BURSA BAROSU

Kent dinamiklerinin itirazına rağmen, uzun süredir kent gündeminde tartışılan ve BAOB tarafından açılmış olan davanın sonucu bile beklenmeden Büyükşehir Belediye Meclisi toplantısı gündemine alınan, Kestel’de kurulması düşünülen BESOB Sanayi Sitesi’ne karşı tepkilerimizi kamuoyuyla paylaştık. (10.09.2009)


Bu Haberi

Bu Haberi

Tweetle


 Uzun süredir kent gündeminde tartışılan ve Kestel’de kurulması düşünülen BESOB Sanayi Sitesi kent dinamiklerinin itirazına rağmen, BAOB tarafından açılmış olan davanın sonucu bile beklenmeden 10 Eylül Perşembe günü yapılacak Büyükşehir Belediye Meclisi toplantısında gündeme alındı. Bu konudaki itirazlarımızın gerekçesini bir kez daha açıklamak üzere 9 Eylül 2009 Çarşamba günü Gözede ve Alaçam Köylerinde yaşayan yurttaşlarımızla birlikte Gözede Köyü’nde bir basın açıklaması yapılarak, tesisin yapılacağı alanda bir değerlendirme olanağı da yaratılmaya çalışıldı.

 

 


Aynı duyarlılıkla, 10.09.2009 Perşembe günü TMMOB İKK tarafından Belediye Binası önünde yapılan açıklamaya BAOB bileşenleri olarak destek verildi, Baro Başkanımız Zeki Kahraman da etkinliğe bizzat katıldı. 

 

 

 

 

BESOB BÜYÜK SANAYİ SİTESİ KONUSUNDA TUTUMUMUZ HUKUK VE BİLİMSEL VERİLER IŞIĞINDA DEVAM EDECEKTİR.
FELAKETE ŞİMDİDEN DUR DİYELİM.
 

Marmara haftaya selle başladı. Sağanak yağmurun ardından aniden bastıran sel yaşamı altüst etti. Yaşanan afet nedeniyle kaybettiğimiz canlarımızı saygıyla anıyor, ailelerine başsağlığı diliyoruz.Oysa biliyoruz ki, yaşanan felaketler plansız ve çarpık kentleşmeden kaynaklanmaktadır. Kentler yaşam alanları gibi değil rant aracı olarak görülmektedir. Ne yazık ki bütün bunların doğal sonucu depremler, yağışlar vb. doğa olayları, afetlere dönüşerek can ve mal kaybına yol açmaktadır. Doğa olaylarının afete dönüşmesi takdir-i ilahi değildir. Doğa olaylarının afete dönüşümü engellenebilir bir olgudur. Yeter ki Bilimin ve tekniğin gereği yapılsın.

BESOB ve Toki işbirliğiyle, Kestel İlçesi, Çataltepe mevkii, Burhaniye, Gözede, Aksu köyleri tapulama sınırları içinde kalan alana yapılması planlanan sanayi sitesinin de durumu bu anlamda çok büyük önem taşımaktadır.

Planlama ,Alt ve Üst yapı bakımından yetersizdir.

Bursa Büyük Sanayi Sitesi Projesi ile her ne kadar kurulan komisyonda yarı yarıya küçültülerek bizimde tehlikeli gördüğümüz bazı detaylar çıkarılmış olsa bile bölgede 4000 adet iş yerinin yapılması ve yaklaşık bu bölgede 50.000 kişinin çalışması öngörülmektedir.Bu haliyle de bölgede çok büyük bir alt ve üst yapı çalışması gerektirir ki etrafında oluşacak kaçak yapılaşmayı da (!) dikkate alırsanız bu bölgenin katledilmesi ve afetlere davet anlamını taşır. Bölgede planlanan 4000 adet iş yerinin ihtiyacı karşılayacak elektrik altyapısı kurulu değildir.Geçmişte o bölgede yaşanan elektrik kullanıma ait sorunlar daha aşılamamış iken ve yeni yükler için planlama bulunmazken böylesi ”hayalci” bir yatırıma girişilmesi ülke ve kişi kaynaklarının heba edilmesidir.

1/100.000 ölçekli Bursa Çevre düzeni planlarına aykırıdır.

5473 sayılı Toprak kanununa ve plan notlarına aykırı olarak seçilen bu yerden vazgeçilmesi gerekir.

Tarım alanları kentsel kullanıma açılmak istenmektedir.

Büyük Sanayi Sitesinin yapılmak istendiği arazi parçası, yaklaşık olarak 600 ha dan 300 ha düşürülmüştür.. Tarım İl Müdürlüğünden de alınan görüşlerde belirtildiği gibi bu arazi içinde kuru ve sulu tarımın yapıldığı, dikili meyve bahçeleri ve meyve fidanlıklarının bulunduğu mutlak tarım arazileri yer almaktadır. Bölgede aktif olarak tarım yapılmaktadır.1/100.000 ölçekli planda bu bölge, tarımsal niteliği korunacak alan ve diğer tarım alanı olarak tanımlanmıştır. Kentin anayasası konumundaki 1/100.000 ölçekli plan ana ilkeleri gereği tarımsal niteliği korunacak alanların mutlak korunması gereklidir.

Su havzaları yapılaşmaya açılmak istenmektedir.

Büyük Sanayi Sitesinin yapılmak istendiği bölge, Bursa Ovasını sulayan derelerin doğduğu bir bölgedir. Bölge içinde su kaynakları yer almaktadır. Ayrıca proje alanının bir kısmı D.S.İ tarafından etütleri devam etmekte olan Çataltepe Göleti sulama alanında kalmaktadır.Bölgedeki Gölbaşı gölünün Su Kirliliği Kontrol Yönetmeliği çerçevesinde sınırları belirlenmiş mutlak koruma alanı, kısa mesafeli koruma alanı, orta mesafeli koruma alanı, uzun mesafeli koruma alanları vardır. Bursa Büyük Sanayi Sitesi projesinin yapılacağı alan, Gölcük gölü Su Havzası Uzun Mesafeli Koruma alanı dışında kalmaktadır.Ancak üst ölçekli planda da gösterildiği üzere sınıra bitişiktir. Bilindiği üzere yeraltı ve yerüstü su kaynakları birbirleriyle bütünlük arz eden sistemlerdir. Planda koruma sınırı dışında kalması, bu bölgedeki su kaynakları ile etkileşim olmaması anlamına gelmemektedir.Büyük Sanayi Sitesi Projesinde bölgede, ayakkabıcılar, Bıçakçılar, Soğutucular-Bobinajcılar, Dokumacılar, Demirciler, Pvc Doğrama, Elektrikçiler, Geri Dönüşümcüler, Hırdavatçılar, İşlemeciler, Isıtıcılar Ve Benz, Karoseri İmlatçıları, Kuru Temizlemeciler, Mobilyacılar, Matbaacılar, Mermerciler, Muhtelif Sanatkarlar, Oto Boyacılar, Oto Kauçuk Ve Plastikçiler, Oto Tamirciler, Konfeksiyoncular, Gıda Üreticileri, Yedek Parçacılar vb bir çok farklı kullanım türünün yer alması planlanmaktadır. Bu iş alanlarındaki kullanım kararlarının su havzasına etkilerinin uzmanlar tarafından hazırlanacak rapor ile değerlendirilmesi gereklidir. Ancak bilindiği kadarıyla bu konuda uzmanlar tarafından su kaynaklarına etkileri konusunda herhangi bir rapor hazırlanmamıştır.

Ulaşım planlaması yapılmamıştır.

İş yeri sayısı ve kullanıcı sayısı düşünüldüğünde bu bölgeye yönelik ciddi bir ulaşım talebinin olacağı tahmin etmek zor değildir. Ancak üst ölçekli planlarda bölgenin kent ile bütünleştirilmesine yönelik herhangi bir ulaşım planlaması öngörülmemiştir. Planlama yaklaşımları açısından ideal olan kent planlama çalışmaları ile ulaşım planlama çalışmalarının eşgüdüm içinde yapılmasıdır.

Bursa’nın İhtiyacı ve kurulu bulunan sanayi sitelerinin (Otosansit,Küçüksanayi sitesi vb.) durum tespiti yapılmamıştır.

Otosansit, Küçük sanayi sitesi vb birçok ticaret merkezinde yeterli doluluk sağlanamamışken, bir çok işyerinin boş ve amacı dışında kullanımı söz konusu iken, Kent içinde yer alan iş yeri sahiplerinin bu bölgelerden çıkmasından (?) sonra bu bölgelerin hangi amaçlarla kullanılacağı, ne tür bir kentsel dönüşüm olacağı proje kapsamında düşünülmemiş, projenin bu ayağı eksik bırakılmıştır.

Proje hedefleri kamu çıkarlarına uygun değildir.

Kaçak yapılaşmayı engellemek,Bursa Kentinin kent kalitesini arttırmak,yenileme dönüşüm süreçlerinin önünü açmak,Uludağ , Bursa ovası , Alattinbey ve Yeniceabat ovası yönündeki plansız gelişim baskısını ortadan kaldırmak gibi amaçlar yerine getirilemeyecektir.

TMMOB BURSA İKK ve ilgili odalar ile beraber bu güne kadar sergilediğimiz tarım topraklarının,su havzalarının korunması, kentimizin doğal kaynaklarının gelecek nesillere yok edilmeden aktarılması konusundaki duruşumuzu Büyük Sanayi Sitesi Projesinde de göstererek, hiçbir siyasi ve çıkar ilişkisine dayanmadan, meslek odası olmanın getirdiği sorumluluk bilincinde bilimsel, teknik ve nesnel gerekçelere dayanan iddialarımızla BESOB tarafından katılımcılıktan, paylaşımcılıktan ve şeffaflıktan uzak olarak yürütülen Bursa Büyük Sanayi Sitesi Projesine ilişkin karşı duruşumuzu Toprak Koruma Kurulu kararını ve İl Genel Meclisince onaylanan 1/100.000 ölçekli plan

değişikliğini yukarıda bir kısmını belirttiğimiz gerekçelerimizle yargıya taşıyarak sürdürmüştük.

Hukukun üstünlüğü ilkesine dayanarak aylardır yargıya intikal etmiş bu konu üzerinde konuşmamayı tercih ettik.Gerekli cevabın yargı tarafından verileceğine inancımızı korumaktayız.

Hal böyleyken , konu yargıya intikal etmişken bu olayın sağından solundan kırparak, küçülterek, içeriğini değiştirerek her şeye rağmen , dava sürecindeki haklı gerekçelerimizi kabul edip bazılarını ortadan kaldırmaya çalışarak hukuka rağmen tekrar yapılmak istenmesine anlam veremiyoruz.


TMMOB BURSA İKK olarak projeye karşı olmamızın gerekçesi, bu güne kadar yürüttüğümüz diğer çalışmalarda olduğu gibi, bilimsel gerçeklere dayalı, kent ve kentliyi koruma, daha yaşanabilir bir Bursa yaratma eksenli düşünmemizdir.

Sayın Meclis üyeleri ;

Sizleri Bursa kentinin , halkın ortak çıkarları için göreve çağırıyoruz,

Sizleri oy kaygısı ile davranmadan, belli çıkar guruplarının etkisinde kalmadan kent/kamu çıkarları doğrultunda göreve çağırıyoruz,

Sizleri kent dokusunu bir daha telafisi mümkün olmayan noktaya getirmeden önce, kent adına göreviniz gereği müdahil olmaya çağırıyoruz,

Bu kent hepimizin; Kent için çabası olanlara destek olmak her bir vatandaşın ve kurumun kaçınılmaz yurttaşlık görevidir. Kent adına görev yapanların ister oy, ister bir başka araçla tehdit ve yıldırmalara maruz bırakılmasını asla ve asla kabul etmiyoruz.Biliyoruz ki kapalı oylama yapılması halinde sizler bu BESOB planına dur diyeceksiniz .

Basına ve Kamuoyuna saygı ile duyuruyoruz.

 

 

 
 

BURSA BAROSU BAŞKANLIĞI - İLETİŞİM BİLGİLERİ - 444 50 99
Adres: Kıbrıs Şehitleri Caddesi Adalet Sarayı G-Blok Kat:1 Osmangazi / BURSA
Telefon (0224) 251 66 06
Faks (0224) 251 62 49
E-Posta baro@bursabarosu.org.tr
CMK Servisi - Telefon (0 224) 272 50 44 – 272 50 67
Adli Yardım Servisi - Telefon (0 224) 223 28 23