İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun katıldığı TV programlarında Diyarbakır Barosu’na yönelik tehdit içerikli ithamlarına 11 baro başkanı bir araya gelerek tepki gösterdi. (22.06.2018)

11 baro başkanı, İçişleri Bakanı’na tepki için Diyarbakır’da toplandı

Dayanışma, destek ve aynı zamanda tepkilerini göstermek için İstanbul, Ankara, Antalya, Bursa, Sakarya, Adana, Adıyaman, Şanlıurfa, Van, Şırnak ve Batman baroları ile katledilen Baro Başkanı Av. Tahir Elçi’nin eşi Türkan Elçi, Diyarbakır Adliye Sarayı önünde 22 Haziran 2018 günü yapılan Tahir Elçi Anma Etkinliği’ne katıldı.

Etkinlikte bir Bursa Barosu Başkanı Av. Gürkan Altun da bir konuşma yaptı. Altun şöyle konuştu:

“Biz baro başkanlarımızla birlikte bir avukatın katledilişinin 130. anmasında bulunuyoruz. Diyarbakır Barosu ve yönetim kurulu üyelerinin yanında olduğumuzu bir kez daha tekrarlamak istiyoruz.

Biraz önce sayın baro başkanımız bahsetti. Daha önce Ali Günday'ı daha sonra ise Tahir Elçi'yi katleden zihniyet ile hedef gösteren zihniyet hep aynıydı. Bu ülkenin düşün adamları faili meçhul cinayetlere kurban gittiler. Biz bugün hem katilerin ve faillerin yakalanması hem de yargılanarak hak ettikleri cezaları almaları için buradayız. Bundan sonra bu ülkede acılar yaşanmasın, hukukdışı uygulamalar olmasın, bu ülkede katliamlarolmasın diye buradayız.

En son Suruç'ta meydana gelen ve 4 yurttaşımızın hayatını kaybettiği vahim olay sonrasında Diyarbakır Barosu’nun Şanlıurfa Barosu ile birlikte Suruç'ta itidal çağrısı yapmak, yaşamını yitirenlerin yakınlarına başsağlığı dilemek için 30'u aşkın sivil toplum örgütü, oda, sendika ve dernekle birlikte bir basın açıklaması yapmak üzere Suruç'a gitmek üzere yola çıkmışken bir güvenlik kararıyla nereden geldiği belli olmayan bir emirle gitmeleri yasaklanmıştır. Diyarbakır Barosu ve Şanlıufra Barosu bu engellemeye karşı direnmediler. İlla da gideceğiz diye tutturmadılar. Çünkü amaçları Suruç'ta itidal çağrısı yapmaktı. Çünkü zaten barolarımızın amaçları toplumu kutuplaştırmış, gerginleştirmiş bir ortamdayumuşatmaya ve ferahlatmayaçalışmaktı. Bu sebeple amaçlarını aykırı olduklarını düşündükleri için ama haklı olduklarını da bile bile Suruç'a gitmekten vazgeçtiler. Ama emrin hukuksuz olduğunu, dayanaksız olduğunu dillendirmekten sakınmadılar.

Sayın İçişleri Bakanı yakışıksız, son derece sert bir tepkiyle, makamının saygınlığına yakışmayan, ötekileştirici, suçlayıcı, adeta mahkum edici bir üslupla Diyarbakır Barosu’nu ve mensuplarını, genelde boraları ve avukatları suçladı, mahkum etti, kriminalize etti. Biz sayın bakanı bu üslubu nedeniyle özür dilemeye davet ediyoruz. Elbette ki bu suçtan dolayı bir yargı süreci başlayacaktır. Ancak bireysel olarak bir özür beklemek de bizim hakkımızdır. Sayın İçişleri Bakanı çok talihsiz açıklamada bulundu. Bunun dil sürçmesi olduğunu düşünemiyoruz. Çünkü iki ayrı televizyon kanalında bunu tekrarladı.

Bursa Barosu olarak, İçişleri Bakanı’nın üslubunu ve kullandığı nefret dilini kabul etmediğimizi belirtiyoruz. Diyarbakır Barosu ve Şanlıurfa Barosu’nun yalnız olmadığını yanlarında olduğumuzu belirtmek istiyoruz.”