BURSA BAROSU

BASIN AÇIKLAMASI (Fransa parlamentosunun gündeminde bulunan ve geçtiğimiz günlerde geri çekilmekle birlikte, 12 Ekim 2006’da oylanmak üzere şu anda tekrar parlamento gündemine alınan “Ermeni Soykırımının İnkârını Suç Sayan Yasa Tasarısı” (20.10.2006)


Bu Haberi

Bu Haberi

Tweetle


 


BASIN AÇIKLAMASI


10 Ekim 2006


Fransa parlamentosunun gündeminde bulunan ve geçtiğimiz günlerde geri çekilmekle birlikte, 12 Ekim 2006’da oylanmak üzere şu anda tekrar parlamento gündemine alınan “Ermeni Soykırımının İnkârını Suç Sayan Yasa Tasarısı”nın düşünce ifade özgürlüğü ve hukukun temel ilkeleri ile uyum sağlamasının mümkün olmadığına olayları sadece adalet, hukuk ve gerçeklik açısından değerlendiren herkesin de milliyeti, siyasi görüşü ne olursa olsun bu şekilde düşündüğüne inanıyoruz.

Ermeni soykırımı sadece bir iddiadır. Tarihin objektif araştırılmasını gerektiren ve tarihçiler tarafından kesin olarak kabul edilmediği halde politik olarak ileri sürülen ve sürdürülen tek yönlü bir iddiadır. Bu iddianın tarihsel gerçeklik olarak ortaya çıkmamasına rağmen tartışmasız gerçek olarak kabul edilmesi, Türk Ulusunun haksız ve savunmasız olarak yargılanması ve mahkum edilmesi sonucuna ulaşmaktadır. Yasa teklifi tarafsız tarihçilerin serbestçe bilimsel araştırma yapabilmesinin, gerçeğin ortaya çıkmasını isteyen herkesin olayı her yönüyle inceleyebilmesinin ve düşünce özgürlüğünün önünde bir engeldir.

Bu yasa teklifine evet oyu verenler, hukuk açısından ve tarih önünde sorumlu olacaklardır.

İnsan hakları ve hukuk konusunda sözde öncülük iddiasında olan Fransa önce bir özeleştiri yapmalı tarihte sömürdüğü ülkelerde o toprakların gerçek sahipleri olan halklara uyguladığı politikasının ve Cezayir’deki soykırımının hesabını vermelidir.

Soykırım şüphesiz ki, bir insanlık suçudur. Ancak, kanıtlanmamış iddialarla bir ulusu mahkum etmek ve söz hakkı bile tanımamak da, hukuka ve adalete inanan herkes için bir suçtur.

Bursa Barosu olarak, Fransa, Belçika ve Hollanda Parlamentoları ile her üç ülkenin Parlamento ve Temsilciler Meclisi’ndeki siyasi parti başkanlıklarına gönderilen fakslarla yasa teklifi konusundaki tepkimiz dile getirilmişti.

Bugün yine kamuoyunu, hukukun ve gerçeğin savunuculuğunu yapan herkesi bu konudaki görüşlerini Fransız makamlarına, parlamento ve siyasi partilerine iletmeye davet ediyoruz.


Bursa Barosu Başkanı
Av.Asude Şenol

 
 

BURSA BAROSU BAŞKANLIĞI - İLETİŞİM BİLGİLERİ - 444 50 99
Adres: Kıbrıs Şehitleri Caddesi Adalet Sarayı G-Blok Kat:1 Osmangazi / BURSA
Telefon (0224) 251 66 06
Faks (0224) 251 62 49
E-Posta baro@bursabarosu.org.tr
CMK Servisi - Telefon (0 224) 272 50 44 – 272 50 67
Adli Yardım Servisi - Telefon (0 224) 223 28 23