MAHKEME İLAMLARINI ALMAK İÇİN HARÇ ÖDEME ZORUNLU DEĞİL (21.08.2009)

İstanbul Barosu Dergisinin Temmuz Ağustos Sayısı’nda yer alan AHİM ve Yerel Mahkeme kararlarına göre mahkeme kararlarının alınması için harç ödenmesi zorunlu tutulamayacak.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin, Mahkeme Kararlarını almayı harç yatırılması koşuluna bağlayan uygulamayı AİHS’ne aykırı bulması kararına dayalı olarak; Ünye 2. Asliye Hukuk Mahkemesi, Mahkeme kararının tebliğe çıkarılması için harç alınmasına gerek olmadığını hükme bağladı. 2005/507 E. Sayılı ve 20.04.2009 günlü kararında mahkeme, şu görüşlere yer verdi:

AİHM’in Ülger/Türkiye kararı incelendiğinde harç koşulunun, kişilerin karara erişme hakkını engellediği, karara erişimin kişilerin mahkemeye gitme hakkı çerçevesinde kaldığını, kararların uygulamasının AİHS’in 6. maddesi uyarınca yargılamanın tamamlayıcı bir parçası olduğunu, dolayısıyla belirtilen bu hususun AİHS’i ihlal ettiği tespitine varılmıştır. AİHS hükümlerinin Anayasa’nın 90. maddesi gereği iç hukuk düzenlemesi sayılacağı hükmü karşısında, davacının harç alınmadan kararın tebliğe çıkarılması yönündeki talebinin kabulüne karar verilmesi gerekmiştir.

Söz konusu AHİM ve Yerel Mahkeme kararlarına aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü’nün Av.Ömer GÜVEN’in ilam harçları ile ilgili yakınmasına ilişkin yanıtı.