Avukatlık sınavı ile ilgili (27.07.2006)

Türkiye Barolar Birliği Başkanlığı

Ankara 24/07/2006

DUYURU NO: 2006/76

BARO BAŞKANLIĞI
_______________

İlgi:
a)
30.3.2006 gün ve 2006/39 sayılı duyurumuz.
b) 05.5.2006 gün ve 2006/54 sayılı duyurumuz.

30.3.2006 gün ve 2006/39 sayılı duyurumuzda da belirtildiği üzere 1136 sayılı Avukatlık Kanununun 28 inci maddesi hükmünce Türkiye Barolar Birliği’nce (TBB)  Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi’ne (ÖSYM) yaptırılacak olan avukatlık sınavı  23.12.2006 Cumartesi günü saat:09.30’da Ankara’da yapılacaktır.

Ayrıntılı bilgi aşağıda sunulmuştur.

Saygılarımla.

Türkiye Barolar Birliği
Başkanı
Av.Özdemir ÖZOK

SINAVLA İLGİLİ BİLGİ

1136 sayılı Avukatlık Kanunu ve TBB Avukatlık Sınav Yönetmeliği hükümleri gereğince Avukatlık sınavının organizasyonu ve uygulaması   (ÖSYM) tarafından gerçekleştirilecektir.

Sınava girecek stajyerler ile stajyerlerin kayıtlı oldukları barolarınca yapılması gereken işler aşağıda açıklanmış olup, sınava girecek olan stajyerlerin barolarına  son başvuru tarihi 10.11.2006 tarihidir.

Avukatlık sınavına son başvuru tarihi olan 10.11.2006’dan önce staj bitim belgesi almış veya sınavın yapılacağı  23.12.2006 tarihine kadar alabilecek durumda olan avukat stajyerleri sınava katılabileceklerdir.Bir başka anlatımla stajyer sınav tarihinden önce en geç 22.12.2006 tarihinde avukatlık stajını bitirmiş olmalı ve stajının bittiği barosunca da tevsik edilmelidir. (Sınava kabul edildiği halde sınav tarihine kadar stajının bittiğini belgeleyemeyen ve buna dayalı olarak staj bitim belgesi alamamış olan adayın sınavı geçersiz sayılacaktır)

-AVUKATLIK SINAVINA GİRECEK OLAN STAJYER ;

Son başvuru tarihi olan 10.11.2006 tarihinden önce barosuna başvurarak:

1 –ÖSYM tarafından tek tip olarak bastırılmış ve TBB’nce stajyerin kayıtlı olduğu baroya gönderilmiş olan “ÖSYM Kayıt Kartı”nı dolmakalem veya tükenmez kalemle dolduracak, fotoğraf için ayrılmış bölüme, son altı ay içerisinde çekilmiş, başı açık ve adayı kolaylıkla tanıtabilecek nitelikteki fotoğrafını çerçevenin dışına taşırmadan yapıştıracaktır(fotoğraf yapıştırılırken kesinlikle zımba veya iğne kullanılmayacaktır).

2- Avukatlık sınavına katılma başvuru dilekçesine,

-  10.10.2006  - 10.11.2006 tarihleri arasında ÖSYM’nin, Halk Bankası Ankara Küçükesat Şubesi’ndeki 44000006 nolu  hesabına 50 YTL. sınav giriş ödentisini yatırarak dekontunu  ekleyecektir

- Engelli stajyer varsa,  engel durumlarıyla ilgili onaylı raporlarını başvuru belgelerine ekleyecektir.

- Staj bitim belgesi almışsa bu belgeyi, sınava katılma için son başvuru tarihi olan 10.11.2006 tarihine kadar henüz staj bitim belgesi alamamış,ancak sınav tarihi olan 23.12.2006 tarihinden önce alacak ise bu tarihte stajının bittiğini gösterir barodan alacağı belgeyi de başvuru belgelerine ekleyecektir.

-AVUKATLIK SINAVINA GİRECEK OLAN STAJYERİN KAYITLI OLDUĞU BAROSU;

A-Sınava kabul edildiği halde, sınav tarihi olan 23.12.2006 gününe kadar stajının bittiğini belgeleyemeyen ve buna dayalı olarak   staj bitim belgesi alamamış olan stajyerin  sınavının  geçersiz sayılacağı hususu stajyere hatırlatılacak,

B-Stajyerin, bu yazımız ekinde  gönderilen ÖSYM Kayıt Kartını buruşturup, katlamadan noksansız ve istenilen şekilde doldurarak fotoğrafın yapıştırılmasını   (kesinlikle zımba veya iğne kullanılmayacaktır) sağlayacak,

C-ÖSYM Kayıt Kartını, (onaylayan baro yetkilisinin adı soyadı, görevi ve onay tarihi de  yazılarak ) onaylayacak,

D-Yine yazımız ekinde gönderilen zarfın üzeri doldurulup onaylanarak, ÖSYM kayıt kartı bu zarfın içerisine konulacak,

E-Sınava girecek stajyer tarafından ÖSYM hesabına yatırılan para ile ilgili dekont kontrol edilerek, gönderilecek stajyer bilgi formu listesine, listedeki sıraya göre ekleyecek,

F- Yine yazımız ekinde  gönderilen CD’deki şablon  kullanılarak (şablonun formatını kesinlikle bozmadan) sınava girecek stajyerlerle ilgili bilgileri bilgisayar ortamında girerek bu bilgileri  CD’ye kaydedip (disketler çabuk bozulduğundan mutlaka CD’ye kaydedilecektir) ayrıca listesini çıkarıp bu listeyi de onaylayacak,

G-Sınava girecek engelli stajyer varsa bunun raporunu isteyip başvuru belgelerine ekleyecek  ve bu şekilde yukarıda ayrıntılı olarak belirtilen;

(1) ÖSYM Kayıt Kartı,(zarfın içerisinde )

(2) Sınava girecek stajyer bilgileri CD’ni,(uygun muhafaza kabı içinde)

(3) Sınava girecek stajyer bilgilerinin onaylanmış listesini,

(4) ÖSYM Banka dekontunu (listenin ekinde ve listeyle aynı sırada)

(5) Sınava girecek engelli stajyer  varsa, engeline ait  raporun onaylı örneğini,

(6) Sınava girecek stajyer ,başvuru tarihinden önce staj bitim belgesi almışsa, onaylı   örneğini,

(7) Stajyer, staj bitim belgesini son başvuru tarihinden önce  almamış ancak sınav tarihinden önce alacak ise, alacağı tarihi gösterir baroca düzenlenecek belgeyi,

(8) Sınavda başarılı olan stajyer  için TBB’nce hazırlanacak “Sınav Başarı Belgesi”ne yapıştırılmak üzere bir adet fotoğrafı (Fotoğrafın arkası yazılacak ve Staj Bitim Belgesinin üzerine ataçla iliştirilecektir),

Belgeler yine yukarıda belirtilen sıra ile muhafazalı bir kap içerisinde en geç   13.11.2006 günü mesai saati bitimine kadar  TBB’ne ulaşacak tarzda gönderecek ya da elden teslim edilecektir.

Ekleri:1)…….adet kayıt kartı

2)…….adet zarf

3)kayıt bilgileri formatıyla ilgili CD

N  O  T:

-Sınava girecek olan stajyerlerin sınava nerede girecekleri ve sınavda  uyulması gereken kurallar,ÖSYM tarafından adreslerine gönderilecek olan “Sınav Giriş Belgesi” ile duyurulacaktır.

-Sınav sonuçları ÖSYM tarafından, sınavdan sonraki 30 gün içinde TBB’ne verilecek, TBB ve ÖSYM’nin internet sitesinde yayınlanacak ve ayrıca ÖSYM tarafından, sınava girmiş olan stajyerlerin adreslerine gönderilecektir.

-TBB sınavda başarılı olan stajyer için “Avukatlık Sınav Başarı Belgesi” düzenleyecek ve stajyere verilmek üzere barosuna gönderilecektir.