BASIN AÇIKLAMASI - 24.07.2018 - TARİH AVM'YE SIĞMAZ, BU TALANIN AFFI YOK! TARİHİ TALANA KARŞI NÖBETTEYİZ. (24.07.2018)

TARİH AVM'YE SIĞMAZ, BU TALANIN AFFI YOK!
TARİHİ TALANA KARŞI NÖBETTEYİZ

2 bin 700 yıllık tarihiyle bir AVM inşaatına hapsedilen Myrleia Antik Kenti, bu kez de İMAR BARIŞI fırsatçılığıyla yok edilmek isteniyor. Dava süreci devam eden Myrleia Antik Kenti için İmar Barışı’ndan yararlanarak Yapı Kayıt Belgesi alınması, kamu vicdanını bir kez daha yaralamıştır.

Hatırlayacağınız gibi; 2010 yılında Müzeler Genel Müdürlüğü'nün izniyle o zaman doğal yapısında olan alanda yapılan bilimsel inceleme ve ön kazılarda, ciddi buluntular olduğu belirtilmiş ve alanın Tarihsel SİT sınıfının yükseltilmesi talep edilmişti. Ancak bu rapor 2 yıl boyunca sümen altı edildi. Bölge; 1. Derece Arkeolojik SİT Alanı kapsamına alınması gerekirken, Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğü tarafından 3. Derece Arkeolojik Alan kapsamına alınmıştı. Müzeler Müdürlüğü ve Bursa Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu görevini yerine getirmeyince bu alan, plan değişikliği ile "Ticaret Alanı" ilan edildi. 13 Nisan 2012'de Myrleia Antik Kenti üzerinde KİPA AVM bir inşaat çalışması başlattı. Myrleia Antik Kent Platformu adıyla çok sayıda basın açıklaması, yürüyüş düzenleyerek, ciddi bir kampanya süreci başlatmıştık.

Bu süre içerisinde tarih katliamına izin veren Bursa Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kararı'na dava açıldı. Açtığımız davaya atanan bilirkişi haklılığımızı kanıtladı ve 2014 Aralık ayında dava, Platformun, Mudanya'nın Bursa'nın ve tarihsel geçmişin zaferi ile sonuçlandı. Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun verdiği karar iptal edildi. Kültür Bakanlığı, KENDİ VARLIK NEDENİNE İHANET EDEREK kazandığımız davayı temyize taşıdı. Bu sırada tarih katliamına neden olan AVM'yi Bursa’da Bursalıların teveccühüyle büyüyen Özdilek satın aldı. 24 Mart 2016’da daha önce alışık olmadığımız bir şey gerçekleşti. Temyizdeki davamıza bakan Danıştay 14. Daire kazandığımız dava kararını BOZARAK geri gönderdi. Dosya davayı kabul eden mahkemeye geri döndü ancak heyet değişmişti. Beklediğimiz gibi bilirkişilerin raporu aleyhimize geldi ve davamıza bakan mahkeme 12 Temmuz 2017 tarihinde davayı aleyhimize sonuçlandırdı.

O kararla kaybettiğimiz davayı bu kez biz temyize taşıdık. Danıştay davayı bir kez daha bozdu. Bozma gerekçesi tam da bizim dilekçemizde belirttiğimiz gibi dava konusu ile bilirkişi olarak atanan kişilerin görev alanlarının uyumsuzluğuydu. Yerel mahkeme kararları Danıştay tarafından bozulurken, alana ilişkin yargılama süreci halen devam etmekte…

Diğer yandan söz konusu bu alanın güneyinde, yine 3. Derece Arkeolojik SİT Alanı’nda başlatılan kazı işlemleri sırasında da antik kente ait kalıntılar ortaya çıkarılmış ve bu alan Mudanya Belediyesi tarafından plan değişikliği ile Arkeopark alanına alınarak halka açılması için çalışmalara başlanmıştır. Dolayısıyla 2 bin 700 yıllık geçmişi olan Myrleia Antik Kenti’nin kalıntılarını hapseden AVM’nin varlığını sürdürmesi tarihi talandan başka bir şey değildir. Bu alanın kamu eline geçerek kazı çalışmalarının da tamamlanması ile birlikte halka açılması, gerek Mudanya gerekse ülke ve bölge açısından çok büyük önem taşımaktadır.

Hal böyleyken, yer sahibi Hüseyin Özdilek, çıkarılan İmar Barışı’ndan yararlanarak AVM’yi açabilmek için Yapı Kayıt Belgesi almıştır. Bursalıların teveccühüyle büyüyen Özdilek, AVM’yi açma ısrarıyla kendisini var eden topraklara ihanet etmektedir. Özdilek bilmelidir ki binlerce yıllık Mudanya’nın tarihi ile birlikte kendi tarihini de AVM’nin altına gömecektir.

Bizler inanıyoruz ki kazandığımız ilk davada olduğu gibi adalet yerini bulacak. Tarih katledilerek

yapılan AVM'nin haksızlığı hukuk tarafından da onaylanacak. Mudanya'da toprağın altında yatan tarihsel zenginliği, Myrleia'nın sermayenin ve bireylerin özel çıkarları doğrultusunda yok edilmesine bundan sonra da izin vermeyeceğiz.

Myrleia Antik Kenti Platformu olarak bizler, 2012 yılından bu yana sürdürülen talana, yeni bir eylem planıyla karşılık veriyoruz.

2 bin 700 yıllık tarih için nöbetteyiz!

Özdilek’i bir kez daha bu kararından vazgeçmeye çağırıyor, tarihi AVM ile örtme projesine karşı bu kentin değerlerini savunan tüm kentlilerden destek bekliyoruz.

TARİHİ TALANA KARŞI NÖBETTEYİZ
HAVLU HAMAMDA, MYRLEİA YERİNDE GÜZEL