Demokrasi savunucusu, Gazeteci Avukat Cengiz Göral, katledilişinin 39. yıldönümünde, Gemlik’e bağlı Adliye Köyü’ndeki mezarı başında anıldı. (04.07.2018)

-AV. CENGİZ GÖRAL, KATLİNİN 39. YILDÖNÜMÜNDE MEZARI BAŞINDA ANILDI
-BURSA BAROSU BAŞKANI ALTUN: “CENGİZ GÖRAL AZ YAŞADI AMA KISA ÖMRÜNE ÇOK ŞEY SIĞDIRDI”
-AYHAL GÖRAL: “CENGİZ VATANINI, HALKINI ÇOK SEVERDİ, BU UĞURDA DA CANINI VERDİ”

Anma törenine Bursa Barosu Başkanı Av. Gürkan Altun, Başkan Yardımcısı Av. Atila Atik, yönetim kurulu üyeleri Sefer Bülent Yaylalı, Burcu Ergün, Buket Gülçin Özel, Av. Cengiz Göral’ın eşi Ayhal Göral, kızı Özgür, torunu, Adliye Köyü’ndeki akrabaları, meslektaşları, CHP Gemlik İlçe Başkanı Cemil Acar, yönetim kurulu üyeleri, önceki başkan ve Gemlik Belediye Başkan Adayı Uğur Sertaslan ile bazı meclis üyeleri, sorumlu müdürlüğünü yaptığı Gemlik Körfez Gazetesi’nin sahibi Kadri Güler ve Adliye köylüleri katıldı.

Bursa Barosu Başkanı Gürkan Altun, Cengiz Göral’ı tanıma fırsatım olmadığını belirterek “Katledildiğinde henüz 8 yaşındaydım. Tanımamış olmama rağmen burada bulunmak güzel… Cengiz Göral bir avukattı, meslek büyüğümdü. Beni buraya getiren şey avukat ve hukukçu olmasından ziyade, vermiş olduğu mücadele, bizden önceki baro mensuplarının, hukukçuların, gazetecilerin ve yakınlarının kesintisiz anıyor olmasının ardındaki derin anlamdı. Tanımış olsaydım en fazla bu kadar tanırdım kendisini. Çünkü Cengiz Göral’ı eşinden, Yahya Şimşek’den, kardeşinden, Kadri Güler’den dinledim. Tanıyan herkesten dinledim. Cengiz Göral az yaşadı ama kısa ömrüne çok şey sığdırdı. Umarım bize de Allah onun gibi bir ömür nasip eder de arkamızdan gelen dostlar, hukukçular, yurttaşlar da bizim için bir güzel söz söyler, bir Fatiha okur” dedi.

Altun, Cengiz Göral’ın yazılarının kitaplaştırıldığını ve baro tarafından basıldığını hatırlattı. Bursa Barosu olarak Cengiz Göral adına makale yarışması düzenlediklerini, önümüzdeki hafta ödül töreni düzenleneceğini bildirdi. Altun, “Ancak bu sembolik bir ödül ve ekonomik değeri yok. Ancak Ayhal Ablamız, öğrenci bursu şeklinde ödül vermek istiyorum dedi. Önümüzdeki yıl Bursa Barosu bunu gerçekleştirecektir” dedi.

Av. Cengiz Göral’ın eşi Ayhal Göral da, “Cengiz çok değişik bir insandı. Neşeliydi. Gülerdi. O kadar da düşünürdü. Neden bu insanların bir kısmı fakir diye kafa yorardı. Sonunda olan oldu. Tekrar dünyaya gelsem yine Cengiz’le evlenirdim. O kadar çok iyi anlaşırdık ki, bir bakış yeterdi birbirimizi anlamaya. Gözlerimizle konuşuyorduk. Vatanını, halkını çok severdi, bu uğurda da canını verdi” diye konuştu.

Gazeteci Kadri Güler ise Göral’ın, Gemlik Körfez Gazetesi’nin Sorumlu Yazıişleri Müdürlüğü’nü nasıl üstlendiğini anlattı. “Cengiz, Bursa’da öğretmenlerin, solcu gençlerin davalarını alırdı. Çok girişken yapısı vardı. Her hafta gazetede demokrasi üzerine, barış ve kardeşlik üzerine yazardı. İyi bir hukukçu olduğu kadar iyi bir kalemi vardı. Şair özelliğini ise ölümünden sonra öğrendik. Cengiz mücadelesinin bedelini canıyla ödedi ama katilleri sonraki yıllarda affa uğradı ve bugün maalesef aramızdalar” dedi.

Av. Canan Şener de “Cengiz bizlerin almaya cesaret edemediği davaları aldı, üzerine yürüdü ama canını verdi. 80 ihtilali öncesi bugünkünden daha kötü değildi. Daha kötü günleri yaşıyoruz. Düzelmesini umut ediyoruz. İnşallah canla bedel ödenmez” dedi.

Adliye Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Ali Çelik de duygularını “Bu köy sizlere ne kadar teşekkür etse az. Çünkü Cengiz Göral’ı unutmadınız, unutturmadınız. İnsan hakları ve demokrasiyi yerleştirmek kolay değil, kimse buyurun demiyor. Bu mücadeleyle oluyor, bedel de ödeniyor. Dün Cengiz, bugün başka birimiz, yarın benim torunum…” şeklinde ifade etti.

Konuşmaların ardından Cengiz Göral’ın ailesi, dostları, meslektaşları mezarına karanfil bırakıp dua ettiler.

Bu arada Ayhal Göral, Bursa Adalet Sarayı önünde vatandaşlara eşi merhum Cengiz Göral ruhuna lokma ikram etti.