BURSA BAROSU

BASIN AÇIKLAMASI - 01.11.2018 - SALTANATIN KALDIRILMASI (05.02.2019)


Bu Haberi

Bu Haberi

Tweetle



BASIN AÇIKLAMASI
01.12.2018

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin 1 Kasım 1922'de kabul ettiği 308 numaralı "Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin, hukuku hâkimiyet ve hükümraninin mümessili hakikisi olduğuna dair" kararnamesi ile 600 yıllık Osmanlı Ailesi’ne ait saltanat kaldırılmıştır. Bu kararla ülkenin kaderinde söz sahibi olacak makamın artık TBMM, hakimiyet ve hükümranlık haklarının artık tamamen milletin temsilcilerinde olduğu ilan ve kabul olunmuştur. Bu suretle saltanatın kaldırılması, halkın kendi kendisini, temsilcileri eliyle yönetebildiği Cumhuriyet yönetiminin önünü çok önceden açan ve Cumhuriyete geçişi sağlayan en önemli kilometre taşlarından birisidir.

Saltanatın kaldırılmasıyla ülkenin idaresi bir veya bir kaç kişinin vicdanına, aklına, kalitesine ve faziletine değil ortak akıl ve vicdanla oluşturulmuş olan TBMM ye bırakılmıştır. Saltanatın kaldırılması egemenliğin tüm kültür ve inançlarıyla bu toprakların asıl sahipleri olan millete ait olduğunun resmi olarak da kabul edilmesidir.

Osmanlı devletinin 16. yüzyıldan sonra çağın gerisinde kalmasına ve sonunda parçalanmasına neden olan bir hanedan ve üç beş kişiyle ülkeyi yönetmek demek olan saltanatın kaldırılışı Cumhuriyete giden yolda yapılmış en önemli devrimlerden biridir.

Yüzyıllar boyunca ülkeyi liyakatla değil salt bir soya ait olmak özelliği sebebiyle yöneten, Anadolu halkını hep küçük gören, onu sarayına almayıp yönetimde hiç bir şekilde söz sahibi olmasına imkan vermeyen ve yöneticilerin kalitesini ve tayinini büyük bir devlette olmaması gereken şekilde bir aileye ait olma ve kader faktörüne bırakan, sonunda da çağın gerisinde kalıp parçalanmasına sebep olan bu yönetim şekli 1 Kasım 1922’de TBMM tarafından kaldırılması ile son bulmuştur.

Atatürk'ün dediği gibi "Bugünkü hükümetimizin, devlet teşkilatımızın doğrudan doğruya milletin kendi kendine, kendiliğinden yaptığı bir devlet ve hükümet teşkilatıdır ki onun adı Cumhuriyettir. Artık hükümet ile millet arasında geçmişteki ayrılık kalmamıştır. Hükümet millet ve millet hükümettir. Zaten bu sonuç aklın ve bilimin ve onu benimsemiş olmanın doğal bir gereğidir.”

Ve aziz Atatürk' ün muhteşem bir öngörüyle tespit ettiği üzere "Gelecek nesillerin Türkiye’de Cumhuriyetin ilanı günü, ona en merhametsizce hücum edenlerin başında, cumhuriyetçiyim iddiasında bulunanların yer aldığını görerek şaşıracaklarını asla farz etmeyiniz! Bilâkis, Türkiye'nin münevver ve cumhuriyetçi çocukları, böyle cumhuriyetçi geçinmiş olanların hakikî zihniyetlerini tahlil ve tespitte hiç de tereddüde düşmeyeceklerdir" demiştir.

Ve biz hala devam eden, yönetimi tek bir kişiye, zümreye, aileye teslim etme yani saltanat özentisinin devam ettiğini ve bunun Atatürk’ün dediği gibi maalesef Cumhuriyetçiyim sözde iddiasında olanlar tarafından da yapıldığını görmekteyiz. Cumhuriyete gönlü ve aklı ile bağlı sözde değil özde cumhuriyetçi olan bizler de bu kişileri tahlil ve tespitte asla tereddüde düşmüyoruz.

Türk Milletinin tabiatına ve geleneklerine en uygun olan yönetim şekli olan Cumhuriyet milletin emin ve sağlam bir istikbal yoluna koyduğu kadar, fikirlerde ve ruhlarda yarattığı güvenlik itibariyle, bilim, sanat, demokrasi ve çağın üstünü hedefleyen anlayışıyla büsbütün yeni bir hayatın müjdecisi olmaya devam edebilmek demektir ama bunun için Hukukun üstünlüğünü, kuvvetler ayrılığını ve saltanat kaldırılırken ve Cumhuriyet kurulurken hedeflenen parlamenter rejimi yeniden etkin ve egemen kılmak zorundayız.

Av. Gürkan ALTUN
Bursa Barosu Başkanı


 
 

BURSA BAROSU BAŞKANLIĞI - İLETİŞİM BİLGİLERİ - 444 50 99
Adres: Kıbrıs Şehitleri Caddesi Adalet Sarayı G-Blok Kat:1 Osmangazi / BURSA
Telefon (0224) 251 66 06
Faks (0224) 251 62 49
E-Posta baro@bursabarosu.org.tr
CMK Servisi - Telefon (0 224) 272 50 44 – 272 50 67
Adli Yardım Servisi - Telefon (0 224) 223 28 23