BURSA BAROSU

İcra dairelerinde Yaşanan Sıkıntılar ve Çözüm Önerilerine ilişkin rapor Adalet Bakanlığı ile Bursa Milletvekillerine gönderilmiştir. (03.07.2009)


Bu Haberi

Bu Haberi

Tweetle


Tarih: 01.07.2009


Sayın Faruk ÇELİK
Devlet Bakanı
TBMM-ANKARA

Nüfusu iki milyonu aşan ve gerek ekonomik yapısı gerek sosyal hayatı ile ülkemizin en önde gelen birkaç ilinden biri olan Bursa’da ihtiyaçlara cevap verebilecek, çağdaş ve gelişmiş ülkelerdeki emsallerine yakın bir Adalet Sarayı isteğimizi ve mevcut adliyenin mekan ve personel yetersizliği ile ilgili yakınmalarımızı defalarca dile getirmemize rağmen halen somut bir çözüm üretilememiştir.

Bursa’da mevcut tüm mahkeme kalemlerinde mekan ve personel ile ilgili benzer sıkıntılar yaşanmakla birlikte özellikle icra dairelerindeki mekan ve arşiv yetersizliği gerek avukatların gerekse vatandaşın işlem yapmasını neredeyse imkansız hale getirmiştir.

Başkanlığımızca yapılan araştırma sonucu ;

1.İcra Müdürlüğü - 4 personel - 29238 dosya
2. İcra Müdürlüğü – 4 personel – 37770 dosya
3. İcra Müdürlüğü – 5 personel – 33424 dosya
4. İcra Müdürlüğü – 5 personel - 35818 dosya
5. İcra Müdürlüğü – 4 personel – 32524 dosya
6. İcra Müdürlüğü – 5 personel – 32545 dosya
7. İcra Müdürlüğü – 5 personel – 4500 dosya (talimat)
8. İcra Müdürlüğü – 5 personel – 31579 dosya
9. İcra Müdürlüğü – 4 personel – 32944 dosya
10. İcra Müdürlüğü – 4 personel – 38287 dosya
11. İcra Müdürlüğü – 4 personel – 30208 dosya
12. İcra Müdürlüğü – 4 personel – 23290 dosya
13. İcra Müdürlüğü – 4 personel – 23250 dosya olmak üzere yaklaşık 400.000 derdest dosya bulunmaktadır.


Bu kadar derdest dosyanın UYAP’ta karşılaşılan sıkıntılarda göz önünde bulundurulduğunda insan üstü bir çaba göstermelerine rağmen bu sayıda memur ile çözümlenmesi mümkün değildir. Gerek Bursa gerekse ilçelerdeki icra dairelerinde basit bir haciz işlemi için bile 1- 1,5 ay sonraya randevu verilebilmektedir. İcra daireleri hukukun tecelli ettiği yerlerdir. Yıllarca süren davaların sonucunun alınması ve esas itibariyle tüm mevzuattan kaynaklanan sorunların pratik çözüm yerleridir. Adliyenin bu bölümündeki aksaklık ve ağır işleme adalete olan güveni sarstığı gibi toplumsal ve ekonomik hayatı da doğrudan etkilemektedir. Önce icra memurlarının harcırahları ile ilgili yapılan düzenleme icra dairelerindeki işleri önemli ölçüde aksatmıştır. Sonrasında personel yetersizliği tahammül edilebilir sınırları aşmıştır. Bunun üstüne bir de her türlü haczin(trafik, tapu kayıtları gibi) Uyap sistemi üzerinden yapılmasına ilişkin yeni uygulama alt yapıdaki eksiklikler nedeniyle tıkanmak üzere olan icra sistemini çökertmiştir.

Adalet Bakanlığının bugünlerde yeni personel istihdamına ilişkin çalışmalar yaptığı bilinmektedir. Bu yeni personelin görevlendirilmesi sırasında bu ihtiyacın öncelikle dikkate alınması gerektiği kanaatindeyiz.

Başkanlığımızca yapılan görevlendirme sonucu Baro Başkan Yardımcımız Av.Şerafettin İRMİŞ ile Baromuz üyesi Av.Cemalettin TORUN tarafından yapılan araştırma sonucu tespit edilen sorunlar ve çözüm önerilerine ilişkin raporu ektedir.

Söz konusu sorunların sadece avukatların değil, tüm Bursa halkının sorunu olduğu dikkate alınmalıdır. Ayrıca bu sorunlar davaların tarafı olan herkesi olumsuz etkilemekte, mağdur etmekte, hem maddi hem manevi kayıplara dolayısı ile de yakınmalara neden olmakta, yargıya olan güveni sarsmaktadır. Söz konusu icra dairelerindeki mekan sorunu da önemli olmakla beraber her şeyden önce özellikle personel eksikliğinin acilen giderilmesi hususunu bilgilerinize sunarız.

Av. Zeki KAHRAMAN
Bursa Barosu Başkanı


Eki :
Bursa İcra Müdürlüklerinde Yaşanan Sıkıntılar
Ve Çözüm Önerilerine ilişkin rapor


 

BARO BAŞKANLIĞI’NA
BURSA


Başkanlığınızın görevlendirmesi sonucu Bursa İcra Müdürlüklerinde yaşanan sıkıntılar tarafımızdan araştırılmış ve sorunlar ile çözüm önerilerine ilişkin rapor ekte sunulmuştur.

Bilgilerinize arz ederiz. 30.06.2009


Av.Şerafettin İRMİŞ                        Av.Cemalettin TORUN


BURSA İCRA MÜDÜRLÜKLERİNDE YAŞANAN SIKINTILAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ.

1-SORUN:İcra müdürlüklerinde personel sayısı yetersizdir. Bursa’da bulunan 13 icra müdürlüğünden 8 tanesinde icra müdürü dahil olmak üzere 4 personel, diğer 5 icra müdürlüğünde ise icra müdürü dahil 5 personel görev yapmaktadır. İcra müdürlüklerinin her birisinin derdest dosya sayıları 30.000- 35.000 civarındadır. (2008 yılına göre, 2009 yılında gelen dosya sayısı %100 artış göstermiştir) İcra Müdürlüklerinde çalışa personel sayısı çok yetersiz kalmaktadır. İcra Müdürlüğünde görev yapan memurlardan birisinin hastalık veya yıllık izin gibi nedenlerle göreve gelmemesi durumunda ise icra müdürlüğündeki işler daha da aksamaktadır.

ÇÖZÜM ÖNERİSİ: İcra Müdürlüğündeki derdest dosya sayısının fazla oluşu nazara alındığında, icra müdürlüklerinin çok acilen 1 müdür yardımcısı, 2 katip olmak üzere en az 3 personel atanması suretiyle personel sayısının artırılması gerekmektedir. Yine mevcut icra müdürlüklerindeki derdest dosya sayısı nazara alındığında 4-5 tane daha icra müdürlüğünün kurulması gereklidir.

2-SORUN: İcra Müdürlüklerinin fiziki durumları ve arşivleri çok yetersizdir. Dosya sayılarının oldukça artmış olması nedeniyle dosyalar raflara sığmamakta, 2007 yılına ait dosyalarda dahil olmak üzere daha önceki yıllara ait derdest dosyalar adliyenin çok uzağında, Kayhan Mahallesinde bulunan arşive götürülmektedir. Bu husus 2007 yılı ve öncesine ait dosyalarla ilgili olarak, gerek avukatların gerekse icra Müdürlüklerinin çalışmalarını çok zorlaştırmaktadır. Söz konusu yıllara ilişkin dosyalardan işlem yapılması gerektiğinde, ilgili dosya, odacılar vasıtasıyla getirtilmekte ve işlemler yapılmaya çalışılmaktadır. Bu durumdaki dosyaların getirtilmesi bazen 3-4 gün sürebilmektedir. Bu husus ise işlerin aksamasına ve zaman kaybına neden olmaktadır. Keza, aynı hususlar arşive giden dosyalar için de geçerli olmaktadır. Diğer yandan, çok küçük alanlara sıkışık bir şekilde kurulu bulunan İcra Müdürlüklerinde aynı anda 20-30 avukatın çalışıyor olması nedeniyle neredeyse nefes almakta dahi zorlanılmaktadır. Bu nedenle dairelerin fiziki durumlarının acilen iyileştirilmesi gerekmektedir.
ÇOZÜM ÖNERİSİ: İcra müdürlüklerinin fiziki şartları acilen iyileştirilmelidir. Bursa’ya yapılması planlanan adliye binası yapılana kadar, İcra müdürlükleri Adalet Sarayı yakınında kiralanabilecek bir binaya taşınmak suretiyle geçici bir çözüm sağlanabileceği düşünülmektedir. Önerilen geçici çözümün yapılması halinde, icra müdürlüğünün tüm dosyaların icra müdürlüğü içinde ve arşivlerin de dairenin bünyesinde olmasını sağlayacak nitelikte olmalıdır.

3-SORUN : Bursa İcra Müdürlüklerinde kota sistemi uygulanmaktadır. Kota uygulaması var olan sıkışıklığın daha da artmasına neden olmuştur. Kota uygulamasından önce her icra müdürlüğünde ortalama 100 avukatın işi olmakta iken, kota uygulaması nedeniyle avukatların işleri birçok daireye dağılmış ve bu nedenle her daire ortama 300-400 avukat ile iş yapmak zorunda kalmıştır.Bu durum avukatların İcra Müdürlüklerinde çalışabileceği alanların tamamen yetersiz kalmasına neden olmuştur. Ayrıca icra müdürlükleri toplu olarak hacze çıkabilirken, artık her icra memuru günde 7-8 avukat ile hacze çıkmak zorunda kalmaktadır. Bu husus hacze çıkılmasını zorlaştırmakta ve ciddi gecikmelere neden olmaktadır.
ÇÖZÜM ÖNERİSİ: Kota uygulamasının kaldırılması veya halen yıllık 300 dosya olan kota sayısının arttırılması gerekmektedir. Bu husus icra müdürlüklerindeki çalışmaların kısmen iyileştirilmesini sağlayacaktır.

4-SORUN : Yeni uygulamaya göre Tapu ve Trafik müdürlüklerinde kayıtlı mal varlıkları ile ilgili kaydi hacizlerin Uyap sistemi üzerinden İcra Müdürlüğü tarafından yapılması/işlenmesi gerekmektedir. Tapu ve Trafik müdürlüğündeki kayıtlı mal varlıklarının kayden hacizlerinin icra müdürlükleri tarafından UYAP sistemi üzerinden yapılması/işlenmesi faydalı bir gelişme olmakla birlikte, personel yetersizliği bu işlemlerin yapılmasını çok zorlaştırmaktadır. Öyle ki, her icra müdürlüğünde günde ortalama 200-300 dosyadan tapu ve trafik haczi için talep açılmaktadır. Bir talebin incelenmesi ortalama 3-4 dakika zaman almaktadır. Ortalama 200-300 talebin incelenmesi ise aralıksız 12 saat gibi bir zaman gerektirmektedir. İcra Müdürlüğünde görevli bir personelin sadece bu iş ile uğraşması halinde dahi günlük çalışma süresi yetersiz kalmaktadır.
ÇÖZÜM ÖNERİSİ: Tapu ve Trafik kayıtlarının UYAP sisteminde avukatların kendi bürolarından görebilmelerine olanak sağlanmalıdır. Bu husus icra müdürlüklerindeki tapu ve trafik hacizlerine ilişkin iş yükünü %70 oranında azaltacağı düşünülmektedir. Zira, meslektaşlarımız talep açarken borçlu adına taşınmaz veya araç olup olmadığını bilmedikleri için bu hususta çok sayıda talepte bulunmaktadırlar. Ancak tapu ve trafik kayıtlarını görebilmeleri durumunda, tespit ettikleri tapu ve trafik kayıtlarının haczini talep edeceklerinden, yersiz yere talep açılması ve icra memurunun yine yersiz yere işlem yapma ve zaman kaybı ortadan kalkmış olacaktır.
Uyap sistemi üzerinden yapılacak Tapu ve trafik kayıtlarında “hepsinin haczine” şeklinde adlandırılabilecek yeni bir bölüm açılmalıdır. Zira, borçlu adına trafik ve tapu kayıtları belirlendiğinde her tapu ve trafik kaydı için ayrı ayrı işlem yapılmak suretiyle haciz konulabilmektedir. Ancak programda bu gibi hallerde “hepsine haciz konulması” şeklinde yeni bir seçenek konulması durumunda, icra memuru bu işlemi daha basit ve fazla zaman harcamaksızın yapabilecektir.
Tapu ve trafik kayıtlarına ilişkin taleplerin incelenebilmesi hususunda sadece İcra Müdürü ve yardımcılarına yetki verilmiştir. Bu husus aksamalara neden olduğundan, icra müdürlüğünde çalışan memurlara da aynı yetki verilmelidir.
Ayrıca icra müdürlüklerindeki iş yükünün azaltılması bakımından; uyap sistemi üzerinden icra müdürlükleri tarafından uygulanacak/işlenecek hacizler ile ilgili olarak, Bursa adliyesinde bulunan bütün icra müdürlüklerine yapılacak bu türden talepleri araştırmak ve uyap üzerinden uygulamak/işlemek üzere 1 veya 2 personel görevlendirmesi yapılmasının zorunlu olduğu düşünülmektedir.
Bahsi geçen şekilde personel görevlendirilmesi halinde tüm icra müdürlüğüne yapılacak bu türden müracaatlar kısa zamanda sonuçlandırılmış olacaktır.

 

 

 
 

BURSA BAROSU BAŞKANLIĞI - İLETİŞİM BİLGİLERİ - 444 50 99
Adres: Kıbrıs Şehitleri Caddesi Adalet Sarayı G-Blok Kat:1 Osmangazi / BURSA
Telefon (0224) 251 66 06
Faks (0224) 251 62 49
E-Posta baro@bursabarosu.org.tr
CMK Servisi - Telefon (0 224) 272 50 44 – 272 50 67
Adli Yardım Servisi - Telefon (0 224) 223 28 23