BASIN AÇIKLAMASI - 20 Aralık 2017 (20.12.2017)

BASIN AÇIKLAMASI
20 Aralık 2017

15 Aralık 2017 tarihine Antalya'da büyük bir şüphe yazıldı. Günümüzde, adalete erişimde yaşanan sıkıntıların insan hakkı ihlaline dönüşmesinden yakınırken, en azından geçmişteki insanlık suçu işkencenin, gözaltında ölümlerin yok denecek kadar azalmasına seviniyor idik…

Oysa bu sevincimiz, 15 Aralık 2017 tarihinde Antalya’nın Alanya İlçesi’nden gelen bir haberle kesintiye uğradı.

Şöyle ki;

19 yaşındaki Murat Araç, Antalya’nın Alanya İlçesi’nde jandarma tarafından yapılan yol denetimi sırasında “sahte kimlik”le yakalanır ve terör örgütü üyesi olduğu iddiasıyla gözaltına alınır. Haberlere göre Murat Araç, jandarmadaki sorgusundan sonra Cumhuriyet Savcılığı’na sevk edilir, savcılık şüpheliyi polise teslim eder.

Avukatı Özgür Sarıoğlu polisi arar ve Murat Araç’ı sorar. Verilen yanıta göre Murat Araç gözaltında değildir. Hem avukatı, hem de Murat Araç’ın yakınlarında yakıcı bir şüphe oluşur. Bir gün sonra ağabeyi sorduğunda, “kardeşin intihar etti, morgda” denildiği iddia edilir.

Murat Araç, resmi makamların açıkladığı gibi emniyet müdürlüğü binasının üçüncü katından atlayarak intihar etmiş olabilir mi, bunu bilmiyoruz. Ama hukukçu olarak bildiğimiz ve saklayamayacağımız, derin şüphemizdir.

Yakınlarının ifadesine göre kafasında 16-17 dikiş bulunan Murat Araç’ın ölümü kayıtlara “intihar” olarak geçirilse de, şüpheyi ortadan kaldıracak tek kanıt, artık tüm emniyet birimlerinde yer alan kamera kayıtlarıdır. İçişleri Bakanlığı, bu olaya sıradan bir intihar vakası gibi bakmadan, intiharın nasıl gerçekleştiğini gösteren kamera kayıtlarını kamuoyu ile paylaşmalıdır. Olay ciddidir, vahimdir, üzeri örtülemez. Bu aynı zamanda polis teşkilatımızın güvenilirliği için de gereklidir.

Murat Araç’ın intihar ettiği iddiasının tümüyle doğru olduğunu varsaysak bile, devlet, güvenlik güçleri tarafından gözaltına alınan bir kişinin sağlığı ve hatta yaşamını korumakla yükümlüdür.

Yürütülecek etkin soruşturma sonunda ortaya çıkacak gerçek, ister doğrudan kolluk güçlerinin kasti müdahalesiyle, ister ihmal ve sorumsuzluğu sonucu gerçekleşmiş olsun, asla kabul edilemez ve devlet her halükarda bundan sorumludur.

Anayasa’nın 17. maddesi, “Herkes, yaşama hakkına sahiptir. Kimseye işkence ve eziyet yapılamaz; kimse insan haysiyetiyle bağdaşmayan bir cezaya veya muameleye tâbi tutulamaz” demektedir. Ayrıca AİHS ve Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası sözleşmelerle koruma altına alınmış en temel ve kutsal hak yaşam hakkıdır.

Murat Araç’ın ölümü en kısa sürede aydınlatılmalı, sorumlular yargı önüne çıkarılıp, hesap vermeleri sağlanmalıdır.

BURSA BAROSU BAŞKANLIĞI