BASIN AÇIKLAMASI - 04.04.2018 - DÜNYA SOKAK HAYVANLARI GÜNÜ (04.04.2018)

BASINA VE KAMUOYUNA
4 Nisan 2018

Bilindiği üzere 4 Nisan günü, 2010 yılından bu yana 33 ülkede Dünya Sokak Hayvanları Günü olarak kutlanmaktadır.

Bu gün, sokak hayvanlarının yaşam mücadelesinin farkına varılması için önemli bir gündür. Dünya üzerinde milyonlarca sokak hayvanı bir yandan açlıkla, barınmayla ve iklim koşullarıyla mücadele ederken; diğer yandan da ne yazık ki şiddet ve istismara maruz kalmaktadır.

Ülkemizde de bu tarz kötü örnekler yaşanmakta olup, 5199 sayılı Hayvanları Koruma Yasası yetersiz kalmaktadır. Bu nedenle daha etkin koruma sağlayacak yasal düzenlemelere gidilmesi gerekmektedir.

Hayvanlar, mal statüsünden çıkarılarak yaşam hakları teminat altına alınmalı; kötü muameleye maruz kaldıklarında etkin cezalar verilmesi yönünde yasal düzenlemelere kavuşturulmalıdırlar. Deney malzemesi olarak kullanılmaları yasaklanmalıdır. Ayrıca fiziken ve ruhen büyük yaralar aldıkları eğlence amaçlı sergilenmelerin de önüne geçilmelidir.

Sokak hayvanlarının tedavi ve rehabilite hizmetlerinin uygulandığı kamu ve özel kurum ve kuruluşların etkin denetime tabi tutulması gerekmektedir. Bu düzenlemelerin hayata geçirilmesi ile sokakta yaşayan hayvanların yeterince zor olan hayat mücadelelerine olumlu katkı sunulabilecektir.

Bu günün anlamına binaen herkesin sokak hayvanlarının zorlu hayat mücadelesini farkında olmaya, onlara sahip çıkmaya davet ediyoruz.

Av. Ümran Babacan
Bursa Barosu Hayvan Hakları Komisyonu Başkanı