İnfaz Hakimliği Kanunu’nda ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı ile ilgili Bursa Barosu'nun görüşleri Adalet Bakanlığı'na gönderilmiştir. (03.02.2009)
Bu Haberi | | Bu Haberi | |
Sayı : Tarih: 02.02.2009
ADALET BAKANLIĞI ANKARA
Özü : İnfaz Hakimliği Kanunu’nda ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısına dair görüşlerimiz.
Tasarı, 4675 sayılı İnfaz Hakimliği Kanunu, 5275 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun, 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu ile 5042 sayılı Denetimli Serbestlik ve Yardım Merkezleri ile Koruma Kurulları Kanunu’nda değişiklikler öngörmektedir.
Öngörülen değişiklikler incelendiğinde, İnfaz Hakimliği kurumunun yetkisini genişleten ve daha etkin kılan düzenlemeler getirdiği görülmektedir.
Avukatlık mesleği ve savunma hakkı göz önünde bulundurulduğunda, İnfaz Hakimliği Kanunu’nda (değişiklikle adı “İnfaz ve Ceza Uygulama Hakimliği Kanunu” olacak) yapılması öngörülen en önemli değişikliğin, aşağıda alıntılanan maddeyle yapılacak değişiklik olduğu kanaatindeyiz.
MADDE 5 : 4675 sayılı Kanunun 6. maddesinin ikinci fıkrasının sonuna aşağıdaki cümle eklenmiş ve maddenin dört, beş ve altıncı fıkraları yürürlükten kaldırılmıştır.
“Şikayet başvurusu, disiplin cezası veya tedbirine karşı yapılmış olması halinde infaz ve ceza uygulama hakimi kararını, duruşma açmak ve hükümlüyü veya avukatını dinlemek suretiyle verir.”
|
Yapılacak değişiklik sayesinde disiplin cezası veya tedbirine karşı hakimlikçe verilecek karar duruşma sonucunda verilebilecektir. Ancak diğer durumlarda da “infaz ve ceza uygulama hakimi kararını, hükümlünün veya avukatının başvurusu üzerine duruşma açmak ve hükümlüyü veya avukatını dinlemek suretiyle verebilir” şeklinde bir düzenlemenin de yapılmasının uygun olacağı yönündeki Baromuzun görüşünü sunarız.
Av. Zeki KAHRAMAN Bursa Barosu Başkanı
|