖNCELİĞİMİZ GÜVENLİK”

“SAVUNMANIN HAREKET ALANINI DARALTACAK DÜZENLEMELERE MÜSAADE ETMEYECEĞİZ”

Bursa Barosu, Cumhuriyet’in 94. yaşına muhteşem bir kutlama yaptı. Balonun açılış konuşmasını yapan Bursa Barosu Başkanı Av. Gürkan Altun, acilen yeni bir avukatlık yasasına gereksinim olduğunu belirtti. Altun “Ancak yasa yapılırken yürütmenin alanını genişletip savunma ve savunmadan hareketle yargının alanını daraltacak şekilde avukatlar ve savunma aleyhine hükümler getirme çabası olursa, yüzlerce yılda elde edilmiş kazanımların bir çırpıda yok edilmesine elbette izin vermeyeceğiz, elbette karşı duracağız. Savunma alanına müdahaleye asla müsaade etmeyeceğiz” dedi.

Bursa Barosu Cumhuriyet Balosu, Podyum Davet Salonu’nda gerçekleştirildi. Baloya Bursa Barosu önceki başkanları Turgut Bulut, İsmail Acar, Yahya Şimşek, Asude Şenol, Zeki Kahraman, Ekrem Demiröz, Uludağ Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Halit Aker avukatlar ve eşleri katıldı. Bulgaristan’dan kardeş Blagoevgrad Barosu Başkanı Ivan Cholakov, Bulgaristan Barolar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Emil Yadkov ile avukatlar Albena Zladkova ve Ivanka Kehayova da konuklar arasındaydı.

“KAZANIMLARIMIZIN YOK EDİLMESİNE İZİN VERMEYECEĞİZ”

Gecenin açılış konuşmasını yapan Bursa Barosu Başkanı Av. Gürkan Altun, ilk olarak Cumhuriyet Haftası etkinlikleri kapsamında yaptıklarını sıraladı. Anıtkabir’de Ata’nın huzuruna çıktıklarını, TBMM’de Bursa milletvekillerini ziyaret ettiklerini, savunmanın, avukatların maruz kaldığı olayları anlattıklarını söyledi.

Avukatlık Kanunu’nun değişmesi konusunda hukukçu milletvekilleri konusunda görüş birliğine vardıklarını ifade eden Av. Altun, hukuk fakültelerinin her yıl 15 bine yakın mezun verdiğini, barolara, kapasitelerinin üzerinde avukatlık başvurusu olduğunu hatırlattı. Avukatlık sınavı, ekonomik ve sosyal haklar, güvenlik, staj eğitimi, reklam yönetmenliği gibi konulara yönelik çağdaş bir avukatlık yasasına ihtiyaç olduğunu, ancak yasa yapılırken, başta barolar olmak üzere hukuk örgütlerinin ve akademik çevrelerin görüşlerinin alınması gerektiğini ifade etti. Altun, yürütmenin alanını genişletip savunmanın ve savunmadan hareketle yargının alanını daraltacak şekilde avukatlar ve savunma aleyhine hükümler getirilmemesi gerektiğini ifade ederek “Bu yönde çabalar olması halinde, yüzlerce yılda elde edilmiş kazanımların bir çırpıda yok edilmesine elbette izin vermeyeceğiz, elbette karşı duracağız. Savunma alanına müdahaleye asla müsaade etmeyeceğiz” dedi.

“İÇİNDE BULUNDUĞUMUZ SÜREÇTE ÖNCELİĞİMİZ GÜVENLİK”

Altun, şöyle devam etti: “Ankara’daki görüşmelerimizde, iktidarın, avukatlık kanununun değişmesi konusunda istekli olmasına rağmen, bakanlıklar arasında görüş farklıları taşıyan hususlar olması nedeniyle tasarıyı olgunlaştıramadığını gözlemledik. Yine özellikle sosyal medyada yeni avukatlık kanununda yapılacağı iddia edilen bazı değişikliklerin savunmayı ve örgütlü gücü baroları etkisizleştireceğini ifade ettik. İktidar partisinin bakan ve milletvekillerinden henüz her şeyin taslak şeklinde olduğu ve komisyon aşamasına gelebilecek bir kanun tasarısının olmadığını, paylaşımların gerçeği yansıtmadığını öğrenmekle birlikte içeriği konusunda da bir detay alamadık. Bu nedenlerle önceliğimizin avukatların güvenliği olduğunu vurgulamakla geçiştirdik. Çünkü geçtiğimiz hafta Bursa’da son 4 ayın 4. avukata saldırı olayını yaşadık. 23 yıllık bir meslektaşımız bürosunun girişinde bıçaklandı ve her zaman olduğu gibi failler adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. FETÖ’den ötürü cezaevlerinin dolu olmasının, avukata saldırı olduğunda hatırlanması da manidar. Hemen her gün, birçok kişinin Sayın Cumhurbaşkanına, hükümete ve yürütmenin diğer unsurlarına sosyal medya üzerinden hakaret ettiği iddiası ile tutuklandığına şahit oluyor, basından öğreniyoruz. Demek ki söz konusu hakaret olduğunda ne yazık ki cezaevlerinin dolu olduğu akla gelmiyormuş.”

“SAVUNMA ALEYHİNE HÜKÜMLERE KARŞI DURACAĞIZ”

Cezada ilk amacın suç işleyen insanları caydırmak olduğuna vurgu yapan Bursa Barosu Başkanı Altun şöyle konuştu:

“Fakat bizde caydırıcı unsur sadece bazı suç tipleri için söz konusu. Hukuka ve savunma makamını temsil eden avukata saldırı olduğunda, toplumda yarattığı infial dikkate alınmıyor.

Umut ediyorum ki;

İktidar milletvekilleri de bu hassasiyetimizi dikkate alır ve avukatlık kanunu değişecekse öncelikle savunmanın kazanılmış hakları yerinde bırakılır, avukatların örgütlü gücü olan baroların kuruluş ve işleyişine, mali yapılanmasına dokunulmaz, avukatların sosyal ve ekonomik haklarında iyileştirme yapılır, hukuk fakültelerinin standardı yükseltilip, ölçme değerlendirme sınavıyla baroların önündeki avukat yığılması önlenir.

Bunun dışında mesleği ve meslektaşlarımızın haklarını savunmak zorunda olan bir meslek örgütü olarak savunmayı etkisiz kılma çabasında olacak bir siyasete, avukatlar ve savunma aleyhine hükümler getirilmesine elbette izin vermeyeceğiz, elbette karşı duracağız. Savunma alanına müdahaleye müsaade etmeyeceğiz.”

MARŞLAR EŞLİĞİNDE PASTA

Cumhuriyet Balosu’nda daha sonra Blu Notte Orkestrası sahne aldı. Grubun seslendirdiği Cumhuriyet ve İzmir marşları eşliğinde pasta kesildi. Pasta kesimi sırasında sahneye çıkan avukatlar, bayrak sallayıp marşlara eşlik ederek Cumhuriyet coşkusuna ortak oldular. Blu Notte Orkestrası’nın çaldığı tango ve hareketli şarkılar eşliğinde avukatlar ve eşleri bol bol dans etti.