BURSA BAROSU

BÖLGE BAROLARI TOPLANTISI SONUÇ BİLDİRGESİ (7 Şubat 2009 - MANİSA) (10.02.2009)


Bu Haberi

Bu Haberi

Tweetle


BÖLGE BAROLARI TOPLANTISI SONUÇ BİLDİRGESİ
(7 Şubat 2009)
 
 
1-    Her zamankinden daha çok evrensel boyut kazanan toplumsal mücadele; günümüz Türkiyesinde yeni ve belirleyici bir eşiğe, yol ayırımına gelmiştir.
2-    Görünen o’dur ki bu mücadele daha çok hukuk üzerinden esas olarak hukuk alanında yaşanmaktadır ve yaşanacaktır. Bu nedenle “Demokrasi” ve “Hukukun üstünlüğü” ilkeleri olağanüstü önem kazanmıştır.
3-    Hukukun üstünlüğünün kurucu unsurları: Kuvvetler ayrılığı, Güvenceye bağlanmış temel haklar, Bağımsız yargı, Yasama ve yürütmenin tasarruflarının yasallığı ve yargısal denetimi, Kendisini hukukun üstünlüğüne adamış örgütlü savunmadır. Somut durumda ise:
 
·       Yargıya yapılan müdahalelerle kuvvetler ayrılığı ilkesi ağır biçimde zedelenmiştir.
·       Anayasa, CMK ve AY 90 hükümlerince onaylanmış sözleşmelerle güvenceye bağlanmış temel haklar açıkca çiğnenmektedir. O kadarki “Zirve toplantısından” , “usul hükümlerine uyun” uyarısı yapılmakta, buna rağmen sabahına yapılan operasyonda, “kanunlar çiğnenmeye” devam edilmektedir.
·       Bağımsız yargı, yapılan huhuka aykırı uygulamalarla baskı altına alınmıştır.
·       İdarenin yargısal denetimi kadük haldedir. İdari yargı kararlarının uygulanmaması adeta  iktidarların siyaseti durumundadır.
·       Savunma  işlevsizleştirilmekte, “Avukatlar olmasa nede güzel yargılama yaparız” diyen bir anlayış gittikçe artan dozda etkili hale gelmektedir.
Sayın Cumhurbaşkanı Devletin üç temel kuvvetinin… Yasama, yürütme ve yargı organlarının başkanları ile “zirve toplantısı” yapılmıştır… Bu tür bir toplantı hukuka , kuvvetler ayrılığı ilkesine aykırıdır. Bu temel itirazımız çerçevesinde Savunmanın varlığı, bağımsızlığı ve savunma güvencesi..İddia makamı karşısında olanaklarının eşitliği… Hukuk Devletinin yargılama faaliyetinin olmazsa olmaz başat unsurudur.   Savunmanın başı yani Türkiye Barolar Birliği Başkanının toplantıya çağrılmayışı bu ilkelere aykırıdır. Savunma yargının kurucu unsurudur. Savunma yoksa yargı yoktur.. Kuvvetler ayrılığı yoktur.. Hukuk devleti yoktur.
 
4-    “Demokrasi” ve “Hukuk üstünlüğü” konularında gerçekçiliğin ve içtenliğin turnusol kağıdı “Savunma”dır. Savunmaya karşı alınan tavırdır. Güvenceye bağlanmış temel haklara gösterilen saygıdır. Hiç kimse, yargıç ve savcı bile olsa bu haklara dokunamaz… Hiçkimse bu hakları çiğneyenlerin arkasına geçip yargıyı müdahele etmeyelim diyemez.
 
5-    Biz yargıya güveniyoruz. Örtmece-Aldatmaca yapanlar bilmedirler ki Biz Ormana güveniyoruz. Ağaçlara değil. O ormanda “çürük ağaçlar” olabilir ve savunma bunu açıkça söyler.
6-    “Korku imparatorluğunun” gölgesinde “kleptokrasi” düzenini sürdürmek isteyenler bilmelidirler ki… Biz konuşmaya devam ederiz,edeceğiz. Gerçekleri söylemekten korkmadık, korkmayız.
 
Yurttaşlarımıza seslenmek istiyoruz. Bütün toplumu saran “telefonda konuşmama” “şizofrenisi” yıkınız. “Düşünce ve Anlatım özgürlüğünüz” var.. Hak ve özgürlüklerinizi kullanabildiğiniz ölçüde onları gerçekleştirir, genişletirsiniz. “Güvenlik kaygısıyla; hak ve özgürlüklerinizden, geçici de olsa kısmen dahi vazgeçerseniz, sonunda ikisinide kaybedersiniz”
Türkiyemiz, bizim güzel ülkemiz hepimizindir. Kimse ülkemizi bize cehennem yapamaz. Gerçekleri konuşmaktan korkmayınız…Siz varsınız… Türkiyede Barolar var…
 
7-    Savunmanın ve meslek örgütümüz Baroların artan rolü ve önemi karşısında
 
·       Birikmiş CMK ücretlerinin derhal ödenmesi, ve bundan sonraki ödemelerin düzen içinde ve süresinde ödenmesi için gerekli çalışmaların ivedilikle yapılması
·       TBBM de görüşülmekte olan “Arabuluculuk” yasa tasarısının, öncelikle; tümden geri çekilmesi, olmadığı takdirde hizmetlerin yapılandırılmasının TBB tarafından yürütülmesi, Görev alacakların hukuk fakültesi mezunu olması şartının getirilmesi.
·        Savunmanın anayasal güvenceye kavuşturulması
·       Savunma mesleğine girişin sınırlandırılması ve koşullarının belirlenmesi, mesleğin sürdürülmesinin düzenlenmesi ve koşullarının belirlenmesi konularında TBB nin tam ve tek yetkili kılınması
·       Yasalarda savunmayı kısıtlayan hükümlerin ayıklanması
·       Yasalara aykırı olarak yönetmeliklerle getirilen kısıtlamaların kaldırılması
·       Ve daha önce çeşitli zamanlarda belirlenmiş olan hukuki, iktisadi ve idari v.d istemlerimizin bir program-bildirge biçiminde aynen meslek kuralları gibi yayınlanmasını eş anlatımla “Genel Kurul Kararları - Savunma bildirgesi” biçiminde çıkarılmasını
·       Ve Meslek Kurallarının günün koşullarına uyumlu duruma getirilmesi konularının Genel Kurul gündemine alınmasını öneriyoruz.
Av.Fadıl ÜNAL
MANİSA Barosu Başkanı
Av.Sümer GERMEN
AYDIN Barosu Başkanı
Av.Muzaffer MAVUK
BALIKESİR Barosu Başkanı
Av.Zeki KAHRAMAN
BURSA Barosu Başkanı
Av.Tülay ÖMERCİOĞLU
ÇANAKKALE Barosu Başkanı
Av.Adil DEMİR
DENİZLİ Barosu Başkanı
Av.Yusuf YILDIRIM
ESKİŞEHİR Barosu Başkanı
Av.Gamze BUDAK
ISPARTA Barosu Başkanı
Av.Bülent GÜVENÇALAN
İZMİR Barosu Genel Sekreteri
Av.Sabit ÖZDOĞLAR
KÜTAHYA Barosu Başkanı
Av.Mustafa İlker GÜRKAN
MUĞLA Barosu Başkanı
Av.Cemal İNCİ
YALOVA Barosu Başkanı
 
Av.İ.Güneş GÜRSELER
TBB Genel Sekreteri
 
 
 
 

BURSA BAROSU BAŞKANLIĞI - İLETİŞİM BİLGİLERİ - 444 50 99
Adres: Kıbrıs Şehitleri Caddesi Adalet Sarayı G-Blok Kat:1 Osmangazi / BURSA
Telefon (0224) 251 66 06
Faks (0224) 251 62 49
E-Posta baro@bursabarosu.org.tr
CMK Servisi - Telefon (0 224) 272 50 44 – 272 50 67
Adli Yardım Servisi - Telefon (0 224) 223 28 23