ADLİYE SARAYININ YERİ VE SORUNLARI KONUSUNDA YAPILAN YAZIŞMAYA YANIT OLARAK ADALET BAKANLIĞI'NDAN YAPILAN AÇIKLAMA (19.03.2009)

ADLİYENİN YERİ İLE İLGİLİ DAHA ÖNCE YAYINLANMIŞ HABERLER

27.02.2009
Yeni Adliye Binansının yapım yerinin tespiti ile ilgili süreçte katkı sağlamak üzere oluşturulan Çalışma Grubu ilk toplantısını yapmıştır. Yer ve çözümler konusunda görüş ve önerilerini sunacak olan meslektaşlarımızın başkanlık özel kalemine görüş ve önerilerini yazılı olarak bildirmeleri gerekmektedir. 2 Mart Pazartesi yapılacak olan komisyon toplantısında görüşler somutlaştırılacağından, görüşlerinizi en geç 2 Mart Pazartesi saat 16:00 a kadar bildirmeniz gerekmektedir.

17.02.2009
Bursa Adliyesinin karşısındaki taşınmazların adliyeye dahil edilmesine ilişkin talebimize Adalet Bakanlığı’ndan gelen yanıtta Türkiye genelinde tüm adliyelerde yaşanan fiziki yetersizliklerin öncelik durumuna göre değerlendirileceği bildirilmiştir.

4.12.2008
ADLİYE SARAYININ YERİ VE SORUNLARI KONUSUNDA; BAŞBAKAN'A, ADALET BAKANLIĞI'NA, BURSA MİLETVEKİLERİNE, TBMM, TBMM ADALET KOMİSYONU BAŞKANLIĞI'NA, MECLİSTE GRUBU BULUNAN PARTİLERE VE BURSA CHP, MHP, AKP, BURSA İL BAŞKANLIKLARINA GÖNDERİLEN YAZI

Nüfusu iki milyonu bulan ve sanayi kenti olan ilimizde, Adalet Sarayı’nın mekan yetersizliği ile ilgili yakınmalarımızı defalarca dile getirmiş olmamıza rağmen halen somut çözümler üretilememiş olması üzüntü vericidir. Bu sorunun çözümsüz kalması, ihtiyaç olduğu halde yeni mahkemelerin açılamamasına dolayısı ile de mevcut mahkeme ve kalemlerde çalışılamaz hale gelmesine neden olmaktadır. Öncelikle yeni Adliye yeri ile ilgili olarak Baromuzun ve hatta Bursalıların görüşleri doğrultusunda bir çözüm bulunmalıdır ki bu noktada rahatlamayı sağlayacak yegane çözüm yeni bina yeri olmaya elverişli Adliye Sarayının hemen karşısında bulunan taşınmazların Adliye Sarayına dahil edilmesidir. Aksine bir tutum ise her gün Adliye binasında dava ve iş takip eden yüzlerce avukat ve binlerce vatandaşımız için bir çok takip zorluğu çıkması demektir.

Geciken adalet nedeniyle, haklarını talep etmekten vazgeçmeyi tercih etmek zorunda kalan vatandaşlarımız için bu kez adalete erişim, fiziksel ve maddi zorluklar nedeniyle de güçleşecektir.

Bursa adliyesinin hem çalışma koşulları, hem personel yetersizliği hem de fiziki yetersizlik nedeniyle tıkanma noktasına geldiği bir gerçektir.

Özellikle Bursa ili merkezinde 13 adet icra dairesi ve bu dairelerin her birinde de yılda ortalama 15.000 dosya ve şu anda derdest 30.000 dosya bulunmaktadır. Her dairede 1 müdür, 2 müdür yardımcısı ve 3 memur bulunması gerekirken bir müdür yardımcısı ve bir memur ile çalışılmaktadır. İcra daireleri hukukun tecelli ettiği yerlerdir. Yıllarca süren davaların sonucunun alınması ve esas itibarıyla tüm mevzuattan kaynaklanan sorunların pratik olarak uygulama yeri icra daireleridir. Adliyenin bu bölümündeki aksaklık ve ağır işleme adalete olan güveni sarstığı gibi toplumsal ve ekonomik hayatı da doğrudan etkilemektedir. Ağır iş yükü ve dosya sayısı göz önüne alındığında dairelerin fiziksel yetersizliklerinin yanı sıra personel eksikliği de eklenince işlem yapılamaz hale gelmekte basit bir haciz işlemi yapabilmek için bile aylar sonrasına randevu alınabilmektedir. Personel yetersizliği nedeniyle bir icra dosyasında memurun yapması gereken yazışmaları dahi meslektaşlarımız kendileri yapmaktadırlar. Diğer mahkeme kalemlerinde de sorun çok farklı değildir.

Bu bahsi geçen sorunların sadece avukatların sorunları olmadığı tüm Bursa halkının sorunu olduğu dikkate alınmalıdır. Ayrıca bu sorunlar davaların tarafı olan herkesi olumsuz etkilemekte, mağdur etmekte, hem maddi hem manevi kayıplara dolayısı ile de yakınmalara neden olmakta, yargıya olan güveni sarsmaktadır. Sorunların ayrıntıları için Baro Başkanlığımız olarak her zaman görüşmeye hazır olduğumuzu bildirir, söz konusu icra dairelerindeki personel eksikliğinin acilen giderilmesi için gereğini bilgilerinize sunarız.

Av. Zeki KAHRAMAN
Bursa Barosu Başkanı