Bursa Büyükşehir Belediye Meclisi'nin 15 Mayıs 2008 günlü toplantısında Adliye Sarayı yapımı için 1/25000 ölçekli Merkez Planlama Bölgesi Nazım İmar Planı'nda değişiklik yapılmasının uygun olduğu kararına itiraz. (08.07.2008)

7 Temmuz 2008

BURSA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANLIĞI' NA

KONU : Bursa Büyükşehir Belediye Meclisi'nin 15 Mayıs 2008 günlü toplantısında Adliye Sarayı yapımı için 1/25000 ölçekli Merkez Planlama Bölgesi Nazım İmar Planı'nda değişiklik yapılmasının uygun olduğu kararına itiraz.

Osmangazi Belediye Başkanlığı'nca Osmangazi ilçesi Altınova Mahallesi 3199 ada 137 parsel sayılı taşınmazda yeni Adalet Sarayı yapılmak üzere imar planlarında tanımlama yapılması gereği ile 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planında değişiklik yapılmıştır. Bursa Büyükşehir Belediye Meclisi'nin 15 Mayıs 2008 günlü toplantısında da, bu değişiklikle birlikte 1/25000 ölçekli Merkez Planlama Bölgesi Nazım İmar Planında değişiklik yapılmasının da uygun olduğu kararı verilmiştir. Yapılan değişiklikler ile belirtilen taşınmaz Kentsel Sosyal Donatı Alanı/Resmi Kurum Alanı olarak tanımlanmak istenmektedir. Yapılan değişiklik bazı yönlerden sorun yaratabilecek niteliktedir:

1- Bursa'nın temel yapılarından olan bu binanın yerinin nasıl belirlendiği anlaşılamamıştır. Yeni bina ihtiyacı, bunun büyüklüğü ve diğer niteliklerinin ne biçimde saptandığı bilinmemektedir.
2- Belirlenen yer bir adliye binası için uygun değildir. Taşınmaz çevresindeki sosyal ve fiziksel doku incelenmemiştir. Yapı ile oluşacak değişimler tartışılmamış, çevresel etki araştırılmamıştır. Adliye'nin tetikleyeceği birçok fonksiyon (büro kullanımları, ticaret kullanımları) çevre parsellerde kullanım baskısı oluşturacak, bu durum ilgili parselin çevresi için 1/25.000 ölçekli Merkez Planlama Bölgesi Nazım İmar Planında tariflenen konut kullanımında, fonksiyon değişikliğine sebep olacaktır. Bu durumda bölgede yeni yer seçecek olan kullanımlar için gerekli alt ve üst yapı fonksiyonlarına hazırlıksız olan bölgede ihtiyaçlara cevap verilemeyecektir.
3- Büyük kütleli olması gereken Adalet Sarayı'nın dere yatağına bitişik olarak inşaası deprem riski vb. açılardan güçlük çıkarabilecektir. Bunun da araştırılması yapılamamıştır.
4- Bursa gibi büyükşehir statüsünde bir kentte, Adalet Sarayı'na her gün binlerce kişinin girip çıktığı bilinen gerçektir. Adalet Sarayı bugünkü yerinde, kolay ulaşılabilir, merkezi konuma sahiptir. Hem yurttaşlar hem de, diğer resmi kurumlarla ilişkisi yoğun olan bir yapının neredeyse şehir dışına çıkarılması mümkün değildir.
5- Yeni belirlenen yere şehrin merkezinden, doğu ya da batısından ulaşım güçtür. Özel araç kullanıcıları dışındaki yurttaşların buraya doğrudan gelmesi saatler alabilecektir. Raylı sistemin yakınından geçmesi ise, önceliğin diğer hatlara verilmesi nedeniyle yıllar sonra gerçekleşebilecektir ki, bu arada sıkıntı artarak sürecektir. Bu yer için ulaşım planlaması yapılmadığı açıktır.
6- Tüm kenti etkileyen böylesi bir değişiklik hiçbir platformda tartışılmamıştır. Sivil toplum örgütlerinin, ilgili meslek kuruluşlarının görüşü alınmamıştır. Adalet Sarayı içinde yasa gereği yer alan Bursa Barosu'nun da düşüncesi sorulmamıştır.
7- Daha önce yeşil alan olarak işaretli belirtilen taşınmazın yeni bir yapı yığınına dönüştürülmesi gerekçesiz bırakılmıştır. Bu durum plan değişikliği belgelerinde hiçbir açıklama ya da çalışmaya yer verilmemesinden de anlaşılmaktadır. Değişiklik aceleye getirilmektedir.
8- Değişiklikle, Kentsel Sosyal Donatı Alanı Kaldırılmış ve Resmi Kurum alanına dönüştürülmüş, kaldırılan Kentsel Sosyal Donatı Alanına eşdeğer büyüklükte yeni bir alan ayrılmamış, planın sosyal donatı dengesi bozulmuştur.

Yukarıda belirttiğimiz sorunlar, 1/25.000 ölçekli Merkez Planlama Bölgesi Nazım İmar Planının ana kararlarını ve bütünlüğünü zedeleyecektir. Bu nedenlerle, Bursa Büyükşehir Belediye Meclisince onaylanan plan değişikliğinin, 3194 sayılı İmar Kanunu ve ilgili yönetmeliklerine, şehircilik ilke ve esaslarına uygun olmadığını, Başkanlığımız ve makamınıza ulaştırılmak üzere dilekçelerini bize ileten yüzlerce meslektaşımız adına itiraz ettiğimizi bildiriyoruz.

Avukat Asude Şenol
Bursa Barosu Başkanı