Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi, Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Kent Konseyi ve Bursa Barosu işbirliğiyle düzenlenen Bursa Epilepsi Hasta Okulu, 21 Nisan 2018 Cumartesi günü Bursa Kent Konseyi Salonu’nda gerçekleştirildi. (24.04.2018)

Epilepsi hastaları, hangi durumlarda hukuken sorumlu?

Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi, Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Kent Konseyi ve Bursa Barosu işbirliğiyle düzenlenen Bursa Epilepsi Hasta Okulu, Bursa Kent Konseyi Salonu’nda gerçekleştirildi.

UÜ Tıp Fakültesi Nöroloji ABD Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Hakkı Bora, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Çocuk Nörolojisi ABD Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Sait Okan, Uzm. Dr. Aylin Bican Demir, Bursa Yüksek İhtisas Eğ. Ar. Hastanesi Klinik Nörofizyoloji Uzm. Dr. Ayçin Yıldız Tabakoğlu, UÜ Tıp Fakültesi Nöroloji ABD Öğretim Üyesi Psikolog Nevin Türkeş, Bursa Barosu Sağlık Hukuku Komisyonu Başkanı Av. Okan Dursun, epilepsi hastalığının nedenlerini, sonuçlarını, tedavi yöntem ve aşamalarını, hastaların ve yakınlarının davranışlarını, hukuki yönden haklarını katılımcılara anlattılar. Pek çok epilepsi hastası ve yakının katıldığı toplantıyı Bursa Barosu Başkanı Av. Gürkan Altun da izledi.

Bursa Barosu Sağlık Hukuku Komisyonu Başkanı Av. Okan Dursun, epilepsi hastalarının hukuki açıdan, “Sınırlı ehliyetli”, “Sınırlı ehliyetsiz” ve “Tam ehliyetsiz” şeklinde değerlendirildiğini ifade etti.
Sınırlı ehliyetli durumlarda epilepsi nöbeti veya etkilerinin devam ettiği sırada hastaların, yaptıkları zarar verici hareketlerden sorumlu olmayacaklarını, vasi tayinine gerek olmadığını söyledi. Epilepsi hastalarının evlenmelerinde engel olmadığını, tek başına boşanma nedeni de olamayacağını ifade eden Av. Okan Dursun, hukuki işlemler bakımından sınırlı ehliyetsiz olmalarından ötürü kendilerini borç altına sokan işlemlerde anne-baba veya vasilerinin rızasının aranacağını söyledi.

Tam ehliyetsiz durumdaki epilepsi hastalarının hiçbir hukuki işlem yapamayacaklarını belirten Okan Dursun, “Bunların yaptıkları evlenmeler geçersizdir, sonradan bu duruma girmiş hasta aleyhine boşanma davası açılabilir, zarar verici hareketlerinden sorumlu olmazlar” dedi.