BASIN AÇIKLAMASI : 22.10.2008 (22.10.2008)

ÇOCUKLARIN CİNSEL İSTİSMARINA HAYIR

85 yıl önce Atatürk ilke ve devrimleriyle yola çıkılmış bir Cumhuriyet’te 2008 yılında Yasama organı yine siyasallaşıyor ve kişiye göre yasa çalışmaları yapılıyor.

Bilindiği gibi 9-10 Ekim tarihlerinde Adalet Bakanlığı’nda Türk Ceza yasası’nın özellikle çocuk istismarına ilişkin maddeleriyle ilgili değişiklik önerileriyle ilgili toplantı yapıldı.

Türk Ceza Yasası’nın “Reşit Olmayanlarla Cinsel İlişki” başlıklı 104. maddesindeki 15 yaşın üstündeki çocuklarla cinsel ilişkiyi şikayete bağlı olarak cezalandırmada yaş sınırının 14’e indirilmesi tartışılmıştır. Yaş sınırının 14 ‘e indirilmesi kabul edilmese de çocuğa bakış açısı ortaya çıkmıştır.

Daha da vahim olanı, Medeni Yasa’da düzenlenmiş olan, hakim iznine bağlı olarak 16, rıza ile evlenmede 17 olan evlilik yaşının tecavüz durumunda 14 yaşa indirilmesinin ve tecavüzcünün tecavüz ettiği kişi ile evlenmesi durumunda cezanın ortadan kaldırılmasının düşünülmesi ve ve bu şeklide yasa değişikliğinin tartışılmasıdır.

Türkiye, Birleşmiş Milletler Çocuk Haklarında Dair Sözleşmeye taraf olan bir ülkedir. Sözleşmenin 34. Maddesi “taraf devletler, çocuğu her türlü cinsel sömürüye ve cinsel suistimale karşı koruma güvencesi verirler” şeklindedir.

Pekin +5 Birleşmiş Milletler Toplantısında, Türkiye’nin önerisiyle,tarihte ilk defa “ Namus Suçları ve Zorla Evlendirme” gibi gelenekleri yeryüzünden silmeye yönelik stratejiler geliştirmeleri için hükümetlere çağrı yapılması kararı alınmıştır.

Tüm bunların ardından 14 yaşındaki çocukların tecavüzcüsüyle evlendirilmesi ve sözde namus kurtarma düşünülmektedir. Tecavüz suçunun kişinin vücut bütünlüğüne değil de yine eskiden olduğu gibi topluma, aileye yönelik bir suçmuş gibi düşünülmesi yukarıda sayılan tüm bu olumlu ve uygar çabaları anlamsız kılmaktadır.Çocuklara yönelik cinsel istismarı cesaretlendiren bu tür yaklaşımlar , çocuklara yaşadıklarının kader olduğu , namusunun kirlendiği ve ancak tecavüzcüsü tarafından namusunun temizlenebileceği yargısını dayatmaktır. Yasalarda geri adım atılarak yapılmak istenen değişiklikler adalet duygusunu yok edecektir.

Ve soruyoruz; 14 yaşındaki çocuğun tecavüzcüsüne,bu çocukla evlilik hediyeden başka nedir???

Kadın Hukuku Komisyonu

KATILIMCILAR: