Bursa Barosu Staj Eğitim Programı dahilinde düzenlenen Parlamento Hukuku Konferansı 8 Temmuz 2009 Çarşamba günü Baro Evi Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. (08.07.2009)

Konusunu, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin görevleri ve kanunların yapılması alt başlıkların oluşturduğu konferansın konuşmacı konukları Başbakan Yardımcısı ve Devlet Önceki Bakanı Avukat Ertuğrul Yalçınbayır ile Bursa Barosu’nun 20. Başkanı ve 21. Dönem Bursa Milletvekili Avukat Ali Arabacı’ydı.

“Hukuk yoluyla siyaset vazgeçilmez ilke olmalı” ana teması ile verilen konferansın dinleyicileri arasında stajyer avukatların dışında Bursa Barosu önceki başkanlarından 20. Dönem Bursa Milletvekili Avukat Yahya Şimşek, Gazeteci-Yazar Yılmaz Akkılıç ile Çağdaş Eğitim Kooperatifi Başkanı Mümin Ceyhan da bulundular.

Bursa Barosu Başkanı Kahraman, avukatlık mesleğinin, ait olduğu topluma ve insanlığa karşı bir sorumluluk olduğunu görmek gerektiğini vurguladığı konuşmasında, “Avukat bir yandan kendisinin ve yakınlarının geçimini sağlarken, diğer yandan toplumsal sorumluluğunu da yerine getirmelidir. Aynı zamanda avukat, toplum ile iç içe yaşarken diğer yandan da bir aydın olarak farkını göstermeli ve topluma öncülük etmelidir. Bunu yaparken de topluma yön veren yasalarla ilgili sıradan insanlardan daha çok bilmek ve anlamak zorundadır” dedi.

Avukat Ali Arabacı, konuşmasında, siyasi partilerin de, parlamentonun da, hükümetlerin de önceden konulmuş yasa ve anayasal kurallara uygun davranmaları gerektiğinin altını çizdi. “Hukuk yoluyla siyaset vazgeçilmez ilke olmalıdır” diyen Avukat Ali Arabacı, “Şu anda yapılan bunun tam aksi... Yasama organı yürütmenin egemenliği altında” dedi.

Ertuğrul Yalçınbayır ise avukatların, hukukun genel kuralları ile kanunları uygulayan meslek adamları olduğunu ifade ederek, “Kanunların yapımıyla ilgili tek organ parlamentodur. Kanunların nasıl yapıldığını bilmek ve denetlemek gerekir. Bu nedenle parlamento hukukunun bilinmesinde fayda vardır” dedi.