BASIN AÇIKLAMASI : 28.10.2008 (30.10.2008)

BASIN AÇIKLAMASI

28 Ekim 2008

Ülkemizin çok daha ağır sorunları varken, böyle bir sebeple karşınızda olduğum için son derece üzgünüm. Ancak, Türkiye ve Bursa kamuoyu bilmelidir ki, bugünkü tavrımız bir sıra kapma telaşı ve kayıkçı kavgası değildir.

İnsanlık tarihinde kutsal kabul edilen iki hak bulunmaktadır. Bunlardan biri hepimizin bildiği gibi yaşam hakkı diğeri ise savunma hakkıdır. Savunmanın temsilcisi, avukatlar ve dolayısıyla Baro’dur. Savunmayı dışlayan anlayışı kabul etmemiz mümkün değildir. Savunmanın iddia makamı ile aynı düzeyde temsil edilmesi bir dilek değil, bir zorunluluktur. Av. Kanunu çok açık olup, protokolde Baro Başkanlığı anlamına uygun olarak iddia makamı temsilcisi Başsavcının yanında yer alır.

Yasal düzenleme yönetmelikle değiştirilemez. Bu marangoz hatası hemen düzeltilmelidir.

Yapılan hataya bir yönetmeliği ve mahkeme kararını dayanak olarak gösterenlere sormak gerekir:
Anılan yönetmelik 2000 yılından bu yana yürürlüktedir. 8 yıldan bu yana uygulanmayan yönetmelik neden Baro seçimlerinin hemen ertesi günü uygulamaya konulmuştur. Cargill ve Korupark ile ilgili kararlar Türkiye Cumhuriyeti Mahkemelerinin kararları değil midir? Neden uygulanmamıştır. Sorumlular ve yetkililer neden gereğini yerine getirmemişlerdir.

Ayrıca;
Bizler savunmanın temsilcileri olarak Atatürk’ün huzurunda bayramdan bayrama boy göstermek gibi bir kaygı taşımıyoruz. Bütün Türkiye ve Bursa halkı; Bursa Barosunun Atatürk devrim ve ilkelerini koruma ve yüceltme konusundaki çalışma ve kararlılığını yakından izlemektedir.

Atatürk’ün Bursa nutkunda söylediği gibi, biz, inanç ve kanaatimizin gereğini yaparız. Bursa Barosu olarak, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da, Türkiye’nin çağdaş dünyada hak ettiği yere gelmesi için mücadelemizi sürdüreceğiz.

Ancak, bu hata düzeltilmeden ve hatta bu anlayış değişmeden resmi törenlere katılmayacağız.

Kamuoyunun bilgisine saygıyla sunarım.

Av. Zeki Kahraman
Bursa Barosu Başkanı