BASIN AÇIKLAMASI - 16.11.2018 (16.11.2018)

BASIN AÇIKLAMASI
16.11.2018

Ankara Barosu avukatlarından, meslektaşımız Av. Fadime Eymir, CMK Uygulama Merkezi tarafından görevlendirildiği soruşturma dosyası kapsamında bulunduğu Ankara 1. Sulh Ceza Hakimliği Duruşma Salonu önünde, soruşturmada görevli bir polis memurunun önce hakaret, ardından şiddete maruz kalması kabul edilemez.

Dün İstanbul çağlayan Adliyesi’nde gerçekleştirdiğimiz 79. hafta Adalet Nöbeti sırasında da değindiğimiz gibi, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 2018/92069 sayılı soruşturma dosyasının şüphelisinin nöbetçi sorgu hakimliğine sevk edilmesi üzerine, 09.11.2018 günü Ankara Adliyesi'nde Ankara 1.Sulh Ceza Hakimliği duruşma salonu önüne gelen görevli Av. Fadime Eymir, dosyayı soruşturma mercileri adına takip etmekte olan Ankara İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlar Büro Amirliği'nde görev yaptığı bilinen bir kolluk personeli tarafından önce sözlü hakarete maruz kalmış ve akabinde adliye koridorunda darp edilmiştir.

Ankara Barosu Yönetim Kurulu’nun ayrıntılı basın açıklamasından öğrendiğimize göre meslektaşımızın elbisesinin parçalandığı ve kendisinin de yaralandığı bu vahim olay nedeni ile sorumlular hakkında meslektaşımız tarafından Ankara Cumhuriyet Savcılığı’na hemen aynı gün suç duyurusunda bulunulmuştur. Ankara Barosu Avukat Hakları Merkezi’nden 3 meslektaşımız da derhal olay yerinde hazır bulunmuşlar, darp edilen meslektaşın Adli Tıptan rapor alma ve savcılık şikayeti esnasında yanında olmuşlardır. Şikayet, 2018/202154 soruşturma numarası ile derdesttir.

Yaşadığı kolluk şiddetini görevlendirildiği dosya sorgu zaptına geçirmek isteyen Av. Fadime Eymir'in bu talebinin sorgu hakimi tarafından reddedilmesi üzerine sorgu hakimi ile bu konu hakkında görüşmek için duruşma salonuna girmek isteyen Avukat Hakları Merkezi üyesi Av. Büşra Pamukçu, mübaşir ve bir görevli tarafından yaka paça duruşma salonundan dışarıya çıkarılmış ve üzerine kapatılan kapının koluna çarpması neticesi yaralanmış olup meslektaşımızın konu ile ilgili şikayeti 2018/202168 soruşturma numarası ile derdesttir.

Bursa Barosu, meslektaşlarımız Av. Fadime Eymir ve Av. Büşra Pamukçu’nun maruz kaldığı saldırıların, öncelikle savunma mesleğine, devamında meslek örgütüne, dahası adil yargılanma, savunma ve temel insan haklarına yönelik olduğuna inanmaktadır. Saldırıya uğrayan meslektaşlarımıza ve Ankara Barosu'na geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz.

Medeniyetten uzak, zorba yaklaşımları nedeniyle, soruşturmadan beklediğimiz sonuç (!) alınıncaya kadar, meslektaşlarımıza saldıran polis memuru ve adliye personeline derhal görevden el çektirilmelidir.

“Beklediğimiz sonuç” ifadesinin altını özellikle çiziyoruz. Bizi bu ifadeye zorlayan, şimdiye değin avukatlara yapılan saldırılarda şüphelilerin genellikle cezasız kalmasıdır. Öyle ki, Bursa Adliyesi’nde daha geçen hafta bir mübaşire kafa atan şüpheli tutuklanmış, ancak avukatlara saldıranlara bırakın ceza verilmesini, adeta ödüllendirilmiştir.

Biz avukatlar; Yargının kurucu unsuruyuz. Savunma olmadan yargılama olmaz. Avukatın olmadığı mahkemenin dağıtacağı adalete kimse güvenmez. Bunun sonucunda her birey sorununu haydutvari yöntemlerle çözmeye kalkar ki, devlet otoritesi diye bir kavram kalmaz.

Bu menfur saldırılarla savunma mesleğini sindirme, yok etme zihniyetine asla geçit vermeyeceğimizi bir kez daha haykırıyoruz.